Steeds meer huishoudens kijken naar mogelijkheden om zelf energie op te slaan. Toch is een thuisbatterij nog niet voor iedereen binnen handbereik, bijvoorbeeld door ruimtegebrek of een gebrek aan een 3-fasen aansluiting. Daarom introduceert Zonneplan een betaalbaar, modulair alternatief: de 1-fase 10 kWh thuisbatterij. Deze nieuwe batterij is speciaal ontworpen voor kleinere woningen en huishoudens zonder 3-fasen aansluiting.
Op deze pagina lees je alles over de nieuwe 1-fase thuisbatterij, de voordelen, de mogelijkheden tot uitbreiding en hoe deze batterij past bij jouw energiegebruik.
Ga snel naar:
Een 1-fase batterij van 10 kWh kost in de markt € 4.500 tot € 6.500 inclusief installatie. De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van factoren als de batterijcapaciteit, technologie en installatiekosten.
Ben je benieuwd naar de prijs en opbrengst van een Zonneplan Nexus 1-fase thuisbatterij (10 kWh)? Dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
Stel jouw thuisbatterij zelf samen >
Je kunt de btw (21%) terugvragen op de aanschaf van de Zonneplan Nexus thuisbatterij. Zo’n 95% van de particulieren heeft hier recht op . Check of jij hier recht op hebt of lees meer over de btw-teruggave.
Thuisbatterijen worden vaak ingezet voor het opslaan van zelf-opgewekte zonnestroom. De 1-fase Zonneplan Nexus is hier ook zeker geschikt voor. Dit is ideaal wanneer je jouw opgewekte zonnestroom zo min mogelijk het elektriciteitsnet in wilt laten gaan, en juist zoveel mogelijk zelf gebruiken.
Een thuisbatterij kan ook op andere manieren ingezet worden. Een thuisbatterij die ingezet wordt om te handelen op de onbalansmarkt helpt mee met het stabiliseren van het stroomnet. Hier ontvang je ook nog eens een vergoeding over.
De Zonneplan Nexus 1-fase variant is een thuisbatterij die op verschillende manieren ingezet kan worden. De Zonneplan Nexus wordt aangestuurd door Powerplay, een slimme aansturing. Naast het opslaan van je eigen zonnestroom, kan je er met Powerplay voor zorgen dat de Nexus op verschillende energiemarkten acteert en kijkt zelf wat het beste is om te doen op elk moment. Hierdoor ligt het rendement van de 10 kWh Nexus hoger dan dat van een ‘standaard’ thuisbatterij.
Wil jij te weten komen wat de voor- en nadelen zijn van een 1-fase thuisbatterij ten opzichte van een 3-fasen batterij? Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Wij hebben voor jou uitgezocht waar je op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij die geschikt is voor een 1-fase aansluiting.
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, zoals lithium-ion, loodzuur en zoutwaterbatterijen. Veel 1-fase batterijen gebruiken standaard lithium-iontechnologie: efficiënt, maar vaak met negatieve aandacht vanwege het gebruik van kobalt en nikkel. Zonneplan kiest bewust voor lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4). Deze batterijen bevatten géén kobalt of nikkel en staan bekend als nóg efficiënter, duurzamer, betrouwbaarder en veiliger.
De meeste thuisbatterijen gaan 10 tot 15 jaar mee, oftewel zo’n 5.000 tot 7.000 laadcycli. De daadwerkelijke levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur, het aantal laadcycli en hoe intensief je de batterij gebruikt. Let daarom op een goede plaatsing (bij voorkeur niet in de volle zon of vrieskou), en kies voor slimme aansturing via een Battery Management System (BMS). Zo voorkom je onnodig diepe ontlading, worden de prestaties continu gemonitord en haal je de maximale levensduur uit je batterij.
De gemiddelde levensduur van de meeste batterijen is dus 10 tot 15 jaar. De meeste aanbieders bieden dan ook een garantie van 10 jaar. Omdat batterijen relatief nieuw zijn is het belangrijk om goed te kijken of er een lange garantie op de thuisbatterij zit.
Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe groter de afmetingen. Een thuisbatterij van 10 kWh is kleiner van stuk dan thuisbatterijen van 15 kWh en 20 kWh. De afmetingen van de 1-fase Zonneplan thuisbatterij van 10 kWh zijn 54 x 35 x 53 cm (BxDxH).
Zonneplan introduceert een 1-fasevariant van haar Nexus thuisbatterij. Daarmee is energieopslag voor nóg meer Nederlanders toegankelijk!
Bij Radar worden thuisbatterijen besproken. Ze zouden volgens experts niet uit kunnen en geen verstandige investering zijn.
Zonneplan en Liander hebben hun gezamenlijke pilot om netcongestie te verminderen afgerond. Lees hier over de uitkomsten!
Minister wil zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren rondom aansturing van thuisbatterijen. Zonneplan vindt dit een goed idee en praat mee.
Vanaf 3 december past de landelijke netbeheerder TenneT tijdelijk het balanssignaal aan. Wat voor gevolgen heeft dit voor de thuisbatterij? We leggen het uit.
Zonneplan en Liander starten een pilot om netcongestie tegen te gaan met slimme aansturing van thuisbatterijen en zonnepanelen. Lees er hier alles over!
Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.
Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.
Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!
In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!