Onderhoud van thuisbatterijen

Bernd Cloosterman
Door: Bernd Cloosterman

Een thuisbatterij is een waardevolle investering. Met een thuisbatterij draag je bij aan een duurzame toekomst door netstabilisatie en het gebruik van zonne- en windenergie. Omdat het een flinke investering is, wil je natuurlijk dat je thuisbatterij goed blijft werken. Hoe zorg je ervoor dat jouw thuisbatterij optimaal blijft presteren?

Moet je onderhoud plegen aan een thuisbatterij?

De Nexus thuisbatterij van Zonneplan vereist geen regulier onderhoud. Dankzij het ingebouwde Batterij Management Systeem (BMS) en de omvormer worden de prestaties en veiligheid continu gemonitord. Mocht er toch iets misgaan, dan ben je met het 3-jarige serviceplan van Zonneplan gedekt voor eventuele voorrijkosten en montage. Na deze periode geldt de productgarantie van de fabrikant, die 7 jaar duurt of tot 6000 cycli, afhankelijk van wat het eerst komt.

Houd je batterij optimaal

De Zonneplan Nexus thuisbatterij is ontworpen om onderhoudsvrij te zijn. Zorg ervoor dat je de batterij droog houdt en voorkom dat er water in de aansluitingen komt. Zo blijft de thuisbatterij goed functioneren.

Monitoren

Wij raden aan om de prestaties van je thuisbatterij goed te monitoren, zodat je eventuele problemen tijdig kunt signaleren en rendementsverlies voorkomt.

Regelmatige visuele inspecties zijn niet nodig. Maar zoals bij elk product eigenlijk geldt: mocht je echter iets ongewoons opmerken, zoals een brandgeur of rook, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen door de elektriciteitsgroep van de batterij uit te schakelen en contact op te nemen met onze klantenservice. Een thuisbatterij brengt zelden brandgevaar met zich mee, dus voor de rest kun je erop vertrouwen dat de batterij zichzelf goed in de gaten houdt.

Updaten

Je hoeft je Zonneplan Nexus thuisbatterij niet zelf te updaten. De batterij wordt automatisch beheerd en geoptimaliseerd door ons Powerplay-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je batterij altijd up-to-date is met de nieuwste software en instellingen, zodat je het maximale rendement behaalt zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.

Veelgestelde vragen over thuisaccu's

  • Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

    De aanschaf van een thuisaccu biedt meerdere voordelen. Enkele daarvan zijn:

    • Energieopslag voor momenten dat de zon niet schijnt: Hiermee kun je ’s avonds en ‘s nachts gebruikmaken van stroom die je overdag met je zonnepanelen hebt opgewekt.
    • Mogelijkheid om energie terug te verkopen aan het net: Met een dynamisch energiecontract kun je ‘stroom kopen’ op momenten dat de stroomprijzen laag zijn, en dezelfde stroom ‘verkopen’ wanneer de prijzen hoog zijn. Hiermee profiteer je van prijsschommelingen in de markt en behaal je doorgaans een hoger rendement dan het (ont)laden van je accu met zonnestroom.
    • Je bent minder afhankelijk van je energieleverancier. Je gebruikt namelijk zo veel mogelijk je eigen stroom en hoeft minder af te nemen van je energieleverancier.
  • Is een verzekering voor mijn thuisbatterij nodig?

    Lees meer over thuisbatterij verzekeringen. Lang verhaal kort: bij de meeste verzekeraars in Nederland is je thuisbatterij automatisch meeverzekerd binnen je inboedel- of opstalverzekering. Hierbij is het soms verplicht dat de thuisbatterij door een gecertificeerd bedrijf (norm NEN 3140) is geïnstalleerd. Vraag dit voor de zekerheid wel na bij je verzekeraar, want dit kan verschillen per verzekeraar.

  • Kan je een thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen?

    Je kan een thuisbatterij opladen zonder dat je zonnepanelen op je dak hebt. Een thuisbatterij kan namelijk op meer manieren worden ingezet. Naast (ont)laden met zonnepanelen, kan een thuisbatterij ook ‘handelen’ met stroom.

Deel dit artikel: