Thuisbatterij subsidie

In 2024 nog geen subsidies voor particulieren

Aid Henic
Door: Aid Henic

In Nederland zijn er voor particulieren geen subsidies voor thuisaccu’s. Lees op deze pagina meer over de actuele stand van zaken en ontwikkelingen omtrent subsidies voor thuisbatterijen in Nederland. Van huidige regelingen voor particulieren tot zakelijke mogelijkheden.

 

Zijn er subsidies voor thuisbatterijen (particulieren)?

Helaas loopt Nederland wat achter als het gaat om financiële ondersteuning voor thuisbatterijen. Op dit moment is er voor particulieren geen directe subsidie voor thuisaccu’s beschikbaar. Maar er is hoop. Er klinken steeds meer geluiden om thuisbatterijen landelijk te financieren. Partijen als GroenLinks dringen er bijvoorbeeld op aan om accu’s toe te voegen aan de SDE++ regeling. Voor nu is het vooral een kwestie van afwachten en de politieke ontwikkelingen in de gaten houden.

Ondanks dat er geen subsidies beschikbaar zijn is het wel mogelijk om een thuisbatterij zonder investering aan te schaffen. Er zijn namelijk speciale verduurzamingsleningen beschikbaar vanuit de landelijke overheid (Warmtefonds) en soms ook vanuit jouw gemeente (SVn). Daarnaast is het mogelijk om de btw op je thuisbatterij terug te vragen. Je ontvangt na aankoop 21% btw over de aanschaf van je thuisbatterij terug. Goed om te weten: bij de meest gekozen Zonneplan Nexus van 20 kWh rekent de Belastingdienst een afdracht (forfait) van € 300,-.

Subsidies buurlanden

Terwijl er in Nederland nog geen financiële ondersteuning voor thuisbatterijen is, hebben sommige van onze Europese buren al stappen gezet in deze richting. In buurlanden als Duitsland en België zijn bijvoorbeeld al diverse stimuleringsmaatregelen in werking getreden om de aanschaf en implementatie van energieopslagsystemen bij huishoudens te bevorderen.

Duitsland

In Duitsland, een pionier op het gebied van hernieuwbare energie, bestaat er een specifieke subsidie voor thuisbatterijen die in combinatie met zonnepanelen worden geïnstalleerd. Deze regeling heeft als doel om de integratie van zonne-energie in het elektriciteitsnet te vergemakkelijken en het gebruik van duurzaam opgewekte stroom te optimaliseren.

België

België daarentegen heeft een regionaal systeem waarbij de gewesten zelf besluiten over eventuele subsidies. Zo kunnen in sommige regio’s huishoudens aanspraak maken op subsidies bij de aanschaf van een thuisbatterij.

Netbeheerders pleiten voor subsidie

Het zijn niet alleen politieke partijen die pleiten voor een subsidie thuisbatterij Nederland. Ook netbeheerders zien het belang in van thuisbatterijen. Ze spelen immers een cruciale rol bij het in balans houden van het energienet, zeker nu meer mensen overstappen op zonne-energie. Door huishoudens te stimuleren met een thuisbatterij subsidie, hopen netbeheerders de transitie naar duurzame energie verder te versnellen.

Thuisbatterij kopen zonder subsidie

Er zijn in Nederland (voor particulieren) nog geen thuisbatterij subsidies en financiële regelingen beschikbaar die de initiële investering kunnen verminderen. Er zijn wel leningen beschikbaar. Zonneplan maakt het je hierbij gemakkelijk. Tijdens je aanvraag voor de thuisbatterij van Zonneplan is het namelijk mogelijk om meteen een lening aan te vragen.

Ook al is er momenteel geen directe subsidie voor thuisbatterijen voor particulieren, het kan toch interessant zijn om er een aan te schaffen. Een thuisbatterij stelt je in staat om te handelen met energie (energie op goedkope uren ‘in te kopen’ en op dure uren te verkopen – mogelijk met een dynamisch energiecontract), of om de opgewekte energie van je zonnepanelen op te slaan en te gebruiken wanneer je die nodig hebt, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Een thuisaccu van Zonneplan kan dit, en gaat zelfs nog een stap verder.

Loont een thuisbatterij kopen zonder subsidie?

Dat hangt af van je situatie en energiebehoefte. Zeker, een subsidie zou het financieel aantrekkelijker maken. Maar zelfs zonder subsidie kan een thuisbatterij op de lange termijn voordelig uitpakken.

  • Het maximaliseert je zelfverbruik van zonne-energie.
  • Vermindert je afhankelijkheid van het net.
  • Kan je beschermen tegen stroomstoringen.

Het is daarom goed om te weten wat een thuisbatterij kost. Dit en meer lees je op de pagina over de kosten van de thuisbatterij.

Thuisbatterij subsidies zakelijk

Voor zakelijke gebruikers zijn er wel enkele mogelijkheden, zoals de EIA (Energie-investeringsaftrek). Deze regeling biedt fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, waaronder thuisbatterijen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Veelgestelde vragen over thuisbatterij subsidies

  • Is er een thuisbatterij subsidie voor particulieren in 2024?

    Op dit moment is er geen directe subsidie voor particulieren, maar er wordt wel gelobbyd om dit in de toekomst te veranderen.

  • Kan ik zakelijk profiteren van een batterij zonnepanelen subsidie?

    Ja, zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van fiscale voordelen zoals de EIA bij de aanschaf van een thuisbatterij.

  • Waarom zou ik een thuisbatterij aanschaffen zonder subsidie?

    Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik van zonne-energie, vermindert afhankelijkheid van het net en kan beschermen tegen stroomstoringen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: