Zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden leveren in het algemeen de meeste opbrengsten op. Toch geven zonnepanelen op oost-west ook in veel gevallen een heel gunstig resultaat.
Een oost-west opstelling kan zowel op een plat als een schuin dak geïnstalleerd worden. In het geval van een plat dak benut je, door de pv panelen dicht op elkaar te plaatsen, de ruimte op het dak optimaal. De oost-west opstelling wordt bij schuine daken voornamelijk gebruikt als er sprake is van meerdere dakvlakken die benut kunnen worden.
Eigenlijk kan er bij een opstelling van zonnepanelen richting oost-west van drie grote voordelen gesproken worden.
Plaats je op een plat dak zonnepanelen op het zuiden, dan is het noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen voldoende ruimte te houden, dit varieert tussen de 0,5 en 1,2 meter. Alleen op deze manier kan je namelijk schaduwwerking van de ene rij zonnepanelen op de volgende voorkomen.
Kies je voor een oost-west opstelling dan voorkom je dit. De rijen zonnepanelen worden namelijk met de ruggen (de hoge kant van de helling) tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor kunnen er meerdere zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak geïnstalleerd worden. Deze toename in zonnepanelen weegt weer op tegen de kleine afname in opbrengsten ten opzichte van een oriëntatie op het zuiden.
Doordat de zonnepanelen zo dicht tegen elkaar aan gemonteerd worden, is het voor de wind nauwelijks mogelijk om vat op het systeem te krijgen. Dit zorgt er automatisch voor dat er minder ballast nodig is om de zonnepanelen veilig op het dak te installeren. Dit zorgt er weer voor dat meerdere daken, zonder extra versteviging, al geschikt zijn voor zonnepanelen.
Zonnepanelen in een oost-west opstelling hebben, in tegenstelling tot de zuid-oriëntatie, eigenlijk geen piekmoment in hun productie. De piekproductie is namelijk gelijkmatiger verdeeld over de dag, met een ‘s ochtends een piekmoment door de zonnepanelen die gelegen zijn op het oosten en aan het eind van de dag door de zonnepanelen gericht op het westen.
Mocht de salderingsregeling ooit verdwijnen, dan gaat deze verdeling van opbrengsten interessanter worden. Gezien je met een oost-west opstelling ook daadwerkelijk het merendeel van je energie gedurende de gebruiksuren opwekt is dit een gunstige keuze.
Dit is namelijk afhankelijk van iedere afzonderlijke daksituatie. Belangrijk is daarom om goed te kijken naar jouw situatie. Welke type dak heb je? Is er sprake van een hellingshoek? En hoeveel energie, en daarmee zonnepanelen, heb jij nodig om jezelf te voorzien in energie?
Wil jij hulp in het uitzoeken van een passende opstelling van jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.
Het advies was altijd om – indien mogelijk – zonnepanelen op het zuiden te richten, maar mocht de salderingsregeling ooit verdwijnen, zou je kunnen overwegen om meerdere dakvlakken te gebruiken. Door een eventuele afbouw van de salderingsregeling wordt het minder interessant om de energie die je met je zonnepanelen opwekt, terug te leveren aan het net.
Je wilt zoveel mogelijk van de stroom die je opwekt, zelf gebruiken. Bij op het zuiden gerichte zonnepanelen krijg je meestal rond het middaguur een grote hoeveelheid zonne-energie. Deze piek is vaak zo groot dat je meer energie opwekt dan je op dat moment nodig hebt, waardoor je toch energie teruglevert aan het net. Als je echter je zonnepanelen over bijvoorbeeld het oosten en het westen verdeelt, voorkom je deze piek en spreid je de stroomproductie uit over de hele dag. Zo kun je een groter deel van de stroom die je opwekt, meteen in huis gebruiken.
Hoewel een oriëntatie op het zuiden vaak het meeste opbrengen, kan een Oost-West opstelling ook zeker gunstig uitpakken. Deze opstelling spreidt de opbrengsten over een groter deel van de dag.
Na het invullen en van versturen van je gegevens via de online zonnescan, neemt een adviseur contact met je op. Samen wordt er gekeken naar wat voor jouw dak op Oost-West de beste oplossing is, of er nog bijzonderheden zijn, en worden er eventuele vragen beantwoord. Na dit gesprek stelt de adviseur een persoonlijke en vrijblijvende offerte op die vervolgens rustig met je wordt doorgenomen.
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy