We duiken in de wereld van lithium-ion thuisbatterijen, zonder het te complex te maken. Je bent misschien al bekend met lithium-ion batterijen in je smartphone of laptop, of wellicht elektrische auto, maar wist je dat deze technologie nu ook gebruikt wordt in thuisbatterijen? We vertellen je er meer over, zoals de voor- en nadelen, de prijzen en alternatieven van een lithium-ion thuisbatterij.
Lithium-ion (Li-ion) batterijen staan vooral bekend om hun grote opslagcapaciteit en relatief lange levensduur. Dit maakt ze ook de bekendste en meest verkochte type thuisaccu op dit moment. Deze batterijen zijn gemaakt van verschillende chemische samenstellingen. De meest voorkomende is nikkel, kobalt en mangaan.
Misschien heb je wel eens gehoord van lithium-ijzerfosfaat batterijen. Die zijn net weer een beetje anders. Beide types horen bij de ‘lithiumfamilie’, maar hebben elk hun eigen eigenschappen. Hier komen we later in de tekst nog op terug.
Lithium-ion thuisbatterijen onderscheiden zich door hun lichte, compacte ontwerp waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn in bijvoorbeeld een garage of berging. Ze wegen minder dan alternatieven zoals zoutwater of loodzuur batterijen.
Ook staat lithium-ion bekend om zijn lange levensduur, waardoor thuisaccu’s tot wel 20 jaar of langer mee kunnen gaan. Dit is mede te danken aan het grote aantal laadcycli die lithium-ion batterijen aankunnen, vaak meer dan 6.000 à 7.000. Daarnaast hebben ze ondanks hun compacte formaat een prima opslagcapaciteit, die kan oplopen tot 20 kWh of meer.
Zijn er dan ook nadelen? Ja. Een lithium-ion thuisbatterij is niet de goedkoopste optie op de markt. Dit komt door de dure grondstof kobalt die voor de batterij wordt gebruikt. Een ander nadeel is dat de batterij gevoeliger is voor warmte en overbelasting. Bij Zonneplan zien we daarom lithium-ijzerfosfaat batterijen als een beter alternatief.
De gemiddelde prijs van een lithium-ion thuisbatterij hangt af van een aantal factoren, zoals de opslagcapaciteit, het merk, en de installatie (hoe complex is de installatie?). Hieronder zie je enkele richtprijzen in de markt (2024):
Deze prijzen geven een globaal beeld, maar de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van jouw behoeften en de specifieke omstandigheden van jouw woning. Doe een offerte bij een aanbieder om een prijs op maat te ontvangen.
Lees hier meer over thuisbatterij kosten.
Naast lithium-ion batterijen zijn er diverse andere soorten thuisbatterijen beschikbaar die elk hun eigen unieke voordelen en nadelen bieden.
Zoals eerder genoemd: de lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterij. Dit type valt op door de veiligheid en milieuvriendelijkheid. Ook zijn deze batterijen minder gevoelig voor oververhitting en bieden een lange levensduur. Over het algemeen zijn ze goedkoper dankzij het gebruik van minder kostbare materialen.
LiFePO4 batterijen, oftewel lithium-ijzerfosfaat, springen eruit door hun veiligheid, prijs, en lange levensduur. Ze zijn goedkoper omdat ze simpelweg minder dure grondstoffen nodig hebben. Qua veiligheid zit je ook goed, want ze hebben minder kans op oververhitting of overladen, waardoor het risico op brand veel kleiner is. En dan gaan ze ook nog eens langer mee; ze kunnen heel wat laadbeurten aan zonder dat hun prestaties minder worden.
Deze batterijen zijn veilig en milieuvriendelijk, vereisen weinig onderhoud en zijn volledig recyclebaar. Qua prijs doen ze niet onder aan een lithium accu. Het grootste nadeel is hun lage energiedichtheid, waardoor ze vaak zwaarder en groter zijn. Ook hebben dit type batterijen vaak een lage laadsnelheid en laag piekvermogen.
Betrouwbaar en relatief goedkoop, maar wel zwaar en groot. Ook hebben loodzuur thuisbatterijen een kortere levensduur vergeleken met modernere technologieën. Ze kunnen snel veel energie leveren maar laden langzamer op.
De thuisbatterij van Zonneplan is ook een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Deze accu’s bieden verschillende voordelen, waaronder een langere levensduur en uitstekende veiligheidskenmerken. Lees meer over de batterij van Zonneplan.
Niet elke lithium-ion batterij is geschikt om buiten te staan. Check dit dus goed! Als het al wel kan, zorg dan voor bescherming tegen regen en zon.
Sommige wel, sommige niet. Het hangt echt af van het model en de fabrikant. Kijk goed naar de specificaties voordat je een keuze maakt.
Nee, Zonneplan kiest voor de stabiliteit en lange levensduur van lithium-ijzerfosfaat batterijen. Lees meer over de Zonneplan Nexus thuisbatterij.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy