Zonneplan Nexus thuisbatterij

  • Binnen 5 jaar terugverdiend
  • Draag bij aan de energietransitie
  • Ook mogelijk met zonnepanelen

Bekijk de mogelijkheden

Hoe werkt de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

Nieuwsgierig geworden over de aansturing van de thuisbatterij van Zonneplan? Dankzij de aansturing met Zonneplan Powerplay wordt de thuisbatterij ingezet voor stroomoptimalisatie in jouw huis en op het net. Zo levert de thuisbatterij jou rendement op én draag je bij aan een stabieler stroomnet. Hoe dat werkt leggen we uit.

Real-time analyses voor maximale opbrengst

De Zonneplan Nexus is aangesloten op het Zonneplan Powerplay energienetwerk. Wat de beste laadstrategie voor jouw thuisbatterij is verschilt iedere seconde. Het AI-algoritme van Zonneplan Powerplay berekent automatisch wat het beste moment is om de batterij op te laden en te ontladen. Zo ligt het rendement hoger dan bij alle andere thuisbatterijen.

Automatische aansturing, jij hoeft niets te doen

De thuisbatterij van Zonneplan wordt volledig automatisch aangestuurd. Hierbij staat maximaal rendement voor jou voorop. Zo haal je altijd het maximale uit jouw thuisbatterij, zonder dat je iets hoeft te doen.

Verdienen aan optimalisatie van stroom

De juiste aansturing van jouw thuisbatterij is heel belangrijk. Met een verkeerde aansturing verergeren de problemen op het stroomnet. Daarnaast bepaalt de aansturing van de thuisbatterij hoeveel rendement jij weet te behalen. De Zonneplan Nexus thuisbatterij wordt aangestuurd door Zonneplan Powerplay. Hiermee ben je verzekerd van het maximale rendement én zet je de batterij in om het net te helpen.

In de zonnige maanden behaalt jouw thuisbatterij het hoogste rendement. Verzeker jezelf nu van een installatie in mei of juni.

#1 Verdien aan netstabilisatie

Door de flinke groei van hernieuwbare energie is er steeds meer onbalans op het landelijke stroomnet. Met netstabilisatie breng je de opwek en vraag naar stroom in balans, door groene stroom op te slaan en later te gebruiken of terug te leveren. Zo maak je zelf gebruik van de allergoedkoopste stroom en lever je terug tegen de hoogste prijzen. Als je nu aan dynamische uurprijzen denkt, dan denk je in de goede richting. Maar wanneer vraag en aanbod in de praktijk tóch niet blijken te matchen lopen de stroomprijzen per kwartier of zelfs per minuut nog veel verder uiteen.

Dit werkt zowel via dynamische uurprijzen op de day-aheadmarkt, als op de dag zelf via de onbalansmarkt. Op deze markten is stroom goedkoop wanneer er veel hernieuwbare stroom beschikbaar is en duurder op momenten wanneer gas- en kolencentrales moeten bijspringen. Op de day-aheadmarkt behaal je al rendement, maar op de onbalansmarkt liggen de prijzen veel verder uiteen. Het rendement op de onbalansmarkt is dan ook vele malen hoger.

Zonneplan 10 kWh thuisbatterij

#2 Verminder wijkbelasting

Nederland is Europees kampioen zonnepanelen. De keerzijde is dat het stroomnet de zonnestroom op piekmomenten niet aankan. Netbeheerders waarschuwen dat deze congestieproblemen alleen nog maar groter worden. Door de zonnestroom op te slaan, dichtbij de bron kunnen we het net ontlasten. Zo zorgt de Zonneplan thuisbatterij ervoor dat de piek wordt afgevlakt en er meer ruimte op het lokale net ontstaat. Ook wanneer je zelf geen zonnepanelen hebt kan je de zonnestroom van jouw buurt opslaan. Die zonnestroom gebruik je later zelf of lever je op een ander moment terug. Zo is er minder grijze stroom nodig en verdien jij een mooi rendement.

#3 Dynamic Load Balancing

De Zonneplan Nexus thuisbatterij gaat altijd voor het maximale rendement voor jou. Dankzij Dynamic Load Balancing maak je optimaal gebruik van je eigen zonnestroom, laadpaal en thuisbatterij zonder stroomuitval. Jouw apparaten vragen soms het maximale van de hoofdaansluiting in je meterkast. Het vermogen van je thuisbatterij wordt aangepast naar de maximale belasting van jouw hoofdaansluiting. Daarnaast zorgt Dynamic Load Balancing voor de optimale samenwerking tussen je laadpaal, zonnepanelen en thuisbatterij, zodat jij maximaal profiteert.

Stel je eigen Zonneplan thuisbatterij samen

Wat levert een thuisbatterij op?

Rendement Zonneplan Nexus thuisbatterij

Het rendement wat je realiseert met de Zonneplan thuisbatterij wordt iedere maand via je energierekening van Zonneplan Energie uitbetaald. De 15 kWh thuisbatterij van Zonneplan heeft in 2023 een jaarrendement van € 1.616 gerealiseerd met de aansturing van Zonneplan Powerplay. Dit rendement is voornamelijk gerealiseerd met deelnames aan netstabilisatie. Zo werd er dagelijks gemiddeld € 4,43 winst genoteerd. Bekijk het rendement over het hele jaar.

Gerealiseerd rendement 2023

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

Zonneplan Nexus live Q&A

Jochem en Jort beantwoorden al jouw vragen over de Zonneplan Nexus thuisbatterij!

Play
Video preview
  • Kan ik onafhankelijk worden met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

    Onafhankelijk worden van het net is in Nederland helemaal niet nodig. Stroomuitval komt nauwelijks voor. Wel lopen de problemen op het net steeds meer op. Gelukkig bieden thuisbatterijen hiervoor een oplossing. Met opslag in huis hoeft het net minder stroom te transporteren. Met de Zonneplan Nexus zet jij je in voor een stabieler stroomnet en verdien je hier aan.

    Wie volledig onafhankelijk wil zijn van het stroomnet staat voor een grote uitdaging. Er zijn nog veel momenten zonder zonnestroom. Helemaal in de winter leveren zonnepanelen zeer weinig op en thuisbatterijen hebben over het algemeen niet de capaciteit om seizoenen te overbruggen. Onafhankelijk worden van het stroomnet zou een gemiddeld huishouden in Nederland niet redden. De Nexus thuisbatterij gaat dan ook verder dan alleen jouw zonnestroom laden. Onafhankelijk worden van het stroomnet is nu dus niet mogelijk met de Zonneplan Nexus.

  • Wat moet ik zelf nog doen voor het hoogste rendement?

    De thuisbatterij wordt volledig automatisch aangestuurd, je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt real-time alle energiemarkten geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement realtime in de gaten houden en wordt uitbetaald via de Zonneplan energierekening.

  • Moet ik hiervoor een dynamisch energiecontract van Zonneplan afnemen?

    Dat klopt, je hebt een dynamisch energiecontract van Zonneplan nodig. Alleen op die manier kunnen wij jouw batterij inzetten voor maximaal rendement wat vervolgens naar jou wordt uitbetaald. Jouw thuisbatterij handelt namelijk in stroom, de winsten die je hiermee behaalt keren we uit via je energierekening. Wanneer je bij een andere energieleverancier aangesloten bent kunnen wij geen rendement voor jou realiseren. Je kan op ieder moment wel je energiecontract bij Zonneplan opzeggen. Je behaalt dan niet meer de hoge Powerplay-vergoeding. De batterij wordt dan alleen ingezet voor maximale zelfconsumptie. Dit heeft dus alleen zin als je zonnepanelen hebt, maar levert geen hoog rendement op.

  • Waarom werkt de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij behaalt voornamelijk rendement uit netstabilisatie. Je eigen zonnestroom speelt hierbij geen rol. Het hoge rendement wordt dus ook niet gegenereerd door eigen zonnestroom op te slaan. Wel ben je met de Nexus voorbereid op de toekomst, zodat je ook na het afschaffen van de salderingsregeling het maximale uit jou zonnepanelen haalt. Op het moment levert het nog weinig op om je eigen zonnestroom op te slaan. Zonneplan Powerplay houdt automatisch rekening met de productie van zonnestroom en kiest altijd de meest winstgevende strategie voor jou. Lees alles over jouw eigen zonnestroom opslaan.

  • Laadt de batterij op tijdens uren met een negatieve stroomprijs?

    Absoluut! Geld toekrijgen voor stroom is natuurlijk ideaal. Een negatieve energieprijs op de day-aheadmarkt betekent alleen niet dat dit de meest gunstige prijzen zijn om jouw batterij op te laden. De aansturing met Zonneplan Powerplay houdt rekening met verschillende energiemarkten. De uurprijs van de day-aheadmarkt kan negatief zijn wanneer er veel wind- en/of zonnestroom is voorspeld. Wanneer de zon en wind uitblijven schieten de stroomprijzen op kortere termijnmarkten omhoog. Zo kan een negatieve uurprijs toch een goed moment zijn om stroom terug te leveren, omdat er op de onbalansmarkt veel geld te verdienen valt. Powerplay analyseert real-time alle energiemarkten voor het maximale rendement voor jou.

  • Voor hoe lang kan de batterij stroom opslaan?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij heeft minimaal 10 kWh capaciteit. Afhankelijk van jouw verbruik in huis kan dit voldoende zijn voor één dag tot vier dagen aan stroomopslag. Echter wordt de capaciteit van de batterij ingezet voor het maximale rendement. Het komt daardoor zelden voor dat de batterij de volledige 10 kWh levert voor jou eigen verbruik. In de meeste gevallen is terugleveren bij zeer hoge stroomprijzen veel lucratiever en beter voor het stroomnet. Zo verdien je geld met terugleveren tegen de hoogste prijs en zorg je dat gascentrales minder vaak nodig zijn.

  • Als de batterij ontlaadt maar mijn wasmachine is aan het draaien, waar gaat dan de stroom van de batterij naartoe?

    Elektrotechnisch gezien gaat de stroom eerst naar de wasmachine, zodat deze niet het net hoeft te gebruiken. Je ontvangt wel de verdiensten voor de ontlaadactie van de thuisbatterij, omdat er onbalans op het net voorkomen is.

Lees meer over...

Nieuws over thuisbatterijen

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!
Energieopslag

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij
Energieopslag

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter, maar zijn nog wel prijzig. Moet de aanschaf van thuisaccu’s gesubsidieerd worden? Zo denkt Nederland erover!

Revolutionair rendement, voor voorlopers

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie. Profiteer van revolutionair rendement, voor voorlopers.