Het succes van een zonnepanelen-installatie hangt niet alleen af van het aantal zonnepanelen dat je installeert, maar ook van hoe deze zijn opgesteld. Met de juiste opstelling van zonnepanelen, kun je de energieopbrengst maximaliseren en je rendement op investering verhogen. Maar wat is nu de beste opstelling voor zonnepanelen op een plat of schuin dak? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en leggen we je uit wat de beste opstelling is voor zonnepanelen op je dak.
Op een plat dak heb je vaak meer vrijheid om je zonnepanelen te plaatsen dan op een schuin dak. Je kunt bijvoorbeeld de oriëntatie van de zonnepanelen zelf bepalen. Dat heeft invloed op de opbrengsten van je zonnepanelen.
Het zuiden staat bekend als de beste oriëntatie voor zonnepanelen. Dit zorgt voor een piek in jouw opbrengsten gedurende de middag. Tegenwoordig wordt een verdeling van de zonnepanelen over oost en west steeds interessanter. Dit heeft te maken met de afbouw van de salderingsregeling. Je wilt dan namelijk je zonnestroom zoveel mogelijk direct gebruiken. Het is daarom prettig dat je geen enorme piek in je opbrengst hebt, zoals bij een opstelling gericht op het zuiden. Je wilt juist de opbrengsten hebben op momenten dat je zelf het meeste stroom verbruikt. Dit is vaak in de ochtend voor werktijd en na werktijd als je weer thuis komt.
Op een plat dak worden zonnepanelen geplaatst op een frame. Dit frame heeft een hellingshoek van 13 graden. Bij een oost-west opstelling is dit rond de 10 graden. De ideale hellingshoek van zonnepanelen ligt rond de 30%, maar op een plat dak werkt dit anders. Het frame ligt dan los op het dak en wordt verzwaard met ballast. Hoe hoger de hellingshoek, hoe meer het systeem boven het dak uitsteekt. Hierdoor kan er meer wind onder de zonnepanelen blazen. Om te voorkomen dat de zonnepanelen weg waaien kun je meer ballast plaatsen, maar je dakconstructie moet dit enorme gewicht wel aankunnen. De panelen en het frame vastschroeven aan het dak is geen optie. Het is namelijk enorm lekkagegevoelig om in jouw dak te gaan boren.
De helling van een zonnepanelensysteem op een plat dak is daarom lager dan 30%. Het voordeel van een lagere helling is dat je gedurende de dag meer opbrengsten hebt. Dit is omdat de panelen platter liggen, waardoor ze meer zoninstraling hebben.
Het is voor de beste opstelling van panelen op een plat dak ook belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de panelen en de rand van het dak (randafstand). Dit is van belang om de volgende redenen:
De randafstand die moet worden aangehouden tussen de panelen en de rand van het dak is afhankelijk van de verdieping waarop zonnepanelen worden geplaatst. Wanneer zonnepanelen op de 1e verdieping worden geplaatst dient er 30 centimeter randafstand gehanteerd te worden. Bij de 2e verdieping is dit 50 of 70 centimeter, afhankelijk van of het platte dak aan een ander dak grenst. Bij panelen op de 3e verdieping moet de randafstand altijd minimaal 70 centimeter zijn.
Bij het installeren van zonnepanelen op een schuin dak zijn er enkele belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden om de optimale opstelling te bepalen.
Net als bij een plat dak staat een oriëntatie op het zuiden bekend als de beste optie voor zonnepanelen. Met afbouw van de salderingsregeling wordt het interessanter om de panelen te verdelen over het oosten en westen. Hierdoor zijn je opbrengsten meer verdeeld over de dag en kun je zelf meer gebruik maken van je opgewekte zonnestroom. Echter zijn op een schuin dak de mogelijkheden voor het aanpassen van de oriëntatie beperkter. Dit komt doordat de oriëntatie van het dak al vaststaat en je dit niet kunt veranderen.
Voor zonnepanelen op een schuin dak is de hellingshoek afhankelijk van de helling van het dak zelf. Een helling tussen de 20 en 60 graden is normaal gesproken prima voor een goede zonopbrengst. Een te steil dak is als de hoek groter dan 60 graden is. Naast dat het de opbrengst negatief beïnvloedt, zorgt het ook voor onwerkbare situaties voor onze monteurs.
Met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023 kan de beste opstelling van zonnepanelen veranderen. Het wordt dan steeds belangrijker om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom direct te verbruiken, omdat de vergoeding voor het terug leveren van zonnestroom aan het net steeds lager wordt. Dit betekent dat de ideale opstelling van zonnepanelen veranderd.
Voorheen werden zonnepanelen vaak geplaatst met een oriëntatie gericht op het zuiden, omdat dit zorgt voor de hoogste opbrengsten. Door afbouw van de salderingsregeling wordt het verstandiger om te kijken naar een opstelling waarbij de panelen op het oosten en westen zijn georiënteerd. Op die manier wordt de opbrengst van je opgewekte zonnestroom meer verdeeld over de hele dag en kun je zelf gedurende de dag meer gebruik maken van je eigen zonnestroom. Door zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken kun je besparen op je energierekening en ben je minder afhankelijk van de stroomprijzen op de energiemarkt.
Het bepalen van de beste opstelling voor je zonnepanelen is essentieel voor het maximaliseren van de opbrengst en het verkorten van de terugverdientijd van je zonnepanelen-installatie. Zowel de oriëntatie als de hellingshoek en de afstand tussen de panelen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van je systeem.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de beste opstelling voor je zonnepanelen? Vraag een vrijblijvende dakcheck aan. Daarna neemt een van onze Zonneplan-adviseurs contact met je op en wordt er een persoonlijk dakplan opgesteld. Wij helpen je graag met het geven van een persoonlijk advies!
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy