De capaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit geeft aan hoeveel energie de batterij maximaal kan opslaan. Een thuisbatterij van 3 kWh is vooral geschikt voor huishoudens met een laag energieverbruik die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om te besparen op hun energiekosten. Denk aan een klein appartement of een woning met een minimaal verbruik. Je kunt de batterij opladen tijdens goedkope stroommomenten en ontladen wanneer de energieprijzen hoog zijn. Ook kun je zonnestroom tijdelijk opslaan om later te gebruiken.
Zonneplan biedt zelf geen 3 kWh thuisbatterijen aan. De Zonneplan Nexus is beschikbaar in 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh.
Een thuisbatterij van 3 kWh is vrij klein als je kijkt naar wat er op de markt verkrijgbaar is. Voor wie een lage energievraag heeft of alleen kleine hoeveelheden zonnestroom wil opslaan, kan het een geschikte keuze zijn. Maar de beperkte capaciteit betekent ook dat je batterij sneller vol zit en sneller leeg raakt. Zeker in de wintermaanden, wanneer er minder zon is om je thuisbatterij op te laden, ben je nog steeds afhankelijk van het energienet.
Gebruik je de batterij om stroom van het net op te slaan bij lage prijzen en weer te gebruiken bij hoge prijzen (om het net te helpen stabiliseren terwijl je hier geld aan verdient)? Dan zul je merken dat de opslagcapaciteit vaak niet voldoende is om echt impact te kunnen maken.
Er zijn ook thuisbatterijen met een stekker beschikbaar die vaak rond de 3 kWh capaciteit hebben. Deze zijn ontworpen om direct in een stopcontact te steken, wat de installatie eenvoudig maakt. In principe is het voor consumenten niet verboden om zo’n thuisbatterij te gebruiken, omdat de NEN 1010-norm – die teruglevering via het stopcontact verbiedt – alleen van toepassing is op installateurs, niet op consumenten.
Toch wordt het gebruik van deze batterijen sterk afgeraden. Algemene stopcontacten zijn niet ontworpen om stroom terug te leveren, wat kan leiden tot overbelasting, lekstromen, onveilige uitschakeltijden en zelfs brandgevaar. Als je serieus overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, kies dan voor een professioneel geïnstalleerde oplossing die aan alle veiligheidseisen voldoet.
Een 3 kWh batterij heeft zowel voordelen als nadelen die belangrijk zijn om mee te nemen in je keuze. Het grootste voordeel is dat een 3 kWh batterij goedkoper is dan grotere varianten. Omdat de capaciteit lager is, liggen de kosten doorgaans ook een stuk lager dan bij batterijen met een grotere capaciteit. Daarnaast is een thuisbatterij van deze omvang ideaal voor kleine huishoudens of situaties waarbij je alleen ’s avonds wat verlichting en apparaten wilt voorzien van opgeslagen stroom.
Aan de andere kant brengt de beperkte capaciteit ook nadelen met zich mee. Zo raakt de batterij snel vol of leeg, waardoor je vaker moet bijladen. Dit kan het rendement van de batterij verminderen. Daarnaast biedt een 3 kWh batterij geen volledige zelfvoorziening, zeker niet in de wintermaanden wanneer de zonnestroomopbrengst laag is. Hierdoor blijf je afhankelijk van je energieleverancier. Ook is het goed om te weten dat omvormers doorgaans beter werken met grotere batterijen. Een kleinere batterij kan daardoor minder efficiënt zijn, wat uiteindelijk je besparing vermindert.
De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de volgende factoren: batterijcapaciteit, technologie, merk en kwaliteit, installatiekosten en onderhoud en garantie. Een thuisaccu van 3 kWh kost in de markt tussen de € 2000 en € 4000. Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het upgraden van je meterkast.
Hoewel een 3 kWh batterij voor sommige situaties geschikt kan zijn, is het niet altijd de meest logische keuze. Als je op zoek bent naar meer rendement, dan is een grotere batterij van bijvoorbeeld 10 kWh een betere optie. Zo’n batterij kan meer energie opslaan en ontladen, wat voordeliger is als je wilt besparen door slimme inzet van dynamische energieprijzen.
Daarnaast zijn er technische beperkingen bij kleinere batterijen. Veel omvormers hebben een minimale capaciteitsvereiste om optimaal te functioneren. Hierdoor kan een batterij van 3 kWh minder efficiënt zijn dan een grotere variant.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy