Dak geschikt voor zonnepanelen

Alle informatie over wat daken geschikt maakt voor zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Overweeg je zonnepanelen, dan is de volgende vraag vast wel eens door je hoofd geschoten: “Is mijn dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen?“.

We geven je inzicht in de factoren die een dak geschikt maken voor zonnepanelen en op welke daken Zonneplan installeert.

Wil je direct weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan.

Op welke daken installeren wij wel?

 

Op welke daken installeren wij niet?

  • Schuin dak met leisteen en bitumen: Zonneplan installeert op schuine daken met dakhaken. Op dit type daken is de bevestiging van deze haken nauwelijks of niet mogelijk.
  • Rieten daken: de constructies van deze daken zijn ook vaak niet geschikt voor de haken waarmee de zonnepanelen aan het dak bevestigd moeten worden. Daarnaast zijn zonnepanelen op rieten daken vaak brandgevaarlijk.
  • Daken met asbest: vanwege de veiligheid van onze monteurs wordt er ook niet geïnstalleerd op asbest daken.
  • Daken van monumentale panden: de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat er op monumentale panden geen zonnepanelen geplaatst mogen worden.
  • Zinken daken: Het is in sommige vaak niet mogelijk om zonnepanelen op een dak van zink te leggen. De bevestigingsmaterialen die worden gebruikt zijn net even anders dan die op een dak met dakpannen. Zonneplan biedt deze bevestigingsmaterialen niet aan.
  • Sedumdaken: Doorgaans worden zonnepanelen niet op sedumdaken gelegd omdat de planten hier slecht tegen kunnen door gebrek aan zon en regen. Ook is het bevestigen van de installatie lastiger op een sedumdak. Wel kunnen de zonnepanelen gelegd worden met het groen eromheen.

Zonnepanelen op een plat dak of schuin dak: het verschil

De hellingshoek waarin zonnepanelen op een dak geplaatst worden heeft invloed op het rendement. Op het moment dat deze hoek gunstig is, idealiter 35 graden, heeft de zon een goede instraling op de panelen en kan regenwater het vuil goed van de zonnepanelen spoelen.

  • Bij een schuin dak worden zonnepanelen vaak met haken bevestigd.
  • Bij een plat dak is er een constructie nodig waarbij de panelen op een aluminium frame geplaatst worden. Het frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen in een hellingshoek worden geplaatst, zodat de panelen het optimale opbrengen.

Precies weten hoe zonnepanelen worden bevestigd? We laten het zien op deze pagina.

schuin dak met symmetrische zonnepanelenset

Schaduwvorming op het dak

Het kan voorkomen dat delen van jouw dak af en toe in de schaduw liggen. Dat kan bijvoorbeeld door een boom, ander gebouw of dakkapel. Dit kan invloed hebben op je opbrengsten en dus bepalen of jouw dak geschikt is of niet.

Maar gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Bij daken zonder schaduwwerking wordt een standaard serieel geschakeld systeem gebruikt, waarbij de zwakste schakel in de serie zonnepanelen de totale opbrengst bepaalt. Zonnepanelen op daken met schaduwwerking zijn daarentegen parallel geschakeld naar een omvormer. Zo haalt de omvormer afzonderlijk de energie uit ieder zonnepaneel, om maximale opbrengst van de installatie te garanderen. Een stap verder kan ook met micro omvormers, waarbij elk paneel (of een paar panelen) een eigen, kleine omvormer heeft.

Advies nodig voor jouw dak?

Een van onze persoonlijke adviseurs kan jou veel meer over vertellen over de geschiktheid van jouw dak. Met verschillende tools kunnen ze namelijk op afstand precies zien wat er in jouw situatie mogelijk is.

Vraag eenvoudig een Zonneplan aan en een adviseur zal binnenkort contact met jou opnemen om te praten over de verschillende mogelijkheden en geschiktheid van jouw dak.

Let op: huizen die binnen dit beschermd stadsgezicht vallen, moeten voor installatie een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Lees meer:

Veelgestelde vragen over geschikte daken voor zonnepanelen

  • Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

    Zonneplan installeert zonnepanelen op platte daken en op schuine daken met dakpannen. Deze soorten daken zijn vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen. Op schuine daken met leisteen en bitumen, rieten daken en daken met asbest installeren wij niet. Op daken van monumentale panden kunnen we wel installeren, maar dit mag volgens de Nederlandse wetgeving vaak niet.

  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

    Om zeker te weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kan je een adviseur van Zonneplan (op afstand) mee laten kijken. Op basis van satellietbeelden en beelden vanaf de straat kunnen we inschatten of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

  • Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

    Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, is het soms mogelijk om naar alternatieven te kijken. Denk hierbij aan het leggen van zonnepanelen op een plat dak van een bijgebouw, op een schuur of garage.

  • Hoe voert Zonneplan een zonnepanelencheck uit?

    Nadat je een dakcheck hebt aangevraagt, kijkt jouw persoonlijke adviseur online naar de beschikbare ruimte op het dak en hoe dit optimaal benut kan worden met zonnepanelen. Voorafgaand het uitvoeren van de daktest en het opstellen van een plan op maat, is er altijd een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dit gesprek worden eventuele bijzonderheden besproken en stelt de adviseur vragen die nodig zijn om tot het perfecte zonneplan te komen. Vervolgens ontvang je per e-mail jouw plan op maat, die de adviseur vervolgens met je doorneemt.

  • Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

    In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan.  Een adviseur van Zonneplan kijkt graag met je mee naar jouw situatie. Ook kun je bij je gemeente terecht voor meer informatie hierover.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: