De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld 37% opgewekt in de zomermaanden. Het aantal zonuren is in de maanden juni, juli en augustus het hoogst. Toch is de opbrengst in deze maanden sterk afhankelijk van de temperatuur, want een paneel dat te heet wordt, levert minder stroom. Meer informatie over factoren die een rol spelen bij zonnepanelen in de zomer, lees je in dit artikel.
In de zomer zijn er de meeste zonuren en schijnt de zon het felst. Zonnepanelen hebben in de zomermaanden dan ook een hoge opbrengst. Vaak wordt gedacht dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen het beste presteert. Het omgekeerde is echter waar. Door de hitte in de zomer verliezen zonnecellen hun vermogen met als gevolg een lagere opbrengst. Om deze reden vallen de absolute piekmomenten eigenlijk in het voorjaar, wanneer de temperatuur nog wat lager is en er vaker een koele wind staat.
Gedurende de zomermaanden zijn er de meeste zonuren. Hieronder vind je de zonuren per regio in Nederland in de maanden juni, juli en augustus 2024. De zonuren lagen in deze maanden tussen de 194 en 335 uur per maand, afhankelijk van de regio.
Ben je gewend je WiFi-netwerk uit te schakelen wanneer je op vakantie gaat? Houd er dan rekening mee dat oude omvormers die verbonden zijn aan het WiFi-netwerk geen data tonen. Nieuwere omvormers die verbonden zijn via 4G hebben dit probleem niet. De (internet)verbinding staat los van de werking van de zonnepanelen. De zonnepanelen wekken de zonnestroom wel op, maar omdat je niet thuis bent hoeft er geen stroom naar je apparaten gestuurd te worden. Hierdoor lever je in deze periode meer kWh terug aan het net. Sommige mensen schakelen hun volledige groepenkast uit tijdens een (langere) vakantie, maar de omvormer heeft wel spanning vanuit het net nodig om te kunnen werken. Wanneer je de groep van de zonnepanelen uitschakelt wordt er geen zonne-energie geproduceerd.
Op heldere en frisse dagen draait de omvormer maximaal. Soms kan de omvormer niet alle stroom die de zonnepanelen opwekken verwerken. Als je in je app naar de grafiek met dagopbrengsten kijkt zie je in dit geval dat de bovenkant van de parabool vlak is. Dit wordt aftoppen genoemd. De zonnepanelen leveren dan meer stroom dan de omvormer aan kan. Je denkt dan waarschijnlijk dat je omvormer een te laag vermogen heeft, omdat je een stukje ’verlies’ lijdt. Maar een omvormer op lager vermogen werkt juist efficiënter als het weer niet optimaal is. Over het hele jaar gezien is in Nederland het klimaat niet altijd optimaal voor zonnepanelen, ook in de zomer niet.
Door de omvormer te kiezen met een vermogen dat lager ligt dan de gezamenlijke wattpiek van de zonnepanelen (overdimensioneren) start de omvormer sneller op en schakelt later uit waardoor je voor een langere periode zonnestroom opwekt. Ook zet een omvormer het meest efficiënt de zonnestraling om in bruikbare stroom als je de omvormer op zijn staart trapt. Het is dus goed om de omvormer zo vaak mogelijk op zijn max te laten werken.
Wanneer je ervoor zou kiezen een zwaardere omvormer te nemen met een vermogen hoger dan de gezamenlijke opbrengst van de zonnepanelen (onderdimensioneren), start de omvormer minder snel op en komt de omvormer minder vaak in zijn maximale vermogen te werken. Hierdoor ga je over het hele jaar gezien juist opbrengst missen. Het verlies van het aftoppen weegt dus niet op tegen de extra opbrengst verdeeld over het hele jaar.
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Bij het produceren van de panelen is een vuilafstotende laag aan het product toegevoegd die er standaard al voor zorgt dat er weinig vuil op de panelen blijft liggen. Door de schuine ligging van de panelen spoelen de Nederlandse regenbuien het overige vuil van de installatie af. Hierdoor heb je eigenlijk altijd schone panelen met minimale onderhoudskosten.
Zie je grote hoeveelheid vogelpoep of misschien roet uit je schoorsteen op de zonnepanelen? Of loopt je opbrengst substantieel terug? Dan is het schoonmaken van de panelen te overwegen. Een glazenwasser kan dit eventueel voor je doen. Het is belangrijk om osmosewater of regenwater te gebruiken. Dit water is vrij van kalk en andere vervuilende stoffen, zodat de vuilafstotende laag niet beschadigt raakt en er geen vlekken of strepen achterblijven. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.
Wist je dat je met zonnepanelen van Zonneplan nóg meer rendement kunt behalen met onze AI-gedreven aansturingsservice: Powerplay? Met Powerplay voor zonnepanelen wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Daarnaast help je zo nu en dan het stroomnet stabiliseren voor Powerplay Bonus. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Zonneplan Powerplay is uitsluitend te gebruiken met zonnepanelen van Zonneplan in combinatie met Zonneplan Energie.
Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy