12 mythes over de Zonneplan thuisbatterij

We behandelen de meest genoemde mythes over de Zonneplan Nexus thuisbatterij

Jorick Elshof
Door: Jorick Elshof

1. Alleen in combinatie met zonnepanelen is de Nexus thuisbatterij nuttig.

Bij thuisbatterijen denk je al snel aan het opslaan van zonnestroom. Maar ook zonder zonnepanelen is de Zonneplan Nexus thuisbatterij een goede investering. Je levert met de Nexus thuisbatterij een bijdrage aan de energietransitie. De Nexus slaat groene goedkope netstroom op en levert dit weer terug aan het net wanneer de prijzen hoger zijn. Zo sla je niet eigen zonnestroom op, maar wel de zonnestroom van de daken van je buren, en daar kun je gewoon aan verdienen.

Het inkopen en verkopen van de netstroom staat los van je eigen zonnepanelen. Dit maakt dat de Nexus ook nuttig is als je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen. Als bezitter van zonnepanelen is het wel zo dat je meer mogelijkheden hebt met de Nexus thuisbatterij. Zo kun je na het afschaffen van saldering ook verdienen aan het opslaan van je eigen zonnestroom.

2. Je wordt onafhankelijk van het stroomnet met de Zonneplan thuisbatterij.

Met de Zonneplan Nexus thuisbatterij word je niet onafhankelijk van het energienet. Dit is bijna niet mogelijk in Nederland. Hoewel het leuk klinkt om zelfvoorzienend te zijn, is het voor een gemiddeld huishouden niet echt efficiënt. De gemiddelde zonnepanelen wekken in de zomerperiode veel meer op dan je kan opslaan in je thuisbatterij. In de winter is het weer te weinig om je huis van stroom te voorzien. Op al deze momenten is je thuisbatterij slechts beperkt aan het werk, terwijl je de thuisbatterij ook kan inzetten om het stroomnet te ondersteunen. Zo sla je duurzame stroom van het net op en lever je terug bij tekorten.

Het stroomnet is een gigantisch netwerk waarin we allemaal verbonden zijn. Op momenten waarop de zon niet schijnt kan jij nog steeds genieten van goedkopere windstroom van de Noordzee, zonder dat je zelf een windmolen in je tuin hoeft te zetten. Op momenten dat de zon volop schijnt, leveren jouw zonnepanelen weer zonnestroom terug aan je buren. Samen houden we zo het stroomnet in balans. Een duurzaam energiesysteem bereiken we niet door allemaal te streven naar zelfvoorziening. Het is daarom ook niet het doel van de Nexus om onafhankelijk te worden van het stroomnet.

De Nexus thuisbatterij heeft wel een zelfconsumptie modus waarmee je zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom zelf gebruikt. Voor een gemiddeld huishouden met zonnepanelen is het dan mogelijk om 65% van de zelf opgewekte zonnestroom te gebruiken. Je kan zelf kiezen om deze laadmodus te gebruiken, het levert je geen Powerplay verdiensten op.

3. Zodra de salderingsregeling verdwijnt, is er geen verdienmodel meer voor de Zonneplan thuisbatterij.

Bij de salderingsregeling denk je wellicht direct aan zonnepanelen en niet thuisbatterijen. De thuisbatterij maakt echter ook gebruik van de salderingsregeling. Er zullen dus na 2027 wat dingen veranderen. Wij verwachten dat dit geen invloed zal hebben op het rendement van de Nexus. Allereerst gaan we er vanuit dat thuisbatterijen vrijgesteld gaan worden van energiebelasting. Daarnaast zien we veel potentie voor de Powerplay aansturing om de komende jaren door te groeien. We creëren daarmee een veel robuuster verdienmodel met meerdere markten/inkomstenbronnen.

Salderen gaat ook over de thuisbatterij, omdat je met de salderingsregeling zonder energiebelasting te betalen je batterij kunt opladen vanuit het net. Die stroom lever je namelijk op een later moment ook weer terug. We verwachten niet dat je energiebelasting moet betalen op stroom die je thuisbatterij in gaat bij een handelende batterij. Waarom niet? Lees over de impact van afschaffen salderen.

We zien nu dat de gemiddelde verdiensten van het opladen en vervolgens ontladen van 1 kWh stroom in de Nexus thuisbatterij aanzienlijk hoger is dan de hoogte van de energiebelasting. Hierdoor zou, zelfs wanneer energiebelasting afgedragen zou moeten worden, een aanzienlijk deel van de verdiensten blijven bestaan. Het is nog maar zeer de vraag hoe hoog die energiebelasting na 2027 gaat zijn. Om elektrificatie aan te moedigen wil de overheid de energiebelasting op elektriciteit verder laten dalen, waardoor dit nog maar weinig impact zal hebben op het rendement van thuisbatterijen.

Kortom, zelfs al zou er een negatieve impact van afschaffing saldering zijn, dan is die naar verwachting niet heel groot. Daarnaast past Powerplay zich aan en sla je meer eigen zonnestroom op, zo blijft een thuisbatterij een meer dan interessante investering.

4. Bij een stroomstoring op het net, haal ik stroom uit de Zonneplan thuisbatterij.

Een noodstroomvoorziening leveren wij niet. Dit zou een hele andere installatie vereisen. Het stroomnet in Nederland is een van de aller betrouwbaarste in de wereld. 99,99% van de tijd heb je gewoon stroom uit je stopcontact. Wil je een batterij die voor die 0,01% ook stroom kan leveren, dan is de Nexus geen geschikte thuisbatterij. Je komt dan uit bij veel duurdere batterijen, vandaar dat onze thuisbatterij hier niet geschikt voor is.

Voor het merendeel van de locaties in Nederland komt een stroomstoring dus nooit voor, mocht jij op een specifieke locatie wonen waar de stroomvoorziening wel onbetrouwbaar is en zoek je een thuisbatterij voor noodstroom, dan raden we je aan naar een andere thuisbatterij te kijken.

Start met stroomopslag aan huis

5. Je zit vast aan Zonneplan als je de Zonneplan thuisbatterij koopt.

Bij Zonneplan geloven we in keuzevrijheid. Je koopt een batterij inclusief installatie, en wij leveren daarbij de keuze uit twee aansturingsmogelijkheden: Powerplay en zelfconsumptie. Powerplay draagt bij aan het herstellen van onbalans in het net, terwijl de zelfconsumptie aansturing voor klanten is die meer van hun zonnestroom in huis willen gebruiken. We doen er alles aan om onze klanten tevreden te houden door de beste aansturingsservices te verzorgen. Hoewel er keuze vrijheid is, gebruikt momenteel > 99% de Powerplay aansturingsservice, vanwege de zeer goede verdiensten. Mocht je iets anders willen, is dat natuurlijk ook prima. Ook zonder onze aansturingsservices heb je een batterij van de hoogste kwaliteit, met een krachtige omvormer en dat voor een zeer scherpe prijs. Wij zijn ervan overtuigd dat Zonneplan Powerplay altijd de beste keuze maakt op de energiemarkten waardoor we geen reden zien om over te stappen.

Wanneer je er wel voor kiest om te stoppen bij Zonneplan Energie gaat de thuisbatterij automatisch naar de zelfconsumptie modus. De thuisbatterij zet zich daarmee automatisch in om maximaal je eigen zonnestroom te gebruiken. Daarnaast zullen er ongetwijfeld partijen zijn die ook aansturingsservices gaan aanbieden voor de Nexus thuisbatterij. Je hebt met de Nexus een toekomstbestendige thuisbatterij en bent vrij om te doen wat je daarmee wilt.

6. De Nexus handelt met dynamische uurprijzen, dat kan nooit uit.

Met de Powerplay aansturing zet je jouw thuisbatterij nu volledig in op de onbalansmarkt. Dit is een compleet andere energiemarkt dan bij dynamische uurprijzen. Op de onbalansmarkt verschilt de prijs van een kWh op een goedkoop moment en duur moment soms wel meer dan € 2,50. Doordat het prijsverschil vele malen groter is op de onbalansmarkt, kan er ook een veel groter rendement behaalt worden.

Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs ieder uur, op de onbalansmarkt is er ieder kwartier een andere prijs. Stuur je jouw thuisbatterij alleen aan op dynamische uurprijzen, dan verdien je hiermee de investering in jouw thuisbatterij niet terug, dat kan inderdaad niet uit. Powerplay stuurt je thuisbatterij dus niet aan op dynamische uurprijzen. Bij Zonneplan geloven we dat thuisbatterijen alleen succesvol ingezet kunnen worden voor het energiesysteem als er een goed verdienmodel is. Alleen zo wordt het voor huishoudens interessant om deel te nemen aan het verduurzamen van het ons energiesysteem. Wij kwamen daarom als eerste partij van Nederland met een thuisbatterij die je daadwerkelijk terugverdient en we blijven zorgen voor het hoogste rendement voor onze klanten.

7. De aansturing met Zonneplan Powerplay is een ramp voor het lokale stroomnet.

Een van de grote uitdagingen van elektrificatie en de overgang naar hernieuwbare energie is lokale netcongestie. Bij lokale netcongestie is er sprake van file op het stroomnet in de wijk. Dat kan zowel bij terugleveren als bij afname van stroom zijn. Thuisbatterijen kunnen hierin een cruciale rol spelen, omdat ze in de wijken aanwezig zijn en kunnen laden en ontladen. In werkelijkheid gebeurt aansturing om lokale netcongestie te voorkomen nu nog niet. Dus ook de Zonneplan Nexus doet dit nog niet.

Dat betekent echter niet dat wij lokale files op het stroomnet altijd verergeren. Met de komst van Gridguard voorkomen we dat Nexus thuisbatterijen onbedoeld het lokale stroomnet belasten. Zo zorgen we ervoor dat we enkel lokale netcongestie verhelpen en nooit verergeren. In de toekomst komen er markten die partijen belonen om congestie op te lossen. Om nu al te beginnen met het verhelpen van netcongestie, zoekt Zonneplan de samenwerking met regionale netbeheerders. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het lokale stroomnet. We begrijpen dat dit belangrijk is. Juist thuisbatterijen kunnen een cruciale rol spelen om deze knelpunten op te lossen. De Nexus kan er zo voor zorgen dat niet elke straat open hoeft om elektrificatie in de wijk mogelijk te maken. Met Gridguard hebben we een eerste stap gezet, we blijven dit doorontwikkelen op lokale netcongestie in samenwerkingen op te lossen.

8. De Zonneplan thuisbatterij is geen duurzame investering.

Opslag van stroom speelt een cruciale rol in de energietransitie. Dankzij opslag in batterijen kunnen we groene stroom ook gebruiken wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. Met thuisbatterijen kan je ook nog eens het lokale net ondersteunen, waardoor de energietransitie niet onnodig vertraging oploopt.

We zitten middenin een transitie van fossiel naar hernieuwbaar. Om klimaatverandering een halt toe te roepen hebben we afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Europese Unie heeft als doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Momenteel is 80% van de energievoorziening in Nederland nog afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. De elektriciteitssector speelt hierbij een cruciale rol. Hoewel het aandeel elektriciteit in het totale energiesystemen nu slechts 20% bedraagt, gaat dit aandeel richting 2050 groeien naar 50 à 70% verwacht het Nationaal Plan Energiesysteem.

Daarnaast wekken we massaal hernieuwbare stroom op, Nederland is wereldkampioen zonnepanelen en op de Noordzee worden gigantische windparken aangelegd die miljoenen huishoudens van stroom kunnen voorzien. De grote uitdaging wordt om het aanbod van stroom en de vraag op elkaar af te stemmen. Flexibiliteit is onmisbaar in een duurzame energievoorziening.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij wordt aangestuurd door Powerplay. Hiermee verminderen we piekbelastingen op het net en kunnen we een stabielere energievoorziening garanderen. Door duurzame energie op te slaan tijdens overschotten en te gebruiken tijdens piekuren, draagt de Nexus bij aan een betere balans en een betrouwbaarder net. Powerplay maakt gebruik van het bestaande elektriciteitsnet, waardoor we dure en tijdrovende bureaucratische procedures voor extra aanlegprojecten kunnen vermijden. Dit maakt onze oplossingen snel implementeerbaar, wat de energietransitie aanzienlijk kan versnellen.

Kortom, Powerplay biedt de geavanceerde technologie en slimme oplossingen die nodig zijn om de flexibiliteit van het energienet te vergroten en de energietransitie te versnellen. Door optimaal om te gaan met energie-invoeding, -afname en -opslag, ondersteunen we de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en zorgen we voor een betrouwbaar en toekomstbestendig energienetwerk. Dit geldt voor al onze Nexus thuisbatterijen, die verspreid zijn over heel Nederland en bijdragen aan flexibiliteit op hyperlokaal niveau. Met Powerplay maken we de weg vrij voor een duurzame en stabiele energievoorziening, terwijl we kosten besparen en de efficiëntie van het huidige net maximaliseren. Lees hier wat de Nexus thuisbatterij nu en in de toekomst doet. 

9. De onbalansmarkt verzadigt snel, waardoor er binnenkort geen verdienmodel meer bestaat voor de Zonneplan thuisbatterij.

Wij gaan niet zeggen dat het niet onzeker is wat je in de toekomst verdient op de onbalansmarkt met deze versie van aansturing die we nu gebruiken. Het zou kunnen inderdaad dat, wanneer er veel beschikbaar regelvermogen bijkomt, de kansen op de onbalansmarkt kleiner worden. Maar wat zien wij ook:

  • er wordt nu top verdiend door onze duizenden klanten. We liggen ruim op schema om het verwachte jaarrendement te behalen;
  • er komt momenteel nog steeds meer duurzame energie bij en daarmee ook meer onbalans op het energienet. De komende jaren zien we daar nog voldoende volatiliteit;
  • wij zijn druk bezig om meer energiemarkten toe te voegen, waar nog meer kansen en rendement op gerealiseerd kunnen worden, want die behoefte aan batterijopslag is er niet alleen op de onbalansmarkt.

Dankzij Powerplay aansturing verdienen duizenden klanten nu een prachtig jaarrendement en we zien meer dan genoeg mogelijkheden om dat in de komende jaren te blijven doen.

Maar ook wanneer de verdiensten ooit zullen tegenvallen, heb je met de Zonneplan Nexus een toekomstbestendige thuisbatterij met de nieuwste technologie. Een hoogwaardige LFP-batterij en een krachtige 10 kW omvormer, waarmee je gemakkelijk je eigen zonnestroom opslaat waardoor je ook na afschaffing saldering geen energiebelasting betaalt.

10. Zonneplan poetst negatieve dagresultaten weg.

Het kan zijn dat Powerplay opbrengsten na een dag nog een kleine update krijgen. Hierdoor ontstond het vermoeden dat wij negatieve dagresultaten zouden wegpoetsen, zodat het nooit lijkt alsof er risico’s zijn aan de onbalansmarkt. We zouden daarmee een te rooskleurig beeld schetsen waarbij je iedere dag alleen maar geld verdient. Dit is niet het geval, Zonneplan poetst geen negatieve  dagresultaten weg.

Je Powerplay vergoeding wordt altijd binnen 30 minuten van het moment van laden of ontladen berekend voor je, en geüpdate in de Zonneplan app. Dit gebeurt allemaal automatisch, door het energievolume met de geldende prijs op dat moment op energiemarkten te verrekenen. In een hypothetische scenario waarbij het algoritme een dag lang laadacties zou doen die allemaal geld kosten en op de verkeerde momenten zou laden en ontladen, dan zou je dagresultaat gewoon negatief zijn. Het Powerplay algoritme kiest elke dag de beste momenten uit en er zijn dagelijks wel kansen te spotten waarmee er geld verdiend wordt. Een negatief dagrendement komt daarom (bijna) niet voor.

Zonneplan poetst geen negatieve dagresultaten weg. Het is wellicht moeilijk te geloven, maar met de Powerplay aansturing op je Nexus thuisbatterij valt gewoon elke dag wel geld te verdienen. Het kan wel gebeuren dat je Powerplay verdiensten nog geüpdatet worden. Soms een dag later of in het weekend zelfs nog iets later. Dat komt doordat de definitieve prijzen op de onbalansmarkt soms achteraf nog lichtelijk veranderen. Deze verschillen zijn klein, en zijn juist vaak gunstige wijzigingen in plaats van extra kosten.

11. De thuisbatterij van Zonneplan past alleen in hele grote huizen.

Onze monteurs komen in allerlei soorten huizen, groot én klein. Het klopt dat er soms gewoon simpelweg geen plek is voor een thuisbatterij, maar dit komt slechts heel zelden voor. Voor de thuisbatterij is een vrije ruimte nodig in verband met ventilatie. Wanneer de omvormer boven de batterij wordt geplaatst houd je rekening met een afmeting van minstens 95 cm breed, 85 cm diep en 220 cm hoog. Komt de omvormer naast de batterij, houd dan rekening met een afmeting van minstens 165 cm breed, 85 cm diep en 135 cm hoog.

Meestal plaatsen we de Nexus bij mensen op een zolder, in de schuur of garage, onder een trap of in een kantoor. De thuisbatterij produceert zelf nauwelijks geluid. De omvormer kan wel wat geluid maken, vooral tijdens het laden en ontladen, maar dit is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast. Dankzij het ingebouwde koelsysteem blijft het geluid minimaal. Je zult er dus weinig van merken in je dagelijkse leven!

De ideale temperatuur voor de thuisbatterij is kamertemperatuur, maar een kelder of een garage die direct aan de woning zit is ook een goede optie. Een bijgebouw kan ook, mits het er niets vriest. Zo ben je zeker van de beste prestaties voor jouw thuisbatterij.

Ruimte_benodigd_installatie_thuisbatterij

12. Opslag moet in grote batterijen. Niet in thuisbatterijen.

Opslag is keihard nodig voor een duurzame energievoorziening. Daarin zullen we meerdere vormen van opslag bij nodig hebben. Op het hoogspanningsnet zullen steeds vaker giga batterijen worden aangesloten. Ook zullen er bij grote wind- en zonneparken batterijen worden geplaats om die opwek tijdelijk op te kunnen slaan. In onze wijken wekken we ook veel zonnestroom op. Thuisbatterijen zijn juist heel goed in het opslaan van deze hyperlokale stroom en laten burgers meeprofiteren van de energietransitie. Buurtbatterijen zijn nog niet op grote schaal beschikbaar, omdat het een traag en bureaucratisch proces is, vanwege de schaalbaarheid, regelgeving en vele verschillende partijen die bij deze projecten betrokken zijn.

Wij zien twee belangrijke voordelen van thuisbatterijen ten opzichte van grootschalige centrale batterijen:

  • Thuisbatterijen zijn in bezit van gewone mensen. Niet enkele grote bedrijven verdienen aan het energiesysteem, nee de beloningen voor de energietransitie gaan terug naar Nederlandse huishoudens. Zo brengen we de energietransitie terug naar de mensen en vergroten we het draagvlak voor die energietransitie.
  • Thuisbatterijen zitten op een lokaal niveau in het net en staan overal in het land. Dat betekent dat als je lokaal met zonnepanelen stroom opwekt, je die stroom ook lokaal kunt gaan opslaan in thuisbatterijen én lokaal ook weer kunt verbruiken. Op deze manier hoef je energie niet echt te verplaatsen door de vele kabels. Waarom is dat zo fijn? Nou, je leest momenteel geregeld nieuwsberichten dat het Nederlandse net vol zit; netcongestie is op dit moment één van de grootste beperkende factoren in de energietransitie. Dat ontstaat nu vooral door elektrificatie (laadpalen, warmtepomp) waardoor de energievraag in avondpieken, wanneer de zon niet schijnt, zo groot is dat deze hoeveelheid aan energie niet vanuit centrale locaties geleverd kan worden. Gaan we naar meer decentrale productie, opslag en verbruik? Dan hoef je veel minder energie te transporteren in zo’n avondpiek, omdat het lokaal opgeslagen is in batterijen die ontladen kunnen worden. Netcongestie wordt dan een veel minder groot probleem.

Hoe zit het dan met buurtbatterijen? Buurtbatterijen zouden ook een super oplossing zijn als ze er zouden staan! Ze zijn er nog nauwelijks, want er zijn veel zaken waar je het gezamenlijk met de buurt over eens moet worden voordat zo’n buurtbatterij er komt. De aanschafkosten, de locatie, de aansturing en de opbrengstverdeling. De meeste buurten houden zich hier niet mee bezig.

Deel dit artikel: