Zonnepanelen 550 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Hoe meer Wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe hoger de opbrengsten die jij per paneel binnenkrijgt. 400 Wp, 500 Wp en zelfs 550 Wp zonnepanelen zijn tegenwoordig te verkrijgen. 550 Wp klinkt dus als de keuze met de meeste opbrengst, maar haalt dit ook de meeste opbrengsten uit jouw dak?

Bij Zonneplan kiezen wij nog steeds voor zonnepanelen van 450 Wp. Waarom? Voornamelijk door de afmetingen, de toename in gewicht en de hogere prijs. Doordat zonnepanelen van 550 Wp groter en zwaarder zijn dan de zonnepanelen die wij gebruiken, passen er vaak minder panelen op jouw dak. Vaak is het voor jou dan rendabeler om meerdere panelen van minder Wattpiek te nemen, dan een enkele van 550 Wp.

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Wp staat voor Wattpiek, dit zijn de opbrengsten die een zonnepaneel jou levert. Onder ideale omstandigheden, bij geen schaduw en een optimale temperatuur, zal het zonnepaneel haar piekvermogen kunnen halen. Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt niet altijd gehaald, zo kan schaduwwerking of een verschil in hellingshoek van het dak hier al verschil in maken.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

In Nederland levert 1 Wattpiek ongeveer 0,88 kWh zonnestroom op. Een gemiddelde installatie heeft twaalf zonnepanelen, daarom gebruiken we dit als rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

  • 550 Wp * 12 = 6600 Wp x 0,88 kWh = 5808 kWh
  • 450 Wp * 12 = 5.400 Wp x 0,88 kWh = 4.752 kWh

Bij zonnepanelen met een vermogen van 550 Wp wek je op jaarbasis ongeveer 5808 kWh op en bij onze zonnepanelen 4.752 kWh. Uitgaande dat de beide opties dezelfde afmetingen hebben, wek je bij 550 Wp per paneel dus 1056 kWh per jaar meer op. Bij een aangehouden kWh-prijs van €0,30 cent verschilt dit al snel €316,80 euro!

De voordelen en nadelen van 550 Wp zonnepanelen

Uitgaande van eenzelfde aantal zonnepanelen, levert het veel meer op om zonnepanelen van 550 Wp op je dak te leggen. Toch kiezen wij bij Zonneplan liever voor zonnepanelen van 450 Wp. Je ziet dat panelen met een hoog vermogen vaak duurder en groter zijn, dus vaak ook minder legmogelijkheden hebben. De efficiency (het verband tussen de opbrengsten en de grootte) van een paneel vinden wij veel interessanter! En de efficiency van onze zonnepanelen liggen hoger dan de zonnepanelen van 550 Wp. Wij adviseren om op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw dak en daarmee niet alleen te kijken naar het hoogste Wattpiek vermogen van een zonnepaneel.

550 Wp zonnepanelen of 450 Wp zonnepanelen: wat is beter?

De opbrengsten van een paneel worden gemeten per geheel paneel. Een dak met panelen met veel Wattpiek opbrengst maar ook met een grote afmeting kan daardoor minder zonnestroom opleveren dan een dak met kleine panelen met minder Wp opbrengst per paneel. De opbrengsten per vierkante meter of totaal over jouw dak kunnen daarmee een veel betere graadmeter zijn voor het kiezen van het juiste paneel. Wij bij Zonneplan helpen jou daarom liever mee om jouw dak zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Buiten efficiëntie is ook de prijs voor ons belangrijk. Hoe hoger het aantal Wp van een zonnepaneel, hoe hoger ook vaak de prijs. Als je minder panelen nodig hebt voor jouw dak, betekent dat dus niet direct dat je goedkoper en efficiënter uit bent. We kijken graag samen met jou naar het optimaal gebruiken van jouw dak!

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

  • Jouw energieverbruik: Door inzicht te krijgen in je jaarlijkse energieverbruik, kun je een schatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om hieraan te voldoen. Maar vergeet ook niet te kijken naar toekomstige energiebehoeften. Als je plannen hebt om elektrisch te gaan rijden, koken of verwarmen, kan het verstandig zijn om voor meer zonnepanelen te kiezen.
  • Opbrengst verdelen: Het kan een goed idee zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van naar het zuiden. Hierdoor wordt de energieproductie gelijkmatiger verdeeld over de dag, zodat je beter in staat bent om je zelf opgewekte zonne-energie te gebruiken.
  • Garanties: Uitgebreide fabrieksgaranties zijn niet altijd betrouwbaar. De grootste kosten zitten meestal in de installatie, niet in het product zelf. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die goed bereikbaar is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan betaal je niets voor een servicebezoek.
  • Veilig omgaan met jouw gegevens: Wifi-thuisnetwerken kunnen kwetsbaar zijn. Kies daarom voor een systeem dat gebruikmaakt van 4G en waarbij je data bovendien binnen Europa blijft en niet via Chinese servers wordt opgeslagen.

Waarom Zonnepanelen kopen bij Zonneplan?

Wij weten na meer dan 137.000 installaties welke keuze voor onze klant het beste is. De zonnepanelen van Zonneplan hebben veel legmogelijkheden en bieden een goede efficiëntie. Onze zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Wij kopen deze zonnepanelen rechtstreeks in bij een Tier-1 fabrikant. Zo weten we zeker dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en iedereen met zonnepanelen maximaal kan besparen op de energierekening.

Door het kopen van zonnepanelen van Zonneplan profiteer je automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste zonnepanelen garanties, verzekerd bent van een 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: