5 kWh thuisbatterij

Kevin de Haan
Door: Kevin de Haan

De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan. Een thuisbatterij van 5 kWh is een goede instapoptie voor een klein huishouden met een laag energieverbruik. Een thuisbatterij van 5 kWh kan gebruikt worden om op te laden tijdens daluren en ontladen tijdens piekuren, maar ook om zonne-energie op te slaan. Op deze pagina lichten we toe of een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh een goede optie is en welke alternatieven er zijn.

Zonneplan biedt zelf geen 5 kWh thuisaccu’s aan. De Zonneplan Nexus is beschikbaar in 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh.

Is 5 kWh veel voor een batterij?

Thuisbatterijen zijn al verkrijgbaar vanaf 2 kWh. Toch is 5 kWh relatief gezien niet een grote capaciteit voor een thuisbatterij. Een thuisbatterij van 5 kWh is goed voor een klein huishouden met een laag energieverbruik. Deze kunnen dan 5 kWh aan zonnestroom opslaan of tot 5 kWh ontladen of opladen van het net. De batterij laadt zich dan op als de stroomprijzen laag zijn en ontlaadt wanneer de stroomprijzen hoog zijn. Let op: dit werkt alleen met een dynamisch energiecontract.

De Zonneplan Nexus wordt aangestuurd door Powerplay. Dit is een platform aangedreven door kunstmatige intelligentie. Dit zorgt ervoor dat de thuisbatterij altijd op de voordeligste momenten gaat laden of ontladen.

Welke alternatieven zijn er?

Naast 5 kWh zijn de meest besproken opties 10 en 20 kWh. Wij zijn van mening dat een thuisbatterij van 10 kWh een betere optie is. Het ontladen en opladen van stroom met een batterij van 10 kWh geeft meer rendement dan met een batterij van 5 kWh.

Op veel omvormers zit een vermogensgrens van 10 kW. Hierdoor kun je met een grotere capaciteit batterij dan 10 kWh niet sneller laden en ontladen. Je batterij wordt dan als het ware ‘afgeremd’ door de omvormer. Als er gekeken wordt naar de prijs/opbrengst vergelijking is een batterij van 10 kWh dus een betere optie.

Wat zijn de voor- en nadelen van 5 kWh?

Voordelen:

  • Goedkoper dan grotere varianten: batterijen met een grotere capaciteit zijn groter en kosten ook meer dan een batterij van 5 kWh. Dit is een goede instapoptie.
  • Ideaal voor kleine huishoudens met een laag energieverbruik: een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh is geschikt voor kleinere huishoudens.

 

Nadelen:

  • Niet het meest rendabel: een batterij van 10 kWh, zoals de 10 kWh-variant van de Zonneplan Nexus thuisbatterij, geeft meer rendement dan een batterij van 5 kWh. Een batterij van 5 kWh is dus niet de meest rendabele optie.
  • Volledig zelfvoorzienend is vaak niet haalbaar: in de wintermaanden schijnt er weinig zon en leveren je zonnepanelen te weinig energie om de batterij vol te laden. Een accu heeft de capaciteit om energie voor een aantal dagen op te slaan. Het is niet mogelijk om de overtollige energie die in de zomer wordt opgewekt, op te slaan voor gebruik in de winter. Dit betekent dat je in de wintermaanden nog steeds afhankelijk bent van je energieleverancier.

Wat kost een batterij van 5 kWh?

De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de volgende factoren: batterijcapaciteit, technologie, merk en kwaliteit, installatiekosten en onderhoud en garantie. Een batterij van 5 kWh kost in de markt tussen de  € 2000 en € 6000. Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het upgraden van je meterkast.

Kevin de Haan

Kevin de Haan

Marketingmedewerker

Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Thuisbatterij capaciteit