Een zonuur is een term die wordt gebruikt om de hoeveelheid zonneschijn in een bepaalde periode te meten. Het wordt gedefinieerd als ‘de hoeveelheid zon die op een wolkeloze zomerdag in 1 uur op een op de zon gericht vlak valt’.
In Nederland hebben wij jaarlijks gemiddeld tussen de 1400 en 1700 zonuren. Maar wat betekent dat voor jouw zonnepanelen? En heeft de stand van de zon nog invloed op jouw zonnepanelen?
Gemiddeld hebben de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland de meeste zonuren per jaar in Nederland. Zoals op het plaatje te zien is kent het westen van het land de meeste zonuren. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe minder zonuren je gemiddeld per jaar hebt.
Zonuren zijn natuurlijk belangrijk voor zonnepanelen. Als de zon op zonnepanelen schijnt, leveren zonnepanelen natuurlijk goed op. Toch zegt het aantal zonuren niet alles over de opbrengst van jouw zonnepanelen.
Zonnepanelen houden niet van warmte, maar van licht. Een balans tussen zonuren, instraling en temperaturen is erg belangrijk. Dit is vaak het meest ideaal in de lente, hoewel de meeste zonuren in de zomer voorkomen.
Als je op de evenaar woont is het makkelijk: op het midden van de dag staat de zon recht boven je hoofd, althans op 21 maart en 21 september. Bij ons in Nederland, op ongeveer 52 graden Noorderbreedte, staat de zon 52 graden lager. Vanaf de horizon gemeten zou de zon nog maar (90-52=) 38 graden hoog staan.
Echter staat de aardas een beetje scheef. Hierdoor komt er in de zomer nog 23,5 graad bij. De zon staat dan dus op 61,5 graad. In de winter gaat deze 23,5 graad er af. Er blijft dan 14,5 graad over.
Er zijn veel factoren die impact hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Bijvoorbeeld de temperatuur, het vermogen van de zonnepanelen en het aantal zonuren.
Ook de stand van de zon heeft impact op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Als de zon laag staat, moet hij door een veel dikkere laag atmosfeer schijnen, dan wanneer hij hoog staat. Het zonlicht is dus intenser als de zon hoog aan de hemel staat, dan wanneer de zon laag aan de hemel staat in de winter. Hoe intenser het zonlicht is, hoe meer de zonnepanelen op zullen leveren.
Hoewel het misschien raar klinkt, betekent een warmer klimaat niet automatisch meer opbrengsten voor een zonnepaneel. Als het buiten 30 graden is, kan een zonnepaneel makkelijk 60 graden worden. Door deze warmte verliest het paneel vermogen, wat resultaat in een lagere opbrengst. Intenst zonlicht is dus niet altijd ideaal voor een zonnepaneel.
Het antwoord is: ja! Zonnepanelen werken niet alleen op zonnestraling, maar ook op normaal daglicht. Het is fout om te denken dat de zonnepanelen alleen werken als de zon er direct op schijnt. Ook op bewolkte en regenachtige dagen wekken de zonnepanelen nog stroom op. Het zonlicht is misschien minder fel, maar ook bij (lichte bewolking) zetten de panelen zonlicht om in stroom.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy