Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
16 mei 2024

Twee op de drie zonnepanelenbezitters willen graag een thuisbatterij in de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 8776 zonnepanelenbezitters. Zonneplan verwacht dat de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling de vraag naar thuisbatterijen flink zal aanzwengelen. Met een thuisaccu kan nu al geld verdiend worden door te handelen op energiemarkten. Maar als consumenten niet meer mogen salderen, wordt het daarnaast interessant om zelfopgewekte stroom later te gebruiken.

 

Vaak wordt gezegd dat het elektriciteitsnet dankzij de salderingsregeling nu als ‘een grote batterij’ fungeert. Dat maakt het voor nu niet interessant om met die insteek in een thuisaccu te investeren. Maar wanneer het salderen ophoudt, krijg je voor de stroom die je teruglevert - vaak zo’n 70 procent van de totale productie - alleen nog een kale terugleververgoeding. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om zelfopgewekte, gratis zonnestroom op te slaan en later te gebruiken. Met een thuisbatterij kan de mate van zelfconsumptie worden opgeschroefd van 30 tot ongeveer 65 procent.

Zonnepanelenbezitter wil subsidie op batterij

Hoewel batterijen de laatste tijd aanmerkelijk goedkoper zijn geworden, zijn de aanschafkosten voor het gros de reden om vooralsnog geen thuisaccu gekocht te hebben. Bijna de helft van de ondervraagden (47,5 procent) in het onderzoek van Zonneplan noemt dit als reden. Onzekerheid over de verwachte terugverdientijd komt met 23,2 procent op plek twee. Een aanschafsubsidie zou hierin kunnen helpen. Liefst 88 procent van de zonnepanelenbezitters geeft aan voorstander te zijn van zo’n subsidie. Vooralsnog lijkt het aanstaande kabinet echter geen plannen in die richting te hebben.

Thuisbatterij nu al rendabel

Wat Zonneplan betreft is een subsidie ook niet noodzakelijk om thuisbatterijen rendabel te maken. Het vergroten van de mate van zelfconsumptie is namelijk niet de enige manier om een thuisbatterij rendabel te maken. Zonneplan verkoopt sinds februari thuisbatterijen, die flexibel aangestuurd kunnen worden. Op dit moment worden ze vooral ingezet om bij te dragen aan een stabieler elektriciteitsnet, door te handelen op onbalansprijzen. Een 20 kWh-demobatterij, die al op 1 november 2023 geïnstalleerd werd, verdiende op deze manier in zesenhalve maand tijd al ruim 1100 euro. Zonneplan zegt de aansturing van haar batterijen automatisch aan te passen naar een meer zelfconsumptiegerichte modus, wanneer de salderingsregeling daadwerkelijk niet meer bestaat.

10 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer