Polykristallijn zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Tijdens je zoektocht naar de meest geschikte zonnepanelen voor jouw situatie ben je vast de term polykristallijne zonnepanelen tegengekomen. Polykristallijn zonnepanelen, ook wel bekend als Multi kristallijn zijn te herkennen aan hun blauwe kleur. Wij vertellen je graag meer over dit type zonnepaneel.

Wat is een polykristallijn zonnepaneel?

Er zijn allerlei verschillende soorten zonnepanelen waar je tegenwoordig uit kunt kiezen. Polykristallijn zonnepanelen behoren tot de eerste generatie zonnepanelen en zijn te herkennen aan de diepblauwe kleur, de aluminium omlijsting en het ruitjespatroon op het paneel.

Bij een polykristallijn zonnepaneel bestaan de zonnecellen uit meerdere siliciumkristallen. Het productieproces is relatief eenvoudig waardoor de verkoopprijs lager is van bij andere typen zonnepanelen. Daartegenover staat wel een lager rendement.

Hoe worden polykristallijn zonnepanelen gemaakt?

Het productieproces van een polykristallijn zonnepaneel is eenvoudiger dan die van andere typen zonnepanelen. Er wordt ruwe silicium gesmolten en gekristalliseerd tot één groot blok. Als dit vervolgens is afgekoeld wordt dit blok in dunne schijfjes gesneden. Vervolgens worden deze schijfjes schoongemaakt en wordt er een anti-reflectie coating aangebracht. Hierdoor ontstaat een donkerblauwe zonnecel waarop meerdere kristallen zichtbaar zijn.

Tegenwoordig wordt er tijdens het productieproces geprobeerd om de kristallen zo groot mogelijk te maken. Als er veel kristallen in een zonnecel zitten, hebben de elektronen minder bewegingsvrijheid. Dit resulteert in een hoger zonnepanelen rendement.

Wat zijn de voor- en nadelen van polykristallijn zonnepanelen?

Voordelen

  • Lagere verkoopprijs: het relatief eenvoudige productieproces resulteert in een lagere verkoopprijs.
  • Meer oppervlakte aan zonnecellen per paneel: de zonnecellen van een polykristallijn zonnepaneel zijn perfect vierkant, dit zorgt ervoor dat ze strak op elkaar aansluiten waardoor deze panelen meer oppervlakte aan zonnecel bevatten.
  • Minder restafval: Door het relatief eenvoudige productieproces is er minder restafval.

Nadelen

  • Een lager rendement: het rendement van een polykristallijn zonnepaneel ligt tussen de 14% en 16% terwijl deze bij een monokristallijn zonnepaneel tussen de 15% en 20% ligt.
  • Een hoger temperatuur coëfficiënt: in vergelijking met een monokristallijn zonnepaneel hebben de polykristallijnzonnepanelen meer rendementsverlies bij warme temperaturen.
  • Meer oppervlakte nodig: omwille van hun lagere rendement hebben de polykristallijn zonnepanelen meer oppervlakte nodig.
  • Minder esthetisch: door de blauwe kleur en oneffen uitstraling worden deze panelen vaak als minder esthetisch gezien. Daarnaast past de blauwe kleur vaak minder mooi bij de dakpannen en zorgt de blauwe kleur ook nog eens voor meer reflectie.

Wat is het verschil tussen een monokristallijn en een polykristallijn zonnepaneel?

Er zijn een aantal verschillen te onderkennen tussen deze twee typen zonnepanelen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen vaak zwart en polykristallijne zonnepanelen vaak blauw. Daarnaast ziet een poly paneel eruit als een raster terwijl mono panelen juist ruitvormige vlakken hebben. Bij poly panelen zijn de kristalvlakken duidelijk zichtbaar wat bij mono panelen niet het geval is, deze hebben een mooie effen uitstraling.

Verder doen monokristallijne zonnepanelen het beter bij direct licht. Polykristallijne zonnepanelen doen het juist beter bij diffuus (indirect) licht.

En dan de belangrijkste verschillen; de opbrengst en de prijs. De polykristallijn zonnepanelen zijn een stukje goedkoper omdat ze een eenvoudiger productieproces kennen. Daar tegenover staat het hogere rendement op een kleiner oppervlak van de monokristallijne zonnepanelen.

polykristallijne en monokristallijne zonnecellen verschil

Soorten polykristallijn: PERC en TopCon

Binnen de polykristallijne panelen zijn er verschillende technologieën die de opbrengst van de zonnepanelen verbeteren. PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) is een speciale behandeling van de achterkant van de cellen. Het zorgt voor meer lichtopname en omzetting naar elektriciteit, vergelijkbaar met een spiegel die licht terugkaatst. Hierdoor leveren PERC-zonnepanelen meer energie en presteren ze beter bij zwak licht.
TopCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) is een nieuwere innovatie die een dunne fosforlaag op de achterkant van de cel aanbrengt. Dit verbetert de licht- en elektriciteitsopname.
Het klinkt misschien vergelijkbaar met PERC, maar het grootste verschil zit in de behandeling van licht en elektriciteit in de cel. PERC gebruikt een spiegeltechniek aan de achterkant van de cel om meer licht op te vangen. TopCon voegt een extra laagje toe dat de cel efficiënter maakt in het omzetten van licht naar elektriciteit. Hierdoor biedt TopCon hogere efficiëntie, minder degradatie en een langere levensduur.

Wat is de prijs van een polykristallijn zonnepaneel?

De prijs voor een polykristallijn zonnepaneel hangt af van het formaat en het vermogen van het paneel. Tegenwoordig ligt de marktprijs voor een polykristallijne zonnepaneel zonder montage gemiddeld op zo’n €350.

Kan ik een polykristallijn zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

Bij Zonneplan kan je geen polykristallijn zonnepanelen kopen. Het rendement van deze zonnepanelen is minder goed, wat betekent dat je meer panelen nodig hebt om dezelfde prestaties te kunnen realiseren. Onze zonnepanelen worden voornamelijk geplaatst op woonhuizen. De polykristallijn zonnepanelen hebben meer ruimte nodig en worden daarom vaak op bedrijfspanden geplaatst waar veel ruimte is en waar niet de behoefte is om er zo veel mogelijk energie mee op te wekken.

Wij hebben de voor- en nadelen voor je tegen elkaar weggestreept en zijn ervan overtuigd dat de monokristallijn zonnepanelen de beste keus is. Bij 80% van de zonnepanelen installaties worden er monokristallijne zonnepanelen geplaatst, en dat is niet voor niets!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: