Hybride zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT panelen genoemd is een relatief nieuwe soort zonnepaneel. PVT staat voor photo voltaïsch termisch.  Deze zonnepanelen hebben twee functies; het is een zonnepaneel en zonneboiler in één. Normaal heb je hier twee verschillende installaties voor nodig, maar met hybride zonnepanelen is dat niet het geval. Dit zorgt ervoor dat de ruimte op je dak beter wordt benut en één installatie zorgt voor een mooier geheel op je dak. Daarnaast hebben deze zonnepanelen ook nog eens een hogere opbrengst ten opzichte van kristallijne zonnepanelen.

Wat zijn hybride of PVT panelen?

Een zonnepaneel wekt stroom op die je kan gebruiken voor je elektrische apparaten in huis. Een zonneboiler daarentegen wekt warm water op voor je verwarming. Een hybride zonnepaneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonneboiler in één. Deze panelen worden ook wel PVT panelen of collectoren genoemd.

De warmte wordt gebruikt om water te verwarmen die door het paneel stroomt waardoor de temperatuur in het paneel daalt. En daar komt nog eens bij dat een lagere temperatuur van het zonnepaneel weer gunstig is voor een hogere opbrengst.

Hoe werkt een hybride zonnepaneel?

Een hybride zonnepaneel kan dus stroom en warmte onttrekken van hetzelfde dakvlak. Deze panelen worden samengesteld uit een zonnepaneel voor de stroom, en een warmtewisselaar voor de warmte. Hierdoor kan hetzelfde dakvlak gebruikt worden voor meerdere functies.

Het zonnepaneel zit aan de voorkant van het paneel. De warmtewisselaar zit aan de achterzijde van het paneel. Er lopen buizen door het paneel waar glycol doorheen stroomt. Glycol is een vloeistof die omgevingswarmte opneemt en geleidt naar het warmte buffervat of naar de warmtepomp in huis. Een hybride zonnepaneel is vaak een stuk dikker dan een traditioneel zonnepaneel.

Twee soorten hybride zonnepanelen

Als je kiest voor hybride zonnepanelen heb je keus tussen twee soorten. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om je te bedenken wat je voornaamste doel is met deze panelen. Je kunt kiezen tussen PVT panelen en PVT collectoren. Het verschil tussen deze twee soorten leggen wij je uit:

  • PVT panelen: het belangrijkste doel van PVT panelen is het opwekken van stroom. Dit is ideaal als je vloerverwarming hebt of een warmtepomp.
  • PVT collectoren: het belangrijkste doel van PVT collectoren is het verkrijgen van warmte. Dit is ideaal als je een centrale verwarming hebt en de warmtevraag hoger is.

Wat zijn de voor- en nadelen van hybride zonnepanelen?

Voordelen

  • Eén geheel op je dak: als je al van plan was om een zonneboiler installatie en een zonnepanelen installatie aan te schaffen, dan zou je dus twee verschillende installaties op je dak hebben. Met een installatie van hybride zonnepanelen heb je één mooi geheel met één installatie die twee functies heeft.
  • Minder ruimte nodig: je hebt dus maar één installatie nodig voor twee functies. Dit zorgt er tevens voor dat je minder dakoppervlak nodig hebt.
  • Hogere opbrengst zonnepaneel: te hoge temperaturen zijn niet gunstig voor de opbrengst van een zonnepaneel omdat warmte zorgt voor weerstand. Bij een hybride zonnepaneel stroomt er water door het paneel wat een koelend effect heeft. Hierdoor heeft een hybride zonnepaneel minder last van de weerstand door warmte en dus een hogere opbrengst.

Nadelen

  • Duurder: hybride zonnepanelen of PVT panelen zijn nog vrij nieuw en daarmee ook de technologie. Daardoor zijn deze panelen duurder dan bijvoorbeeld monokristallijne zonnepanelen.
  • Minder warmte opwekken: het opwekken van warmte werkt bij hybride zonnepanelen wat minder effectief dan bij de traditionele zonnecollectoren.
  • Installatie: de installatie van deze panelen is wat ingewikkelder en zal daarom meer tijd in beslag nemen. Bovendien zijn hierdoor de installatiekosten hoger.
  • Groter probleem bij defect onderdeel: één kapot onderdeel heeft invloed op zowel de elektriciteits- als warmte opbrengst.

Wat is de prijs van een hybride zonnepaneel?

Aan een hybride zonnepaneel hangt wel een prijskaartje. Zo betaal je voor een hybride zonnepaneel ongeveer 1,5 keer zoveel als voor een standaard zonnepaneel. De gemiddelde marktprijs van een monokristallijne zonnepaneel is €400, dat betekend dus dat betekend dat je voor een hybride zonnepaneel ongeveer €600 betaalt. Daarnaast zijn ook de installatiekosten hoger dan bij traditionele zonnepanelen vanwege de extra componenten die nodig zijn.

Kan ik een hybride zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

De technologie van hybride zonnepanelen is nog er nieuw en deze zonnepanelen zijn dan ook nog volop in ontwikkeling. De prijs voor een hybride zonnepaneel is momenteel nog hoog en daarom wegen de voordelen (nog) niet op tegen de nadelen.

De hogere aanschafprijs zorgt voor een langere terugverdientijd en daarom kan je PVT panelen of hybride zonnepanelen niet kopen bij Zonneplan. Bij 80% van alle zonnepanelen installaties in Nederland worden monokristallijne zonnepanelen geplaatst, en dat is niet voor niks!

Door onze grote oplage is onze inkoopprijs scherper dan bij andere partijen in Nederland. Dit geeft Zonneplan de luxe om altijd voor materialen uit het hoogste segment te gaan en qua prijs te kunnen blijven concurreren. Zo profiteer je altijd van de beste prijs voor de beste kwaliteit en service!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Advies over zonnepanelen?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: