Hellingshoek zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hoek geïnstalleerd, ook wel de hellingshoek genoemd. Dit wordt bewust gedaan, want hierdoor creëer je namelijk een gunstige instraling van de zon op de panelen. Daarnaast zorgt de schuinte van het paneel er ook voor dat regenwater het vuil goed van de zonnepanelen kan spoelen. Een mooie bonus, want schone zonnepanelen zorgen voor meer opbrengsten. 

  • Beste hellingshoek op zuid: 34-38 graden
  • Beste hellingshoek op oost, west of oost-west: 10-13 graden

Ideale hellingshoek en oriëntatie zonnepanelen

Alhoewel de hellingshoek van de zonnepanelen een belangrijk is, staat dit aspect niet op zichzelf. Om de ideale hellingshoek te bepalen moet je namelijk ook altijd rekening houden met de oriëntatie van het dak. Als leidraad kan het volgende aangehouden worden: naarmate de afwijking van het dak ten opzichte van het zuiden groter is, hebben de zonnepanelen baat bij een zo laag mogelijke hellingshoek.

In de onderstaande overzicht geven we je een indicatie van de gunstige hellingshoek van zonnepanelen per oriëntatie en de invloed op het rendement. Wij hebben de oriëntatie Noord weggelaten. Zonnepanelen op deze daken leveren aanzienlijk minder op, waardoor het rendement eigenlijk niet interessant genoeg is voor zonnepanelen.

  • Ideale hellingshoek van zonnepanelen met een zuid-opstelling ligt tussen 34-38 graden en geeft een 100% rendement.
  • Ideale hoek van zonnepanelen in een oost-west-opstelling liggen tussen de 10-13 graden, met een rendement van 93-95%.
  • Ideale hellingshoek van zonnepanelen in een oost-opstelling liggen tussen de 10 en 13 graden, met een rendement van 80-90%.
  • Ideale hoek van zonnepanelen in een west-opstelling liggen tussen de 10 en 13 graden, met een rendement van 80-90%.

Type dak en hellingshoek zonnepanelen

Naast de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon heeft het type dak ook invloed op de hellingshoek. Het grote verschil hierin is dat je bij een plat dak meer vrijheid hebt in het bepalen van de hellingshoek, deze is er immers niet en creëer je zelf door de constructie onder de zonnepanelen. Belangrijk hierin is wel dat om te onthouden dat platte daken vaak van zichzelf al een minimale hellingshoek hebben. Dit is gedaan zodat er een goede afwatering plaatsvindt. Is deze helling groter dan 3% dan moet hier tijdens het inschatten van de hellingshoek van de zonnepanelen rekening mee gehouden worden. In het geval van schuine daken is er van rekening houden met een bestaande hellingshoek eigenlijk altijd sprake.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: