Dynamische gasprijs

0ct/m3
Laagste tarief afgelopen dagen
0ct/m3
Actuele dagprijs tot 06:00 uur

All-in Gasprijzen

9 mei 2024
Stroom
Gas
Bezig met laden...

ct/ m3

Gasprijs 09 mei

Word klant van Zonneplan Energie en profiteer van gas voor inkoopprijs. Krijg live inzicht in de actuele tarieven en je gasverbruik met de Zonneplan app.

De all-in gasprijzen is de marktprijs inclusief energiebelasting, handling fee en btw.

Link gekopieerd
Gas
Download de app

Bekijk de gasprijs per dag in de app

De app is gratis te downloaden, ook als je nog geen klant bent.

De ideale combinatie

Dit betalen onze klanten gemiddeld

Dynamische gastarieven liggen gemiddeld fors lager dan vaste gastarieven. Extra besparen? Gebruik de Zonneplan app om eenvoudig te besparen op jouw verbruik door live inzicht.

Afgelopen 12 maanden

1 maart 2024
Stroom
Gas
Bezig met laden...

Zonneplan

ct / m3

De gemiddelde Zonneplan gasprijs in maart 2024.

Gemiddelde Nederlander

ct / m3

Dit betaalde Nederland gemiddeld in
maart 2024 volgens het CBS.

Ontdek hoe het werkt

Gasprijzen per dag

Zonneplan geeft Nederlandse huishoudens toegang tot de energiemarkt met gasprijzen per dag. De markt bepaalt elke dag de prijs van gas per m3, en jij bepaalt of je daar gebruik van wilt maken of niet. Gemiddeld liggen dynamische gastarieven fors lager dan vaste gastarieven.

gasprijzen per dag in de Zonneplan App
De beste energieprijzen

Zonneplan app voor de laagste energierekening

Inzicht in actuele gasprijzen
De Zonneplan app geeft jou inzicht in actuele gasprijzen. Zo weet je iedere maand precies waar je aan toe bent.

Live verbruiksinzicht
Weet jij nu hoeveel gas jij verbruikt? Met Zonneplan Energie ben je live op de hoogte en verlaag je jouw verbruik eenvoudig. Onze klanten verlaagden hun gasverbruik met 23%. Voor jouw is dit dus dubbel besparen.

Neem Zonneplan Energie

 
 

Zonneplan medewerkers laten dynamische energieprijzen zien in de Zonneplan app

Hoe komt de gasprijs tot stand?

Zoals bij iedere markt bepaalt vraag en aanbod de prijs. In Europa wordt de meeste gas verhandeld op de zogenaamde TTF (Title Transfer Facility). Hier wordt gehandeld in gas die morgen geleverd moet worden, maar ook in contracten voor de levering van gas over bijvoorbeeld 2 jaar.

Voor de langere termijn wordt er gas ingekocht op basis van een verwacht verbruik. Valt een maand oktober uiteindelijk kouder uit dan verwacht? Dan kan het zijn dat er dus meer gas nodig is dan eigenlijk is ingekocht. Er ontstaan meer vraag dan aanbod en dit zorgt dus ook voor een stijging op de actuele gasprijs per kubieke meter. Dit klinkt misschien simpel, maar er zijn veel factoren die de gasprijs beïnvloeden:

  • Het gas wordt door heel Europa opgeslagen. Is het beschikbare gas in de buurt op het moment dat we nodig hebben? Of moet het nog naar Nederland getransporteerd worden? Is er überhaupt voldoende capaciteit op het Europese gasnetwerk om het gas te transporteren?
  • Is het gas fysiek aanwezig in Europa of is het overzees? Dan zitten hier haken en ogen aan. Gas van overzee wordt namelijk vloeibaar per boot getransporteerd. Dit zorgt voor extra transportkosten, maar ook voor extra verwerkingskosten. Voor transport moet het gas namelijk omgezet worden naar vloeistof en later weer naar gasvorm voordat het weer aan het gasnet toegevoegd kan worden. De prijs voor gas gaat dus omhoog. En zijn er wel voldoende terminals om het gas te bewerken? Nieuwe terminals zijn niet zomaar gebouwd.
  • Veel grootgebruikers van gas zoals de zware industrieën stappen over op duurzamere alternatieven. Dit zorgt ervoor dat de algemene vraag naar gas langzaam afneemt.

De gasprijs is toch de olieprijs? Vroeger was de gasprijs inderdaad gekoppeld aan de olieprijs. Dit was zelfs wettelijk geregeld. Sinds de energiemarkt aan het begin van dit millennium is vrijgegeven is deze koppeling opgeheven. Toch zien we in de praktijk dat de olie- en de gasprijs elkaar volgen.

Zonneplan updates

Het laatste energienieuws

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper
Energie

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper

Is een dynamisch energiecontract in de praktijk goedkoper dan een vast of variabel contract? Lees het hier!

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing
Energie

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing

Steeds meer energiebedrijven rekenen terugleverheffingen. Wij deden onderzoek én vertellen waarom je met Zonneplan Energie niet bang hoeft te zijn voor terugleverboetes!

Voor het eerst gratis stroom in 2024
Energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar
Energie

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar

Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023
Energie

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023

Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen
Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen

Lees meer over...

Vragen over (dynamische) gasprijzen

  • Wat kost een m3 gas?

    Een kubieke meter aan gas kostte in maart 2024 gemiddeld €1,10. Dit is de de gemiddelde dagprijs bij Zonneplan Energie. De gasprijs schommelt voortdurend. De gemiddelde Nederlander met een vast of variabel contract betaalde in deze maand 28 cent meer per kubieke meter gas; namelijk €1,38.

    Was is een kuub?

    Een kuub staat voor kubieke meter. Het komt overeen met de inhoud van een kubus van 1 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Een kuub wordt aangegeven met m3. Het meeste gas wordt gebruikt voor de verwarming (wanneer je woning met gas wordt verwarmd), voor douchen en voor koken (indien je op gas kookt). Om een m3 wat tastbaarder te maken; een gemiddelde douchebeurt van ruim 7 minuten kost ongeveer 0,3 m3 gas.

  • Wat zijn dynamische energietarieven?

    Bij dynamische energie zijn de energieprijzen gekoppeld aan de prijzen op de energiemarkt.
    Je betaalt dus daadwerkelijk energie tegen inkoopprijzen. De kWh-prijs voor stroom verschilt per uur. Voor gas geldt een m³-prijs per dag.

    De gemiddelde energieprijs van een dynamisch contract ligt al lager dan de gemiddelde energieprijs bij een vast of flexibel energiecontract. Het inzicht in jouw verbruik dat je krijgt vanuit de Zonneplan. Dynamische Zonneplan-klanten verbruikten in 2022 23% minder gas dan doorsnee huishouden

  • Hoeveel bespaar je met dynamische energieprijzen?

    Met een dynamisch energiecontract van Zonneplan bespaar je op 2 manieren:

    1. Gemiddelde energieprijs ligt tot 53% lager

    De prijs die Zonneplan-klanten betaalden voor hun stroom ligt veel lager dan de gemiddelde stroomprijs in Nederland. Hoe meer jij jouw verbruik stuurt naar de momenten met zon- en windenergie, hoe lager ook jouw stroomprijs wordt. Jouw kWh-prijs kan hierdoor meer dan 53% lager uitvallen.

    2. Live inzicht zorgt voor verlaging van verbruik met 23%

    In 2022 gebruikten huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan gemiddeld 910 kuub gas. Dat is 23 procent minder dan een doorsnee huishouden (1146 kuub).

    Benieuwd hoeveel jij kan besparen met Zonneplan Energie? Bereken jouw besparing

  • Wat is de verwachting voor de energieprijzen in de toekomst?

    De energieprijs verwachting van vandaag, deze week en de rest van het jaar vind je op onze website. Inclusief de visie van Glenn van der Linde, energiespecialist bij Zonneplan.

  • Hoe kan je (dynamische) energieprijzen vergelijken?

    Alle dynamische energieleveranciers bieden energie tegen inkoopprijs. Toch zit er daadwerkelijk verschil tussen alle energieaanbieders op drie onderdelen: vaste kosten per maand, handelingsfee per kWh en de service. Waar de kosten redelijk voor zich spreken zijn de verschillen rondom service niet altijd duidelijk. Dit zit hem voornamelijk in de inzichten en bijvoorbeeld het gebruik van een app. Veel partijen hebben achteraf inzicht. Zo zie je pas later wat je verbruik was. Inspelen op het daadwerkelijk uur met de laagste prijzen is hierdoor iets meer gokwerk. Kies daarom voor live inzicht om zo maximaal met jouw verbruik te kunnen spelen. Vergelijk hier aanbieders van dynamische energiecontracten.

  • De gasprijs wordt goedkoper, maar ik merk dat niet direct in mijn energierekening. Hoe kan dat?

    Dit heeft vooral te maken met het type contract dat je hebt afgesloten. Met een vast contract heb je een gasprijs per m3 afgesproken voor een jaar of misschien wel 3 jaar, afhankelijk van de duur van je contract. Aan de hand van je verbruik kan je energiemaatschappij al een inschatting maken van jouw gasverbruik in de toekomst en op basis hiervan al gas inkopen voor de langere termijn. Kan jouw energiemaatschappij goedkoper inkopen dan de met jou afgesproken gasprijs? Dan gaat deze winst naar de energiemaatschappij. Ligt de gasprijs hoger, dan zijn deze kosten ook voor hen. Bij een variabel of flexibel contract wordt de prijs meestal voor een half jaar vastgezet. Eventuele schommelingen in de gasprijs merk je dus pas wanneer het halve jaar is afgelopen en je een nieuwe gastarief krijgt. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan werk je met een gasprijs per dag. Je betaalt de actuele gasprijs en hierdoor merk je de lagere gasprijs direct.