Het opslaan van zonnestroom met batterijen wordt steeds populairder. Er zijn enkele voorbeelden van buurtbatterijen en komen er steeds meer thuisbatterijen beschikbaar op de markt. Met deze soorten batterijen is het mogelijk om stroom op te slaan. Een buurtbatterij is voor de gehele buurt en een thuisbatterij plaats je thuis.
De naam zegt het eigenlijk al, een buurtbatterij is een batterij die in een buurt wordt geplaatst. Het is eigenlijk een soort huisje in de buurt. Alle huishoudens in de buurt worden rechtstreeks gekoppeld aan de batterij. Als de zon schijnt wordt alle stroom, die normaalgesproken teruggeleverd zou worden aan het net, opgeslagen in de buurtbatterij. Deze stroom zou op een later moment weer gebruikt kunnen worden door de gekoppelde woningen. Het inzetten van een buurtbatterij in Nederland heeft verschillende doeleinden:
De buurtbatterij is een erg nieuw concept. In Nederland zijn thuisbatterijen populairder, Zonneplan biedt ook thuisbatterijen aan. Zo is de Zonneplan Nexus beschikbaar in 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh.
In Nederland zijn enkele voorbeelden van de buurtbatterij. In 2017 is in Rijsenhout in de gemeente Haarlemmermeer de eerste buurtbatterij geplaatst. De buurtbatterij werd gebruikt door 35 huishoudens. Deze batterij is geplaatst onder het mom van een onderzoek dat gericht was op de belasting van het elektriciteitsnet en heeft er vanaf 2017 tot en met 2021 gestaan. De buurtbatterij in Rijsenhout is geplaatst door Liander en dit was ook het eerste project omtrent buurtbatterijen.
Er zijn meerdere dingen waarbij je rekening moet houden met een buurtbatterij. Eén van deze dingen is veiligheid. Een buurtbatterij is een soort container met daarin allemaal hardware (accu’s en aansturingssystemen). De buurtbatterij moet wel een beetje in de buurt van de aangesloten woningen staan, hierbij is veiligheid wel een ding waar rekening mee gehouden moet worden. Er is altijd een kans dat er brand uitbreekt, gebeurt dit, dan is het risico dat er giftige stoffen vrijkomen. De buurtbatterij in de gemeente Haarlemmermeer is daarom ook circa op 80 meter van woningen af geplaatst. Onder het mom van veiligheid moet het terrein waar de buurtbatterij staat ook omheind worden met hekwerk.
De kosten van een buurtbatterij zijn nog wel een beetje een vraagstuk. Allereerst luidt de vraag, ‘Hoe duur is een buurtbatterij?’. CE Delft Witteveen-Bos heeft onderzoek gedaan naar buurtbatterijen. Uit dit onderzoek is gebleken dat een buurtbatterij met een capaciteit van 800 kWh ongeveer €350.000,- kost. Dit komt overeen met 43 thuisbatterijen (20 kWh) van Zonneplan. Een flink grotere buurtbatterij met een capaciteit van 8.000 kWh moet €3.200.000,- gaan kosten.
Daarnaast is er ook nog de vraag, ‘Wie gaat de batterij financieren?’. Het zou logisch zijn als de buurtbewoners de batterij gezamenlijk gaan bekostigen. Maar er zijn ook partijen die het meer voor de hand liggend vinden dat de batterij door de gemeente bekostigd wordt.
Aangezien het concept van de buurtbatterij nog in de kinderschoenen staat is het verstandig om alternatieve oplossingen te bekijken. Thuisbatterijen zijn al meer op komst dan de buurtbatterij. Zonneplan biedt ook thuisbatterijen aan, de Zonneplan Nexus. De Nexus is beschikbaar met een capaciteit van 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh.
Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.
Opgeleid in de Zonneplan Academy