Heb je zonnepanelen en overweeg je over te stappen van energieleverancier? Dan kan dat een slimme zet zijn. Naast scherpere tarieven voor je energieverbruik, is het belangrijk om te letten op terugleverkosten en de terugleververgoeding die je ontvangt voor de stroom die je opwekt. Niet elke energieleverancier biedt dezelfde vergoeding, en met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om hier goed naar te kijken. We leggen je hier graag meer over uit en laten je zien op welke belangrijke punten je moet letten bij het overstappen met zonnepanelen.
Bij het overstappen met zonnepanelen is het belangrijk om te letten op terugleverkosten, de hoogte van de terugleververgoeding en de impact van de afbouw van de salderingsregeling. Deze factoren kunnen je besparing aanzienlijk beïnvloeden.
Met de huidige salderingsregeling kun je de stroom die je teruglevert aan het net wegstrepen tegen de stroom die je zelf afneemt. Deze regeling verdwijnt waarschijnlijk op 1 januari 2027. In plaats daarvan krijg je voor alle teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Controleer daarom altijd de terugleververgoeding bij het overstappen. Lees hier meer over de status van de salderingsregeling.
Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, lever je het overschot terug aan het net. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding, die per energieleverancier verschilt. Het is dus slim om leveranciers te vergelijken en te kiezen voor een eerlijke vergoeding, zodat je optimaal profiteert van je zonnepanelen, vooral na de afbouw van de salderingsregeling.
Vrijwel alle energieleveranciers (van vaste en variabele contracten) brengen extra kosten in rekening voor eigenaren van zonnepanelen; een terugleverheffing of terugleverboete. De hoeveelheid zonnestroom die je op jaarbasis teruglevert, bepaalt de hoogte van deze terugleverheffing. De heffing kan oplopen tot tientallen euro per maand.
Benieuwd waarom energieleveranciers extra kosten in rekening brengen voor het terugleveren? En waarom Zonneplan dit juist niet doet? Je leest het in deze blog.
Bij overstappen kies je tussen 3 soorten energiecontracten; vast, variabel of dynamisch. Vaste contracten bieden zekerheid met stabiele tarieven, terwijl variabele contracten regelmatig worden aangepast, meestal eens per half jaar, op basis van veranderingen in de energiemarkt. Dynamische contracten, waarbij de prijzen per uur variëren, zijn vaak de meest voordelige optie voor zonnepaneeleigenaren. Ze bieden flexibiliteit om te profiteren van lage verbruikskosten en hogere terugleververgoedingen op piekmomenten.
Bij overstappen kies je tussen 3 soorten energiecontracten; vast, variabel of dynamisch. De grootste verschillen tussen deze energiecontracten zijn de energieprijs, looptijd, opzegvoorwaarden, terugleverkosten en terugleververgoeding. We zetten de verschillen voor je op een rij in de tabel hieronder.
Geen terugleverkosten of hoger vastrecht
Bij vrijwel alle energieleveranciers betaal je nu extra kosten voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen. Zonneplan doet dit niet. We rekenen geen extra kosten voor onze zonne-klanten.
Eerlijke prijs voor jouw zonnestroom
Door te kiezen voor ons dynamische energiecontract Zonneplan Energie, vermijd je deze extra kosten en profiteer je van de beste marktprijzen. Dit betekent dat je elk uur een andere stroomprijs hebt voor zowel afname als teruglevering. Hoe dit werkt? Erwin van techplatform Bright legt het in deze video uit.
Een dynamisch energiecontract is aantoonbaar goedkoper dan een vast en variabel energiecontract.
Bij Zonneplan Energie krijg je nooit te maken met terugleverkosten.
Start je aanvraag bij Zonneplan Energie en wij regelen de rest. Geen gedoe voor jou.
Je kunt overstappen van energieleverancier wanneer je contract afloopt, je niet tevreden bent over je huidige leverancier of wanneer je gaat verhuizen.
Controleer wat je einddatum is van je huidige contract en of je een opzegboete moet betalen als je eerder opzegt. Met een variabel of dynamisch contract kun je op ieder gewenst moment óf maandelijks overstappen.
Een lagere energierekening kan op 2 manieren: Je verbruik verminderen of je energieprijs verlagen. Vergelijk dus de prijzen en kies de laagste prijs en de beste voorwaarden.
Ga naar de website van jouw favoriete energieleverancier en start de aanvraag. Sluit je een energiecontract af bij Zonneplan, dan regelen wij de overstap voor jou.
Jij ontvangt een bevestiging van jouw nieuwe energieleverancier met betrekking tot de aanmelding. Jij hoeft verder niets te doen. Bij een online aanvraag kun je binnen 14 dagen nog annuleren.
Jouw nieuwe leverancier informeert de oude leverancier enkele dagen voor de start van jouw nieuwe energiecontract. De overstap is puur administratief. Jij komt nooit zonder energie te zitten.
Download gratis de app, ook als je geen klant bent. Krijg direct inzicht in dynamische uurprijzen.
Ruim 60% van de Zonneplan Energie-gebruikers houdt vaak of zelfs altijd rekening met de uurprijzen bij het doen van de (vaat)was. Lees hier alles over ons onderzoek!
Zonneplan introduceert een prijsplafond voor gas. Profiteer van lage gasprijzen en geniet extra zekerheid bij onverwachte stijgingen.
Is een dynamisch energiecontract in de praktijk goedkoper dan een vast of variabel contract? Lees het hier!
Steeds meer energiebedrijven rekenen terugleverheffingen. Wij deden onderzoek én vertellen waarom je met Zonneplan Energie niet bang hoeft te zijn voor terugleverboetes!
Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!
Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!
Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.
Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!
Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!
Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!
Met Zonneplan Energie krijg je dezelfde prijs voor teruggeleverde stroom als je zou betalen voor afgenomen stroom, inclusief de inkoopvergoeding en belastingen. Dit betekent dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom volledig transparant en gelijkwaardig is aan de kosten van je energieverbruik.
In de Zonneplan app kun je de actuele tarieven per uur volgen. Bijvoorbeeld, als de stroomprijs tussen 14:00 en 15:00 € 0,27 per kWh is, ontvang je op dat moment ook € 0,27 per teruggeleverde kWh.
Nee, Zonneplan Energie rekent geen terugleverkosten over de opgewekte zonnestroom. Je ontvangt een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net, gebaseerd op de actuele marktprijzen.
Kies een energiecontract zonder terugleverkosten. Vrijwel alle energieleveranciers rekenen tegenwoordig terugleverkosten. Het vermijden van deze kosten levert je een aanzienlijke besparing op.
Dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is vaak de beste keuze voor zonnepaneeleigenaren. Bij een dynamisch contract betaal je geen terugleverkosten. In plaats daarvan ontvang je van de leverancier de dynamische elektriciteitsprijs voor de stroom die je teruglevert. Deze prijs geldt zowel voor de stroom die je afneemt als voor de stroom die je teruglevert aan het net.
Voordelen van een dynamisch energiecontract:
Een dynamisch energiecontract kan aanzienlijke besparingen opleveren en is een slimme keuze voor iedereen met zonnepanelen.
Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan kun je op ieder moment overstappen. Met een energiecontract voor een bepaalde tijd kun je beter wachten met overstappen tot het einde van je contract. Zo voorkom je opzegboetes.
Als je overstapt, dan ontvang je van je oude leverancier een eindafrekening. Je daadwerkelijke verbruik wordt verrekent met jouw al betaalde maandelijkse voorschot. Heb je jouw jaarafrekening in het najaar ontvangen en wil je na de dure wintermaanden overstappen? Dan ligt jouw maandelijks voorschot was waarschijnlijk lager dan jouw daadwerkelijke energieverbruik. Stap je over en krijg je een afrekening, dan moet je waarschijnlijk bijbetalen.
Het proces van overstappen van energieleverancier duurt meestal tussen de twee en zes weken. Al zijn er ook energieleveranciers die een spoedaanvraag accepteren, zoals Zonneplan (lees hier meer over een spoedaanvraag doen voor energie). De exacte duur verschilt per energieleverancier. Dit is afhankelijk van de einddatum van je huidige energiecontract en de opzegtermijn.
Na aanmelding bij je nieuwe energieleverancier heb je nog 14 dagen bedenktijd. In deze periode is het nog mogelijk om de overstap te annuleren. Na deze periode van 14 dagen zal je nieuwe energieleverancier de overstap in gang zetten.
Wanneer je bij Zonneplan een aanvraag doet, duurt het altijd minimaal 21 dagen. Zo weten we zeker dat we alles voor je kunnen regelen, zoals het opzeggen van je huidige contract bij je energieleverancier.
Voordat je gaat overstappen naar een andere energieleverancier is het belangrijk om te weten of dit al kan. Heb je een energiecontract voor een bepaalde tijd en is de looptijd nog niet afgelopen? Dan betaal je een opzegboete als je wilt overstappen naar een andere leverancier. Deze overstapboete is afhankelijk van je energieleverancier en de looptijd van je huidige contract.
Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je altijd overstappen, zonder een opzegboete te moeten betalen. Check dus altijd eerst je huidige energiecontract of neem contact op met je energieleverancier om te achterhalen of jij kunt overstappen zonder een opzegboete te moeten betalen.
Ja, bij Zonneplan kan je een spoedaanvraag doen voor energie. Je bent dan binnen 3 werkdagen klant van Zonneplan Energie.