Thuisbatterijen vergelijken

Aid Henic
Door: Aid Henic

Overweeg je om een thuisbatterij aan te schaffen? Thuisbatterijen zijn een slimme investering, of je nou zonnepanelen hebt of niet. Maar hoe kies je de beste thuisbatterij? Hieronder de belangrijkste punten bij het vergelijken van thuisbatterijen.

Hoe kan ik thuisbatterijen vergelijken?

Aansturingsmethode

Kijk bij het vergelijken van thuisbatterijen goed naar de aansturingsmethode. Hier zijn grofweg twee opties: de slimme thuisbatterij die handelt met stroom, en de batterij die zonne-stroom opslaat.

Optie 1: Slimme, aangestuurde thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij kan energie ‘tijdverschuiven’. Dit betekent dat de batterij zichzelf oplaadt tijdens daluren, wanneer de stroomprijzen laag zijn, en de opgeslagen energie tijdens piekuren kan gebruiken of verkopen. Dit kan je flink besparen op je energiekosten. Bijvoorbeeld, een batterij van 20 kWh kan je jaarlijks ongeveer € 1820 opleveren. Dit systeem werkt met een dynamisch energiecontract, en je investering verdient zichzelf meestal terug in 4 tot 5 jaar. Sommige batterijen, zoals de Zonneplan Nexus, kunnen zelfs handelen op andere energiemarkten zoals de onbalansmarkt, waar ze per kwartier stroom kopen of verkopen om je rendement te verhogen en het energienet te stabiliseren.

Optie 2: Thuisaccu in combinatie met zonnepanelen

Een andere manier om je thuisbatterij te gebruiken is door de stroom die je zonnepanelen opwekken op te slaan voor later gebruik. Normaal gebruik je direct 30 tot 50 procent van de opgewekte energie, maar met een thuisbatterij kan dit stijgen naar 60 tot 80 procent. Hoe lang je op de opgeslagen energie kunt gebruiken, hangt af van je energieverbruik en de capaciteit van de batterij. Sommige batterijen kunnen je enkele uren van stroom voorzien, terwijl andere je zelfs meerdere dagen kunnen voorzien.

Sommige thuisbatterijen, zoals de Zonneplan Nexus, combineren beide opties in één batterij. Daarbij kun je zelf bepalen welke aansturing je op dat moment wilt gebruiken.

Prijs, opbrengst, efficiëntie

De prijs van een thuisbatterij is belangrijk, maar je moet vooral kijken naar hoeveel je er uiteindelijk mee bespaart. Vergelijk daarom de prijs van de batterij met de verwachte besparing en hoe goed de batterij presteert. De terugverdientijd is ook een goede indicator om tussen verschillende batterijen te vergelijken.

Installatie

De kosten en complexiteit van de installatie kunnen verschillen, omdat het soms in de kosten van de thuisbatterij inbegrepen zit (zoals bij Zonneplan), en soms een apart prijskaartje heeft. Kijk dus goed wat de installatiekosten zijn voor de batterij die je overweegt. In elk geval adviseren we uit veiligheidsoverwegingen om de thuisbatterij door een professional te laten installeren, en dit niet zelf te doen tenzij je heel goed weet wat je doet.

Vermogen en capaciteit

Bepaal de juiste capaciteit (= hoeveel de batterij kan opslaan) van een thuisbatterij op basis van je energiebehoeften – mits je voor een batterij gaat die je met zonnestroom wilt laden om deze stroom op een later moment zelf te gebruiken. Het vermogen van de batterij bepaalt hoeveel energie deze kan leveren tijdens piekmomenten en hoe snel de batterij kan opladen of ontladen. Vergelijk verschillende modellen om te zien welke het beste past bij jouw situatie. Controleer ook of je de capaciteit van de batterij kunt uitbreiden als je energiebehoefte in de toekomst verandert.

Levensduur en garantie

De levensduur van een batterij is belangrijk voor je investering. Kijk naar de verwachte levensduur, die vaak wordt weergegeven in jaren of laadcycli. Let ook op de garantie: hoe lang duurt deze en wat wordt er precies gedekt? Regelmatig gebruik en onderhoud kunnen de levensduur beïnvloeden, dus het is goed om te weten wat je kunt doen om je batterij in topconditie te houden.

Service en aanbieder

Controleer wat voor service je krijgt van de fabrikant of leverancier na de aankoop. Hoe snel krijg je hulp bij problemen of defecten? Lees ook reviews van andere klanten om te zien hoe goed de ondersteuning is. Kijk of er opties zijn voor onderhoudscontracten of verlengde garanties om je extra gemoedsrust te geven.

Door de bovenstaande factoren goed te vergelijken, kun je een thuisbatterij kiezen die past bij jouw energiebehoeften en budget. Het is een slimme investering voor een duurzamer en voordeliger energieverbruik in je huis. Heb je advies op maat nodig? Onze adviseurs kijken graag – en vrijblijvend – met je mee.

Deel dit artikel: