Kun je stroom van zonnepanelen opslaan? Dat is een veel gestelde vraag, vooral nu blijkt dat de salderingsregeling vanaf 2027 misschien helemaal wordt afgeschaft. Je wilt jouw opgewekte zonne-stroom dan zo min mogelijk het elektriciteitsnet in laten gaan, en juist zoveel mogelijk zelf gebruiken.
De oplossing: stroom opgewekt met je zonnepanelen opslaan in een thuisbatterij. Zulke batterijen zijn er, en er zijn zelfs batterijen die nóg meer kunnen. Zonneplan legt uit.
Het antwoord is ja! Met behulp van een thuisbatterij kan je zonne-stroom opslaan. Heb je zonnepanelen zonder thuisbatterij? Dan gaat de stroom die jouw zonnepanelen opwekken eerst naar de apparaten die je aan hebt staan. Als je meer stroom opwerkt dan je verbruikt gaat de overige stroom het elektriciteitsnet op.
Heb je een thuisbatterij? Dan gaat de overige stroom naar jouw thuisbatterij of accu. Deze stroom kan je later weer gebruiken als je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken, bijvoorbeeld als het buiten donker is.
Een meer rendabele manier om een thuisbatterij mee aan te sturen, is door hem te laten ‘handelen in stroom‘. Wanneer de stroomprijzen op momenten laag zijn, laadt de batterij zich op. En tijdens piekmomenten, wanneer de stroomprijzen hoger zijn, kan de opgeslagen energie worden verkocht. De Zonneplan Nexus is een van de batterijen die dit kan.
De hoeveelheid stroom die een thuisbatterij kan opslaan is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij. Zo heeft een hele kleine huisbatterij een opslagruimte van 2 kWh, en heb je ook hele grote thuisbatterijen met een opslagruimte van 50 of zelfs 100 kWh.
Gemiddeld is een 5 kWh thuisbatterij een goed instapmodel voor een klein huishouden met een lager energieverbruik. Voor middelgrote huishoudens raden we een opslagruimte aan van 10 kWh, en voor grote huishoudens een opslagruimte van 20 kWh.
Met de huidige salderingsregeling loont het nog niet echt om een thuisbatterij enkel in te zetten voor het opslaan van zonne-energie voor later gebruik. De terugverdientijd komt dan uit op ongeveer de levensduur van een thuisaccu, of zelfs langer. Zolang de salderingsregeling bestaat raden we aan een thuisbatterij alleen aan te schaffen wanneer deze ook op andere, meer rendabele manieren kan worden aangestuurd, zoals de Zonneplan Nexus.
Het opslaan van je eigen zonne-energie heeft enkele voordelen, waarvan de grootste:
Minder terugleveren
Je levert minder stroom terug aan jouw energieleverancier, waar je (met een vast of variabel energiecontract) terugleverkosten voor betaalt. Tip: met een dynamisch energiecontract betaal je nooit terugleverkosten.
Minder overbelasting
Ook overbelasting van elektranet kan goede reden zijn voor batterij. Je levert immers niet terug, maar slaat het op. Als meerdere buurtbewoners een thuisbatterij aanschaffen, zal het elektranet op zonnige momenten minder overbelast zijn, en zal je omvormer dus minder snel uitslaan. Win-win. Zonneplan doet hier zelfs een proef mee met netbeheerder Liander.
Nadelen van het opslaan van eigen zonne-energie zijn er ook:
Duur op moment van aanschaf
Een groot nadeel is natuurlijk de aanschafprijs van een thuisbatterij. Er hangt een prijskaartje aan. Gebruik je de batterij enkel voor zelfconsumptie dan is btw-teruggave ook niet mogelijk. Btw-teruggave is enkel mogelijk wanneer je de batterij inzet als handelsbatterij, zoals de Zonneplan Nexus thuisbatterij.
Niet volledig onafhankelijk
In tegenstelling tot wat je misschien denkt ben je met een thuisbatterij nog steeds niet onafhankelijk. In de winter, als de zon niet schijnt, heb je vaak toch nog stroom nodig van het net.
De nieuwste zonnepanelen van Zonneplan produceren 450 wattpiek. Bij 10 zonnepanelen is de totale capaciteit dan 4.500 Wp.
Vaak wordt aangeraden om een thuisbatterij van 1 á 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te nemen. Als je een bovengenoemde installatie hebt van 4.500 Wp, dan zou het ideaal zijn om een thuisbatterij te nemen met een capaciteit van 4,5 tot 6,5 kWh.
Lees meer: waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste capaciteit voor je thuisbatterij.
Heb je geen zonnepanelen? Geen paniek! Ook dan kun je profiteren van een thuisbatterij. Met een dynamisch energiecontract kun je stroom ‘inkopen’ op momenten dat de stroomprijzen laag zijn door de thuisbatterij vol te laten lopen. Diezelfde stroom ‘verkoop’ je weer wanneer de stroomprijzen hoog zijn door de thuisbatterij te ontladen. Let op, want hiervoor heb je wel een thuisaccu nodig die hiervoor geschikt is in combinatie met de juiste aansturing.
Zo’n aansturing is bijvoorbeeld Powerplay. Dit is een AI-gedreven aansturingsservice dat de complexe wereld van energiemarkten verbindt met jouw thuisbatterij. Hiermee worden op basis van real-time data volautomatisch inkomsten gegenereerd door netstabilisatie. Dit met één doel: revolutionair rendement. Zowel mét als zonder zonnepanelen.
Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.
Opgeleid in de Zonneplan Academy