Moet ik een thuisbatterij verzekeren?

Aid Henic
Door: Aid Henic

In principe hoef je geen aparte verzekering af te sluiten voor een thuisbatterij, maar vraag dit voor de zekerheid wel na bij je verzekeraar.

Bij de meeste verzekeraars in Nederland is je thuisbatterij automatisch meeverzekerd binnen je inboedel- of opstalverzekering. Hierbij is het soms verplicht dat de thuisbatterij door een gecertificeerd bedrijf (norm NEN 3140) is geïnstalleerd.

En in de toekomst?

Bij de meeste verzekeraars wordt een thuisbatterij op dezelfde manier behandeld als zonnepanelen. Wel zijn veel verzekeraars bezig met de markt te onderzoeken en/of de ontwikkelingen met thuisbatterijen in de gaten te houden, aangezien dit een relatief nieuwe, snelgroeiende markt is. Het kan dus zijn dat dit in de toekomst gaat veranderen. Houd dus de voorwaarden van jouw verzekeraar goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.

Moet ik een thuisbatterij aanmelden bij mijn verzekeraar (woonverzekering)?

Een thuisbatterij hoeft niet van tevoren aangegeven te worden en de premie van de verzekering zal niet stijgen na aankoop van een thuisaccu. Wel vinden de meeste verzekeraars het belangrijk dat de thuisbatterij door een erkend installateur geplaatst is. Bij eventuele schade kan de verzekeraar om documentatie vragen die dit bewijst. Dit kan bijvoorbeeld een installatiecertificaat of een factuur van de installatie zijn waarop de gegevens van de erkende installateur vermeld staan.

Veelgestelde vragen

  • Mijn thuisbatterij staat in een schuur of garage; valt dit ook onder de opstal- of inboedelverzekering?

    Dit kan variëren per verzekeraar. Over het algemeen valt een thuisbatterij die in een schuur of garage staat onder de opstalverzekering, mits deze ruimte op hetzelfde perceel als de woning staat. Het is echter altijd goed om dit specifiek na te vragen bij je verzekeraar, zodat je zeker weet dat je goed gedekt bent.

  • Wordt de batterij ook gedekt bij natuurrampen zoals overstromingen of blikseminslag?

    Bij natuurrampen zoals overstromingen of blikseminslag is het belangrijk om te controleren wat jouw opstalverzekering dekt. De meeste opstalverzekeringen bieden dekking voor schade door natuurrampen, maar het kan per verzekeraar verschillen. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar om te verifiëren of jouw thuisbatterij onder deze dekking valt.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: