Energie

Nieuw: Zonneplan-prijsplafond voor gas

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
26 september 2024

Het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract loopt elke maand verder op. Zij bespaarden de afgelopen 12 maanden gemiddeld bijna 250 euro aan gaskosten ten opzichte van de doorsnee Nederlander met een vast of variabel contract. Voor wie dat wil bieden wij nu nog extra zekerheid. We introduceren een prijsplafond voor gas, waarmee klanten een maximale gasprijs kunnen vastzetten.

Zowel bestaande als nieuwe klanten kunnen in de Zonneplan app dit prijsplafond activeren. Dat geldt dan voor de periode van oktober tot en met maart. In die maanden gebruiken huishoudens ruim 80 procent van hun jaarlijkse gasbehoefte. “Klanten profiteren door dit prijsplafond nog steeds van lage gasprijzen en zijn beschermd tegen een onverwachte stijging”, aldus onze energiespecialist Glenn van der Linde.

Gasprijs stabiel

De afgelopen twaalf maanden schommelde de gasprijs grofweg tussen de 1,10 en 1,20 euro per kuub. Redelijk stabiel dus en Van der Linde verwacht dat dit ook komende winter zo blijft De futures-prijzen wijzen daar ook op. “Maar met de vele onrust in de wereld en de prijzen van 2022 in het achterhoofd, kunnen we ons voorstellen dat sommige consumenten extra zekerheid willen. Voor het kleine bedrag van 2,5 cent per kuub is dit nu mogelijk.” Voor een huishouden dat 1200 kuub per jaar gebruikt, zou het gaan om een totaal bedrag van zo’n 25 euro. Van der Linde benadrukt dat Zonneplan hier zelf niets aan verdient.

Zonneplan prijsplafond

Vast voorschot voor stabielere kosten

Naast een prijsplafond introduceert Zonneplan binnenkort ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast voorschot in plaats van een maandelijks wisselende factuur. “Veel klanten vinden die wisselende prijzen fijn, omdat ze daardoor direct het effect van hun verbruik zien. Anderen willen echter liever wat meer vastigheid. Dat maken we mogelijk met een vast voorschot: maandelijks hetzelfde bedrag, gebaseerd op het verwachte verbruik van de klant en onze prijsverwachting voor de komende twaalf maanden. Jaarlijks wordt dat verrekend met de daadwerkelijk gemaakte kosten”, legt Van der Linde uit.

Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM heeft inmiddels één op de twintig huishoudens een dynamisch energiecontract. Zonneplan verwacht dat door deze twee nieuwe opties meer Nederlanders de stap van een vast contract naar dynamische prijzen zullen zetten. Zij profiteren immer van de laagste prijzen, zonder het risico te lopen op hogere kosten door onverwachtse veranderingen op de energiemarkt.

12 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer