Het is bijna zo ver! Binnenkort komen we bij je langs voor de installatie van jouw thuisbatterij. Het moment dat jij rendement gaat behalen met jouw eigen batterij. We hebben de belangrijkste informatie verzameld ter voorbereiding op de installatiedag.
De installatie van de thuisbatterij bestaat uit 3 onderdelen.
Onze monteurs installeren de thuisbatterij en de omvormer. Je hebt in de voorbereiding op de installatie een aantal vragen over de locatie beantwoord. Vanwege ventilatie is er ruimte rondom de thuisbatterij en omvormer nodig. De benodigde ruimte voor installatie zie je in de afbeelding. Bij installatie plaatsen we de omvormer boven of naast de thuisbatterij. Onze ervaren monteur zal gezamenlijk met jou bepalen of de locatie ook volledig geschikt is en of de omvormer naast of (schuin) boven de thuisbatterij geplaatst wordt. Mogelijk is er een andere locatie in huis die beter past.
Er wordt een kabeltraject aangelegd om de omvormer aan te sluiten op de meterkast. Dit kabeltraject kan zowel binnen- of buitenshuis zijn. Uiteraard overlegt onze monteur de mogelijkheden die er zijn. Weet je al dat er een koof of mantelbuis aanwezig is in de woning? Zorg dan dat deze vrij toegankelijk is.
Onze monteur verzorgt de aansluiting in de meterkast. Er wordt een aparte groep geplaatst specifiek voor jouw thuisbatterij.
Is alles aangesloten? Dan wordt de thuisbatterij ook daadwerkelijk geactiveerd. Zo kun je diezelfde dag al starten met de opslag van energie en de stabilisatie van het net.
We hebben 8 vragen voor jou. Kun je ze allemaal met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw thuisbatterij!
Op basis van onze technische check hebben we je mogelijk wat aandachtspunten meegegeven. In jouw persoonlijke portal vind je terug welke punten jij moest voorbereiden. Volg de link in jouw mail naar jouw persoonlijke portal.
1. Heb je (ondertussen) een 3-fasen aansluiting?
2. Is jouw groepenkast (ondertussen) in orde?
3. Zijn graafwerkzaamheden voorbereid indien van toepassing?
4. Is jouw eventuele kruipruimte netjes droog?
5. Is jouw meterkast toegankelijk?
6. Is de route voor de monteurs vrij van obstakels?
Vanwege de afmetingen en het gewicht van de batterij is een vrije route noodzakelijk. Wat bedoelen we dan precies met vrij? Er staan geen spullen welke de looproute blokkeren of voor struikelgevaar zorgen.
7. Is de plek van de thuisbatterij toegankelijk?
Naast de ruimte die de thuisbatterij zelf nodig heeft, is er ook ruimte benodigd voor de installateur. Zorg voor een vrije werkplek, zodat de monteur gemakkelijk de thuisbatterij én omvormer kan plaatsen.
8. Heeft de juiste persoon toegang tot de Zonneplan app?
Onze monteurs laten je graag de Zonneplan app zien. Zorg wel dat degene die thuis is tijdens de installatiedag ook al toegang heeft tot de app. De hoofdgebruiker kan gezinsleden toegang geven.
Kun je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw thuisbatterij!
Het verloop van de installatiedag
Onze monteurs nemen graag voor de installatie alles met je door. Ze beginnen met het controleren van de situatie en de mogelijkheden van het kabeltraject van de thuisbatterij naar de meterkast. Dit en eventuele details worden daarna met je besproken. Alles duidelijk? Dan beginnen de monteurs met de installatie van jouw thuisbatterij.
Zorg dat je thuis bent
Onze monteurs werken aan de aansluiting in de meterkast en nemen graag het installatieplan met je door. Na installatie geven ze uitleg over de werking van de thuisbatterij. Het is daarom handig als de hoofdgebruiker thuis is voor eventuele vragen.
Woning kort spanningsloos
Voor de aansluiting in de groepenkast zal de woning een korte tijd spanningsloos gemaakt worden, zodat de monteur de thuisbatterij veilig kan aansluiten. Meestal duurt dit maximaal 10 minuten. Uiteraard zal de monteur dit vooraf met je bespreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Let er dus ook op dat je mogelijk even zonder internet zit.
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy