Zonneplan Nexus thuisbatterij

  • De batterij die je wél terugverdient
  • Bereid je voor op afschaffing saldering
  • Direct verdienen aan netstabilisatie

Jouw bijdrage aan de energietransitie

Hoe werkt de Zonneplan Nexus?

Inzet voor netstabilisatie

Dankzij de aansturing met Zonneplan Powerplay wordt de thuisbatterij ingezet voor meer groene stroom en maximaal rendement. Met netstabilisatie lost Powerplay nu acute netproblematiek op en wordt stroom verplaatst van overdag naar de avondpiek.

Je eigen zonnestroom opslaan

Het is daarnaast nu al mogelijk om de Nexus volledig in te zetten voor zelfconsumptie van eigen zonnestroom. Standaard staat dit uitgeschakeld, omdat dit minder duurzaam is en nog geen rendement oplevert. Na salderen houdt Powerplay automatisch rekening met het opslaan van je eigen zonnestroom.

Wat gaat de batterij in de toekomst doen?

Voor de toekomst zien we veel uitbreidingsmogelijkheden voor Powerplay om het verdienmodel uit te breiden en de energietransitie verder te versnellen. Zo starten we pilots om lokale netcongestie te voorkomen en voegen we nieuwe energiemarkten toe aan het algoritme.

Man die op zijn telefoon kijkt naast de Zonneplan thuisbatterij die werkt in combinatie met Powerplay

Een cruciale schakel in de energietransitie

Veel uitdagingen op het stroomnet

Een transitie van fossiele energiebronnen naar hernieuwbaar is essentieel voor een leefbare planeet. Dat levert wel grote uitdagingen op. Doordat we elektrisch gaan rijden, verwarmen en koken wordt het steeds drukker op het stroomnet, zowel landelijk als lokaal. Het stroomnet is verouderd en kan het tempo niet aan. Daarnaast worden we afhankelijker van de zon en de wind in het aanbod voor stroom.

Zonneplan Nexus voor een schoon en betrouwbaar stroomnet

Voor een duurzaam energiesysteem moeten we zorgen dat duurzame stroom op nog veel meer momenten beschikbaar is. Alleen met opslag van hernieuwbaar opgewekte stroom kunnen we dat bereiken. Zo dragen batterijen aantoonbaar bij aan het verminderen van CO₂-uitstoot. Daarnaast kunnen thuisbatterijen lokaal ingezet worden om overbelasting op het stroomnet te voorkomen en de energietransitie versnellen met minder noodzaak voor netverzwaringen. Met de Zonneplan Nexus thuisbatterij heb je een slim aangestuurde thuisbatterij voor meer groene stroom en maximaal financieel voordeel.

Landschap met zonnepanelen, windmolens en kerncentrales

Wat je vandaag al kan met de Nexus thuisbatterij

Netstabilisatie

Powerplay balanceert het landelijke stroomnet

Acute netproblemen oplossen tegen hoge vergoeding

Vraag en aanbod van stroom moeten altijd in balans zijn. Om die balans te handhaven, keert netbeheerder TenneT een vergoeding (onbalansprijs) uit. Doordat we steeds meer stroom opwekken met windmolens en zonnepanelen, zijn we afhankelijker van het weer. Plotselinge weersverandering hebben een grote impact op het aanbod van stroom. Steeds vaker ontstaan dan ook grote onbalansmomenten, waarbij de onbalansprijs zeer hoog of zeer laag is. Powerplay helpt automatisch het net te balanceren, tegen deze onbalansprijs.

Verplaatsen van groene stroom naar piekmomenten

Naast de grote onbalansmomenten met hoge vergoedingen, werkt Powerplay 60% van de tijd bij kleinere onbalans. Ook zonder acute problemen is de onbalansprijs in de middag doorgaans lager en tijdens de avondpiek weer hoger. Door hier gebruik van te maken verplaatsen we groene stroom van overdag naar de avondpiek.

Lees alles over de onbalansmarkt >

Als particulier heb je geen toegang tot de onbalansmarkt. Daarom heb je een energiecontract van Zonneplan Energie nodig. Je Powerplay verdiensten worden elke maand verrekend op je energierekening. Volg de Powerplay verdiensten van de demo batterij live.

Zonneplan Nexus thuisbatterij die samenwerkt met Powerplay
Standaard uitgeschakeld

Sla je eigen zonnestroom op

Gebruik zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom

De Zonneplan thuisbatterij is uitgerust met een zelfconsumptie modus, geschikt voor alle zonnepanelen. Je kunt de modus gebruiken om je eigen zonnestroom op te slaan en zoveel mogelijk zelf te gebruiken, zo word je minder afhankelijk van netstroom.

Voorbereid op een toekomst zonder salderen

In 2027 stopt de salderingsregeling. De thuisbatterij biedt hiervoor een oplossing door jouw stroomoverschot automatisch op te slaan voor later gebruik. Zo maak je meer gebruik van je eigen zonnestroom.

Lees meer over zonnestroom opslaan >

Vanwege de salderingsregeling levert de zelfconsumptie modus financieel nog geen voordeel op. Na afschaffen salderen, houdt Powerplay automatisch rekening met je eigen zonnestroom.

Meerdere woningen met zonnepanelen op het dak

Stel je eigen Zonneplan thuisbatterij samen

Wat je in de toekomst kan met de Zonneplan Nexus

Met de Zonneplan Nexus heb je een toekomstbestendige thuisbatterij met de nieuwste technologie: een hoogwaardige LFP-batterij en een krachtige 10 kW omvormer. Als Nexus eigenaar zit je nergens aan vast, je kunt de thuisbatterij altijd inzetten voor zelfconsumptie. We doen wel ons uiterste best dat Powerplay de allerbeste aansturingsservice blijft. Lees hieronder hoe we dat blijven waarmaken.

Uitbreidingen aan Powerplay aansturing

Met Powerplay ga je altijd voor meer groene stroom en maximale verdiensten. Zo blijft de Nexus goed voor de energietransitie en voor jouw portemonnee, ook wanneer marktomstandigheden en regelgeving veranderen. Door het toevoegen van nieuwe markten geven we Powerplay meer mogelijkheden. Zo spreiden we risico, versnellen we de energietransitie en creëren we een robuuster verdienmodel voor jou. Hieronder lees je meer over de uitbreidingen.

Powerplay aansturing nu en in de toekomst
Het lokale stroomnet ondersteunen

Oplossen en voorkomen van lokale netcongestie

Grote uitdaging op het lokale stroomnet

Een van de grote uitdagingen van elektrificatie en de overgang naar hernieuwbare energie is lokale netcongestie. Bij lokale netcongestie is er sprake van file op het stroomnet in de wijk. Dat kan zowel bij terugleveren als bij afname van stroom zijn. Thuisbatterijen kunnen hierin een cruciale rol spelen, omdat ze in de wijken aanwezig zijn en kunnen laden en ontladen.

Zonneplan start pilots met netbeheerders

De Zonneplan Nexus thuisbatterij is technisch volledig in staat om lokale netcongestie te verminderen. In de toekomst gaan er markten komen die partijen belonen om congestie op te lossen. Om deze toekomstige markt vorm te geven, voeren we op dit moment een pilot uit met netbeheerder Liander.

Huis met zonnepanelen op het dak in landscape opstelling
Altijd het juiste batterijpercentage

Toevoegen van nieuwe energiemarkten

Tekorten en overschotten verhandelen op energiemarkten

Er zijn verschillende manieren op het stroomnet om onbalans op te lossen. Een mismatch tussen vraag en aanbod kan soms enkele uren van te voren nog tussen marktpartijen worden opgelost. Daar bestaan verschillende energiemarkten voor, waar elektriciteitshandelaren, -producenten en -afnemers actief zijn.

Zonneplan voegt nieuwe markten toe

We zijn altijd bezig met het uitbreiden van de Powerplay aansturingsservice. Zo maken we het algoritme nog slimmer en voegen we meer mogelijkheden toe. Ook de energiemarkten zijn constant in beweging. Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en voegen snel nieuwe markten toe.

Lees meer over energiemarkten >

Man kijkend op mobiele telefoon naast de Zonneplan Nexus thuisbatterij
Zonneplan thuisbatterij uitgelegd

Hoe werkt een thuisbatterij?

De thuisbatterij van Zonneplan stuurt automatisch aan op maximaal rendement voor jou én het milieu. Meer weten? Erwin van Bright legt het in 9 minuten aan je uit.

Play
Video preview

Resultaten met de Zonneplan Nexus

Met de Zonneplan Nexus thuisbatterij worden al zeer mooie resultaten behaald. Hieronder delen we de resultaten tot nu toe.

 

Financieel rendement

Voornamelijk bij grote onbalansmomenten neemt het rendement snel toe. Dit komt niet elke dag voor. De resultaten verschillen daarom sterk per dag. Sommige dagen wordt meer dan € 20,- gerealiseerd en andere dagen minder. We bekijken het rendement daarom over langere tijd. Bekijk het rendement van de alle varianten van de Nexus over heel 2023.

 

 

Duurzame impact

Met name door groene stroom te verplaatsen naar de avondpiek, verduurzamen we de energievoorziening in Nederland. Daarom tonen we hieronder het gemiddelde laadpatroon van Powerplay bij onze demo-batterij in Zwolle. Hieraan is te zien dat we voornamelijk overdag opladen, en ontladen tijdens de avond.

 

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Veelgestelde vragen

Zonneplan Nexus live Q&A

Jochem en Jort beantwoorden al jouw vragen over de Zonneplan Nexus thuisbatterij!

Play
Video preview
  • Kan ik onafhankelijk worden met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

    Onafhankelijk worden van het net is in Nederland helemaal niet nodig. Stroomuitval komt nauwelijks voor. Wel lopen de problemen op het net steeds meer op. Gelukkig bieden thuisbatterijen hiervoor een oplossing. Met opslag in huis hoeft het net minder stroom te transporteren. Met de Zonneplan Nexus zet jij je in voor een stabieler stroomnet en verdien je hier aan.

    Wie volledig onafhankelijk wil zijn van het stroomnet staat voor een grote uitdaging. Er zijn nog veel momenten zonder zonnestroom. Helemaal in de winter leveren zonnepanelen zeer weinig op en thuisbatterijen hebben over het algemeen niet de capaciteit om seizoenen te overbruggen. Onafhankelijk worden van het stroomnet zou een gemiddeld huishouden in Nederland niet redden. De Nexus thuisbatterij gaat dan ook verder dan alleen jouw zonnestroom laden. Onafhankelijk worden van het stroomnet is nu dus niet mogelijk met de Zonneplan Nexus.

  • Wat moet ik zelf nog doen voor het hoogste rendement?

    De thuisbatterij wordt volledig automatisch aangestuurd, je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt real-time alle energiemarkten geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement realtime in de gaten houden en wordt uitbetaald via de Zonneplan energierekening.

  • Moet ik hiervoor een dynamisch energiecontract van Zonneplan afnemen?

    Dat klopt, je hebt een dynamisch energiecontract van Zonneplan nodig. Alleen op die manier kunnen wij jouw batterij inzetten voor maximaal rendement wat vervolgens naar jou wordt uitbetaald. Jouw thuisbatterij handelt namelijk in stroom, de winsten die je hiermee behaalt keren we uit via je energierekening. Wanneer je bij een andere energieleverancier aangesloten bent kunnen wij geen rendement voor jou realiseren. Je kan op ieder moment wel je energiecontract bij Zonneplan opzeggen. Je behaalt dan niet meer de hoge Powerplay-vergoeding. De batterij wordt dan alleen ingezet voor maximale zelfconsumptie. Dit heeft dus alleen zin als je zonnepanelen hebt, maar levert geen hoog rendement op.

  • Waarom werkt de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij behaalt voornamelijk rendement uit netstabilisatie. Je eigen zonnestroom speelt hierbij geen rol. Het hoge rendement wordt dus ook niet gegenereerd door eigen zonnestroom op te slaan. Wel ben je met de Nexus voorbereid op de toekomst, zodat je ook na het afschaffen van de salderingsregeling het maximale uit jou zonnepanelen haalt. Op het moment levert het nog weinig op om je eigen zonnestroom op te slaan. Zonneplan Powerplay houdt automatisch rekening met de productie van zonnestroom en kiest altijd de meest winstgevende strategie voor jou. Lees alles over jouw eigen zonnestroom opslaan.

  • Laadt de batterij op tijdens uren met een negatieve stroomprijs?

    Een negatieve energieprijs op de day-aheadmarkt betekent niet dat dit de meest gunstige prijzen zijn om jouw batterij op te laden. De aansturing met Zonneplan Powerplay gebeurt nu voornamelijk op de onbalansmarkt. De uurprijs van de day-aheadmarkt kan dus negatief zijn wanneer er veel wind- en/of zonnestroom is voorspeld, maar wanneer de zon en wind uitblijven schieten de stroomprijzen op kortere termijnmarkten omhoog. Dit betekent gunstige prijzen op de onbalansmarkt. Zo kan een negatieve uurprijs toch een goed moment zijn om stroom terug te leveren, omdat er op de onbalansmarkt het meeste rendement behaald wordt. Powerplay analyseert real-time alle energiemarkten voor het maximale rendement voor jou.

  • Voor hoe lang kan de batterij stroom opslaan?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij heeft minimaal 10 kWh capaciteit. Afhankelijk van jouw verbruik in huis kan dit voldoende zijn voor één dag tot vier dagen aan stroomopslag. Echter wordt de capaciteit van de batterij ingezet voor het maximale rendement. In de meeste gevallen is terugleveren bij zeer hoge stroomprijzen veel lucratiever en beter voor het stroomnet. Zo verdien je geld met terugleveren tegen de hoogste prijs en zorg je dat gascentrales minder vaak nodig zijn.

  • Als de batterij ontlaadt maar mijn wasmachine is aan het draaien, waar gaat dan de stroom van de batterij naartoe?

    Elektrotechnisch gezien gaat de stroom eerst naar de wasmachine, zodat deze niet het net hoeft te gebruiken. Je ontvangt wel de verdiensten voor de ontlaadactie van de thuisbatterij, omdat er onbalans op het net voorkomen is.

Lees meer over...

Nieuws over thuisbatterijen

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen
Thuisbatterij

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen

Zonneplan en Liander starten een pilot om netcongestie tegen te gaan met slimme aansturing van thuisbatterijen en zonnepanelen. Lees er hier alles over!

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

Zonneplan lanceert de Nexus thuisbatterij
Energieopslag

Zonneplan lanceert de Nexus thuisbatterij

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

De thuisbatterij voor nu én de toekomst

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie.