Het antwoord op de vraag welke thuisbatterij je nodig hebt, kan op meerdere manieren gegeven worden. We kunnen kijken naar het type aansturing, de capaciteit en het materiaal. We gaan op elk onderdeel in in dit artikel.
Het gebruik van zonne-energie om je thuisbatterij op te laden – om deze stroom ‘s avonds weer te gebruiken – is een type aansturing die vaak aan de thuisbatterij wordt gekoppeld. Hoewel dit je zeker geld kan besparen, is het gebruiken van alleen deze aansturing meestal niet rendabel genoeg.
Een manier van het inzetten van een thuisbatterij is het kopen en verkopen van stroom. Bij lage stroomtarieven, zoals in de daluren, laadt de batterij zichzelf op. Vervolgens, in de piekuren waar de tarieven hoger liggen, wordt de eerder opgeslagen energie verkocht. Dit kan aanzienlijk schelen op de energiefactuur. Dit opladen bij lage en ontladen bij hoge tarieven, maakt de investering in een thuisbatterij financieel aantrekkelijk. Belangrijk is wel dat je beschikt over een dynamisch energiecontract, zodat je toegang krijgt tot energiemarkten zoals de onbalansmarkt.
De thuisbatterij van Zonneplan combineert het beste van beide werelden door zowel op zonne-energie te laden als de mogelijkheid te bieden om in stroom te handelen.
De capaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan. De meest voorkomende capaciteiten voor particulieren zijn 5 t/m 20 kWh. De keuze voor de juiste capaciteit hangt af van hoe je jouw batterij aanstuurt.
Afhankelijk van de grootte van jouw zonnepanelen-installatie en het energieverbruik. Vaak is een capaciteit van rond de 10 kWh voldoende voor de meeste huishoudens, maar laat je hierover adviseren door een installateur.
Voor particulieren die de batterij willen laten handelen in stroom, kan een hogere capaciteit voordeliger zijn. Zonneplan biedt opties zoals 10, 15 en 20 kWh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer je kunt verdienen aan het verhandelen van stroom.
De materiaalkeuze van de batterij beïnvloedt de levensduur, capaciteit, en veiligheid van jouw thuisbatterij.
Lithium-ion accu’s staan bekend om hun compacte formaat en het vermogen om aanzienlijke energiehoeveelheden te bewaren, te danken aan hun hoge energiedichtheid. De voordelen omvatten een aanzienlijke levensduur en het feit dat ze relatief licht zijn. Echter, ze kunnen kwetsbaar zijn voor hitte en kunnen niet goed tegen te veel belasting. Een ander nadeel is de hogere prijs vergeleken met andere typen accu’s, voornamelijk vanwege het gebruik van kobalt, een kostbare grondstof.
Lithium-ijzerfosfaat accu’s blinken uit binnen de categorie thuisbatterijen door hun lange levensduur, uitmuntende veiligheidsaspecten, en hun lichtgewicht karakter. Ze worden beschouwd als veiliger dan lithium-ion accu’s, aangezien ze minder vatbaar zijn voor overbelasting en oververhitting. Deze batterijtypen zijn echter minder breed beschikbaar op de markt. Ze zijn voordeliger dan lithium-ion accu’s omdat ze gebruikmaken van minder kostbare grondstoffen. Een bijkomend voordeel is dat ze geen milieubelastende grondstoffen zoals kobalt of nikkel bevatten.
Zoutwaterbatterijen vormen een veilige en duurzame keuze voor het opslaan van energie. Deze batterijen vereisen weinig onderhoud en gaan lang mee. Ondanks hun veiligheids- en milieuprofiel kampen ze met een lage energiedichtheid, wat resulteert in grotere en zwaardere units voor dezelfde energieopslag. Dit kan veel ruimte innemen. Zoutwaterbatterijen hebben bovendien een beperkt laad- en ontlaadvermogen en een laag piekvermogen, wat het ongeschikt maakt voor sommige huishoudelijke apparaten. Dit maakt ze een minder ideale keuze voor thuisgebruik.
Loodzuuraccu’s worden al gebruikt sinds het einde van de 19e eeuw en staan bekend om hun betrouwbaarheid en kostenefficiëntie. Ze zijn betaalbaar en kunnen grote hoeveelheden energie in een keer leveren. Het nadeel is echter hun aanzienlijke gewicht en omvang, vooral in vergelijking met modernere batterijtechnologieën. Bovendien kennen ze een trage laadsnelheid.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy