Afgelopen maandag kondigde Eneco, in navolging van diverse andere energieleveranciers, aan voortaan kosten in rekening te brengen voor teruggeleverde zonnestroom. Uit onderzoek dat wij deden onder 8776 zonnepanelenbezitters blijkt dat inmiddels minimaal een op de negen huishoudens met zonnepanelen een dergelijke terugleverheffing betaalt. Minimaal, want nog eens een op de drie geeft aan dit niet zeker te weten. Wat ons betreft zou de consument die met zonnepanelen een essentiële bijdrage aan de energietransitie levert daarvoor niet afgestraft, maar juist beloond moeten worden.
Met name consumenten met een variabel energiecontract of een onlangs afgesloten vast contract hebben grote kans met terugleverkosten geconfronteerd te worden. Daarmee worden consumenten tekortgedaan. Traditionele energiebedrijven, die al jarenlang schermen met energiecontracten die slechts op papier ‘honderd procent groene stroom’ garanderen, straffen nu de consument die écht investeerde in een groenere toekomst. Onnodig bovendien, want moderne leveranciers laten met dynamische contracten zien dat het ook anders kan.
Energiebedrijven voeren met name terugleverkosten in, omdat de marktprijs voor stroom op zonnige momenten vaak veel lager is dan het tarief waarvoor ze het van hun klanten moeten inkopen. Om die reden komen terugleverheffingen bij dynamische contracten, zoals Zonneplan Energie, niet voor. Als consument betaal én ontvang je dan immers elk uur de daadwerkelijke marktprijs. Wij geven als aanbieder van dynamische contracten en marktleider in zonnepanelen zelfs de garantie nooit een terugleverheffing te zullen invoeren. Hierin gaan we zelfs nog een stap verder: we schakelen sinds kort zonnepanelen uit op momenten waarop er te veel zonnestroom wordt opgewekt. In plaats van de consument daarvoor af te straffen, betalen we hiervoor aanvullende vergoedingen, waardoor zonnepanelen meer opbrengen.
Hoewel we de invoering van terugleverheffingen afkeuren, willen we wel benadrukken dat zonnepanelen nog altijd rendabel zijn. Een veelgehoord misverstand is dat een terugleverheffing betekent dat je netto moet betalen voor je teruggeleverde zonnestroom. Je ontvangt echter nog steeds gewoon een vergoeding voor je zonnestroom, maar hier gaat de terugleverheffing af, zodat je bijvoorbeeld niet 30 maar 20 cent ontvangt per kilowattuur.
Op basis van de gemiddelde tarieven in 2023 becijferden we eerder al dat de terugverdientijd door een terugleverheffing met iets meer dan een jaar oploopt, tot ruim vijf jaar. Met de huidige, iets lagere prijzen, komt dit neer op zo’n zeven jaar. Belangrijk, want ons onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de zonnepanelenbezitters de financiële besparing als grootste voordeel van zonnepanelen beschouwt.