Steeds meer mensen in Nederland tonen interesse in thuisbatterijen. De hoeveelheid stroom die opgeslagen wordt in een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Een thuisbatterij van 10 kWh kan ingezet worden voor verschillende doeleinden. Veel mensen zullen denken dat een thuisbatterij enkel geschikt is voor het opslaan van opgewekte stroom door de zonnepanelen. Echter, ligt het rendement van een 10 kWh thuisbatterij veel hoger wanneer deze op meerdere manieren ingezet kan worden.
Hier kom je alles te weten over de Zonneplan Nexus 10 kWh thuisbatterij.
Ga snel naar:
De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de volgende factoren: batterijcapaciteit, technologie, merk en kwaliteit, installatiekosten en onderhoud en garantie. Een batterij van 10 kWh kost in de markt € 5000 tot € 8000. Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het upgraden van je meterkast.
Ben je benieuwd naar de prijs en opbrengst van een Zonneplan Nexus thuisbatterij van 10 kWh? Dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
Thuisbatterijen worden vaak nog ingezet voor het opslaan van zelf-opgewekte zonnestroom. Zoals eerder benoemd kan een thuisbatterij van 10 kWh ook op andere manieren ingezet worden. Een thuisbatterij die ingezet wordt om te handelen op de onbalansmarkt brengt meer op voor jou en daarnaast help je ook mee met het stabiliseren van het stroomnet. De omvormer die geïnstalleerd wordt bij de thuisbatterij van Zonneplan heeft een vermogensgrens van 10 kW.
De Zonneplan Nexus 10 kWh variant is een thuisbatterij die op verschillende manieren wordt ingezet. De Nexus wordt aangestuurd door Powerplay, een AI-gedreven platform. Powerplay zorgt dat de Nexus op verschillende energiemarkten acteert en kijkt zelf wat het beste is om te doen op elk moment. Hierdoor ligt het rendement van de 10 kWh Nexus hoger dan dat van een normale thuisbatterij.
Thuisbatterijen zijn tegenwoordig beschikbaar met allerlei verschillende capaciteiten. Naast een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh, zijn de 15 kWh en 20 kWh varianten goede opties. De Zonneplan Nexus is beschikbaar met capaciteiten van 10, 15 of 20 kWh.
Er zijn ook batterijen met een veel grotere capaciteit, zoals 50 en 100 kWh, maar deze zijn voor huishoudens niet zo interessant gezien de hoge investeringen en het mogelijke rendement.
Wil jij te weten komen wat de voor- en nadelen zijn van een 10 kWh thuisbatterij? Wij hebben de voor- en nadelen van een thuisaccu met een capaciteit van 10 kWh op een rijtje gezet.
Bij het kiezen van de juiste thuisbatterij zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Wij hebben voor jou uitgezocht waar jij op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kilowattuur.
Er zijn allerlei verschillende soorten thuisbatterijen. Voorbeelden hiervan zijn: lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat, loodzuur en zoutwaterbatterijen. De meeste batterijen met een capaciteit van 10 kWh zijn lithium-ionbatterijen, die efficiënt en betrouwbaar zijn. Zonneplan werkt met lithium-ijzerfosfaat batterijen. Deze staan erop bekend nóg efficiënter, betrouwbaarder en veiliger te zijn.
De meeste thuisbatterijen gaan zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit staat gelijk aan ongeveer 5.000 tot 7.000 laadcycli. Er zijn verschillende factoren die impact hebben op de levensduur. Voorbeelden hiervan zijn: laadcycli, temperatuur en gebruiksintensiteit.
De gemiddelde levensduur van de meeste batterijen is dus 10 tot 15 jaar. De meeste aanbieders bieden dan ook een garantie van 10 jaar. Omdat batterijen relatief nieuw zijn is het belangrijk om goed te kijken of er een lange garantie op de thuisbatterij zit.
Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe groter de afmetingen. Een thuisbatterij van 10 kWh is kleiner van stuk dan thuisbatterijen van 15 kWh en 20 kWh. De afmetingen van de Zonneplan thuisbatterij van 10 kWh zijn 54x35x53cm (BxDxH).
Zonneplan en Liander starten een pilot om netcongestie tegen te gaan met slimme aansturing van thuisbatterijen en zonnepanelen. Lees er hier alles over!
Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.
Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.
Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!
In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!
In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!
Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!
Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.
Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!