Je kijkt naar buiten en ziet een grauwe lucht en regendruppels op je raam. Een typische Nederlandse dag. Je vraagt je af: “Hoe zit het eigenlijk met mijn zonnepanelen en deze regen? Werken ze nog goed?” In dit artikel ontdek je alles over zonnepanelen in de regen: van de opbrengst tijdens een regenbui tot de vraag of regen je zonnepanelen automatisch schoonmaakt.
Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg. Voordeel van regen is wel dat eventueel vuil op het zonnepaneel wordt weggespoeld. En schone zonnepanelen leveren weer meer rendement op.
Lees hier meer over de impact van weersinvloeden op je zonnepanelen-opbrengst.
Het is de installatiedag van jouw zonnepanelen, maar het regent. Je vraagt je misschien af of de installatie doorgaat. In de meeste gevallen gaat de installatie gewoon door; regen zorgt er niet voor dat de installatie wordt geannuleerd. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen bij extreme weersomstandigheden.
Je hebt er misschien over gehoord: het regenpaneel. Chinese wetenschappers hebben onlangs een techniek ontwikkeld waarmee ze elektriciteit uit regendruppels konden genereren. Voorlopig zijn er nog geen plannen om de technologie op de markt te brengen, al denken de onderzoekers wel dat die mogelijk er in de nabije toekomst zal zijn.
Of het nu regent of de zon schijnt, met Zonneplan ben je altijd verzekerd van de beste oplossingen voor je energiebehoeften. Meer weten? Een adviseur van Zonneplan staat je graag te woord.
Ja, maar het hangt af van de hevigheid van de regen. Veiligheid staat voorop.
Ze presteren minder dan op zonnige dagen, maar genereren nog steeds energie door diffuus licht.
Nee, een regenpaneel is geoptimaliseerd voor prestaties bij weinig licht, zoals op regenachtige dagen.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy