Afmetingen zonnepanelen

Alles over het formaat en de oppervlakte van zonnepanelen

Aid Henic
Door: Aid Henic

Het formaat van een zonnepaneel is belangrijk voor het aantal zonnepanelen die op jouw dak kunnen. Hoewel tegenwoordig de maten van zonnepanelen erg dichtbij elkaar liggen, zitten er nog weleens verschillen in het oppervlakte per paneel.

De grootte van een zonnepaneel is afhankelijk van het merk en het type zonnepaneel. De meeste standaard zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 1,7 bij 1 meter. Grotere panelen zitten vaak rond de 1.95 m bij 1 m. Tegenwoordig is de afmeting gemiddeld, een Zonneplan paneel heeft een afmeting van 1,71 bij 1,13 meter.

Benieuwd naar hoeveel pv panelen er op jouw dak geplaatst kunnen worden? Doe vrijblijvend de dakcheck.

Wat zijn de afmetingen en het gewicht van zonnepanelen?

Er zijn veel verschillende soorten en maten zonnepanelen op de markt en natuurlijk op de daken in Nederland. Dat komt doordat sinds 2010 investeren in zonnepanelen zeer interessant werd door de lagere prijs en het hoge rendement. Natuurlijk is er door de jaren heen veel doorontwikkeld aan deze pv panelen wat ook zorgt voor andere afmetingen en natuurlijk meer Wattpiek.

De basiswerking van alle soorten zonnepanelen is hetzelfde. Schijnt de zon op een zonnecel dan ontstaat elektrische spanning en zo ontstaan zonne-energie. Toch zijn er verschillende soorten zonnepanelen, of eigenlijk verschillende soorten zonnecellen: polykristallijn, monokristallijn en dunne film. Ieder met z’n eigen producteigenschappen, maar ook z’n eigen afmetingen. Waar poly- en monokristalijne zonnepanelen qua afmetingen bij elkaar in de buurt  liggen, zijn dunne film panelen een stuk kleiner.

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van een zonnepaneel is afhankelijk van het merk en het type zonnepaneel. De meeste standaard poly- en monokristalijne zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 1,65 m bij 1 m. Grotere panelen zitten vaak rond de 1.95 m bij 1 m. Bij Zonneplan werken we met een van de meest standaard formaten zonnepanelen, namelijk:

  • Meter: 1,71 x 1,13 m
  • Centimeter: 170,8 x 113,4 cm
  • Millimeter: 1708 x 1134 mm
afmeting-zonnepaneel-op-dak

Afmetingen van een zonnepaneel.

Oppervlakte per paneel

Nu we de maat per zonnepaneel weten, kun je ook de oppervlakte berekenen. Dus hoeveel ruimte neemt één paneel in op jouw dak? De formule om de oppervlakte te berekenen is:

Oppervlakte = lengte (l) x breedte (b)

In ons geval is de oppervlakte van een zonnepaneel: 1,94 m².
Dit geldt voor de zonnepanelen van 450 Wp met een afmeting van 1708mm x 1134mm.

Gewicht zonnepaneel

Het gewicht van onze zonnepanelen is 20 kg per paneel.

Als een dak in goede staat en aan de actuele bouwvoorschriften voldoet, dan is een dergelijk dak eigenlijk altijd bestendig tegen het gewicht van een zonnepaneleninstallatie. Hierbij kijken we naar de druk per vierkante meter. Deze verschilt bij een schuin en plat dak.

Schuine daken

Bij schuine daken is het gewicht van een installatie zo’n 12 tot 15 kilo per vierkante meter.

Platte daken

Bij platte daken is de gemiddelde belasting zo’n 25 tot 40 kg per m².*

*Op een plat dak zorgen extra stoeptegels voor de juiste hoeveelheid ballast. Kleine opstellingen hebben per vierkante meter meer ballast nodig dan grote opstellingen.

Afmeting van het dak: hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

In het meest simpele geval om het aantal zonnepanelen te berekenen kunnen we kijken naar de lengte en breedte van het dak. We weten immers wat de grootte en de oppervlakte van een zonnepaneel is.

Helaas gaat dit niet altijd op wat betreft het leggen van zonnepanelen op een dak. Zo kunnen er objecten op het dak liggen zoals; ontluchtingspijpjes, rookgasafvoer- of CV-pijp en natuurlijk airco-units op platte daken. Deze objecten kunnen naast beschikbare ruimte innemen ook voor schaduwval zorgen. Hierdoor is soms niet het gehele dak beschikbaar voor zonnepanelen.

Daarnaast wordt er door Zonneplan bij het maken van een dakplan rekening gehouden met de veiligheidsmarges. Zo laten we aan de buitenranden ruimte over om zo goed bestand te zijn tegen wind en dat bijvoorbeeld de zonnepanelen niet als afdakje fungeren voor de regenafvoer.

Laat daarom altijd eerst een gedegen dakplan opstellen door een van onze specialisten om er zeker van te zijn dat jouw situatie geheel in kaart is gebracht.

afmeting zonnepaneel

Gemiddelde oppervlakte van een zonnepanelen installatie berekenen

Een gemiddelde zonnepanelen installatie bestaat uit 12 zonnepanelen. Uitgaande van het gemiddelde en met het formaat van een paneel kunnen we de oppervlakte berekenen van de gehele installatie.

In een geval zonder obstakels en met een normale ligging nemen 12 zonnepanelen zo’n 23,24 m² aan oppervlakte in beslag. Hoeveel dit aan lengte of breedte is ligt aan eraan hoeveel rijen en/of de panelen horizontaal of verticaal zijn geplaatst.

Wat is de beste afmeting van zonnepanelen?

Groter is niet altijd beter als het gaat om het formaat van zonnepanelen. Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het goed om naast de afmeting vooral ook naar het vermogen in Wattpiek (Wp) en de prijs per paneel te kijken.

De zonnepanelen van Zonneplan hebben 450 Wp en hebben een oppervlakte van 1,94 m². Stel dat een andere aanbieder een zonnepaneel van 410 Wattpiek aanbiedt, maar qua oppervlakte vele malen kleiner is, dan kan het zo zijn dat er minder Wattpiek kan worden opgewekt door voor een kleiner pv paneel te gaan. Ook kunnen de prijzen flink variëren.

Kijk daarom altijd goed naar de prijs per Wattpiek en naar het te verwachten rendement. In onze offerte voor zonnepanelen streven wij naar het beste zonnepanelen advies voor jouw situatie. Zo maken wij een passend dakplan en laten wij het te verwachte rendement hierin zien.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag hier een Zonneplan aan.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: