Je overweegt zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar je vraagt je af: hoe zit het met mijn cv-ketel? Kan ik die combineren met zonnepanelen? In dit artikel onthullen we de ins en outs van het combineren van een cv-ketel met zonnepanelen, de voor- en nadelen van een elektrische cv-ketel op zonnepanelen, en hoeveel panelen je eigenlijk nodig hebt.
Het direct combineren van een traditionele cv-ketel met zonnepanelen is niet zo simpel als het klinkt. Een cv-ketel werkt namelijk op gas, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken. Echter, met de komst van de elektrische cv-ketel op zonnepanelen is er een innovatief alternatief beschikbaar. Deze ketels zetten de opgewekte stroom om in warmte voor je woning.
Wanneer je kiest voor een elektrische cv-ketel op zonnepanelen, kies je voor een duurzaam, efficiënt en kostenbesparend systeem:
Toch heeft deze combinatie enkele aandachtspunten: zo vergt de aanschaf van zonnepanelen en een elektrische cv-ketel een initiële investering.
Dit hangt sterk af van je warmtevraag, de grootte van je woning en je persoonlijke verbruik. Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit van je ketel, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt. Voor een gemiddeld huishouden zou je aan zo’n 10-15 extra panelen kunnen denken bovenop je reguliere stroomverbruik.
Onze zonnepanelen zijn van topkwaliteit, duurzaam en bieden een hoog rendement. Gecombineerd met onze expertise, zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van de zon! Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvende offerte aan.
Ja, hoewel je niet direct je cv-ketel op zonnepanelen kunt aansluiten, kun je zonne-energie gebruiken voor je algemene stroomverbruik en zo indirect besparen op je energierekening.
Een zonneboiler gebruikt direct zonlicht om water te verwarmen, terwijl een elektrische cv-ketel de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit gebruikt om je woning te verwarmen.
Dit varieert, maar met de huidige energieprijzen ligt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy