Energie

Zonneplan: markt vergoedt zonnestroom na salderen minstens 160 euro per jaar te laag

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
17 maart 2025

Energieleverancier Greenchoice kondigde vorige week aan vanaf 2027 vrijwel niets meer te vergoeden voor teruggeleverde zonnestroom. Twee dagen later meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat elf energieleveranciers zelfs nu al een netto-negatieve terugleververgoeding rekenen. Zonneplan stelt dat deze versobering veel verder gaat dan de reële marktwaarde van zonnestroom en pleit voor een eerlijke vergoeding. Op basis van de marktprijzen zou een gemiddeld huishouden met zonnepanelen jaarlijks minimaal 160 euro moeten verdienen aan teruglevering.

Zonneplan baseert dit op de gemiddelde terugleververgoeding die klanten met een dynamisch energiecontract in 2024 ontvingen. Na aftrek van de energiebelasting – die vanaf 2027 immers vervalt bij teruglevering – blijft er een bedrag van gemiddeld 5,8 cent per kilowattuur (kWh) over. Op jaarbasis komt dat, voor een doorsnee woning met tien zonnepanelen, neer op zo’n 160 euro. In het specifieke geval van Zonneplan komt er per kWh overigens nog twee cent aan inkoopvergoeding bij, die huishoudens bij teruglevering extra ontvangen.

Dak met zonnepanelen en een elektrisch auto die oplaadt

Dak met zonnepanelen en een elektrisch auto die oplaadt

Dynamisch contract interessanter met zonnepanelen

Zonneplan vindt het onverstandig en oneerlijk om huishoudens met zonnepanelen te confronteren met hoge terugleverkosten. “Dit heeft een negatieve impact op het draagvlak voor de energietransitie. Weliswaar is het zeker van belang dat zonnepanelenbezitters slimmer gebruik gaan maken van hun eigen zonnestroom. Maar er zijn betere manieren om dat te stimuleren dan door teruglevering te beboeten”, aldus Rens Vonk, Business Unit Manager Energie van Zonneplan. Zonneplan verwacht dan ook dat veel zonnepaneelbezitters overstappen op dynamische contracten, waar geen terugleverkosten gelden.

Overigens benadrukt het energiebedrijf dat de terugleververgoeding slechts één deel is van het financiële voordeel van zonnepanelen. Vonk: “Uit onze data blijkt dat een huishouden met tien panelen gemiddeld 35 procent van de zelfopgewekte stroom meteen in huis gebruikt. Bij kleinere systemen loopt dat op tot bijna de helft. Al die stroom hoef je dus niet in te kopen van een leverancier en dat bespaart je momenteel zo’n 28 cent per kWh.”

Slimme technologie neemt werk uit handen

Uit eerder onderzoek van Zonneplan blijkt dat twee op de drie Nederlanders hun bijdrage aan een beter klimaat belangrijk vinden. Vonk: “Een groot deel van hen weet echter niet goed waar te beginnen. Bovendien wil je niet dat je dit moeite kost. Laten we ons als markt daarom focussen op het bedenken van oplossingen om het de consument makkelijker te maken.”

Met de juiste technologieën kan slim gebruik van eigen zonnestroom volledig geautomatiseerd worden. Zo kunnen laadpalen voor elektrische auto’s eenvoudig worden ingesteld op een gewenst oplaadtijdstip, waarna de stroom automatisch wordt geladen op het voordeligste moment. Ook warmtepompen kunnen steeds vaker slim aangestuurd worden. Dit bespaart niet alleen kosten voor de consument, maar draagt ook bij aan een stabieler stroomnet.

Zonneplan startte vorig jaar onder meer al een samenwerking met netbeheerder Liander, waarin thuisbatterijen en zonne-installaties worden aangestuurd om drukte op het stroomnet te verminderen. Het energiebedrijf nodigt andere marktpartijen uit om samen na te denken over een meer positieve benadering van de energietransitie. Het energiebedrijf wil deze oplossingen graag gezamenlijk vormgeven.

60 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer