Voorbereiden op de installatiedag

Startklaar voor de installatie van jouw zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
Checklist voorbereiding op installatie

Het is zover. Jouw Zonneplan is definitief. Het is alleen nog wachten op de installatiedag. We leggen je graag uit wat jij kunt doen als optimale voorbereiding voor de installatie van jouw zonnepanelen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Samen zorgen we zo voor een geslaagde installatiedag.

Waar gaat de omvormer hangen?

Je kan voorafgaand aan de installatiedag bekijken welke plekken in jouw huis geschikte zijn om de omvormer te installeren en welke plek jouw voorkeur heeft. Denk hierbij aan de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Een aantal tips voor het zoeken van een geschikte plek voor de omvormer zijn:

  • Tip 1: Hang de omvormer niet in een ruimte waar je zelf veel aanwezig bent. De omvormer werkt namelijk niet 100% geruisloos.
  • Tip 2: Kies een koele en goed geventileerde ruimte.
  • Tip 3: Zorg voor genoeg vrije ruimte om de omvormer. Wij adviseren 30 centimeter speling rondom de omvormer.

Op de installatiedag zelf zal onze elektricien alle opties met je doornemen om zo samen tot een definitieve plek van de omvormer te komen.

Heb jij een zonnepaneleninstallatie met micro-omvormers onder de zonnepanelen? Dan komt er binnenshuis geen omvormer te hangen.

Ophangen-omvormer-installatie-zonnepanelen

Wat is de route van het kabeltraject?

Wanneer je een idee hebt waar de omvormer moet komen te hangen, kun je ook alvast na gaan denken over de meest wenselijke route voor de bekabeling richting de meterkast. Dit gaat om een standaard elektriciteitskabel met een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm.
Heeft jouw woning loze leidingen of een koof? Dan kan de bekabeling mogelijk volledig uit het zicht aangelegd worden. Andere opties zijn een traject langs de regenpijp of de plaatsing van een pv-verdeler. Onze elektromonteur zal op de installatiedag zelf de mogelijkheden voor je bekijken en vervolgens wordt de route in overleg bepaald.

Zonnepanelen installateur Zonneplan

Ruimte in en rondom het huis

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat op de dag van de zonnepanelen installatie de plekken waar werkzaamheden plaatsvinden goed bereikbaar zijn. Denk hierbij aan de mogelijke plekken voor de omvormer, de plek waar de monteurs het dak op gaan en de oprit. Heb je geen geen oprit? Zorg dan dat er een parkeerplek in de buurt beschikbaar is.

Daarnaast verzoeken wij je om de ruimte rondom en in de meterkast vrij te maken. Bij iedere installatie plaatsen onze monteurs namelijk een nieuwe aardlekautomaat in de meterkast. Het zonnepanelensysteem is hierdoor apart geschakeld van de rest van de elektriciteit in jouw huis. Dit zorgt ervoor dat problemen of storingen met de zonnepanelen of omvormer geen effect hebben op de rest van jouw huis.

Bevestiging-zonnepanelen-op-dak-met-dakpannen

Reservedakpannen op voorraad

Onze monteurs gaan zorgvuldig te werk. Toch kan het voor komen dat een dakpan wordt beschadigd of kapot gaat. Het is daarom verstandig enkele dakpannen op reserve te hebben. Deze zijn goed te verkrijgen bij een groothandel, zoals BMN, of mogelijk hebben jouw buren nog een paar dezelfde dakpannen liggen.

Netbeheerder op de hoogte brengen

Nu je zonnestroom gaat opwekken, is het ook belangrijk dat jouw netbeheerder dit weet. Zonneplan verzorgt de aanmelding van de zonnepanelen bij jouw netbeheerder.

De bevestiging van deze aanmelding ontvang je vanuit je netbeheerder per mail of brief binnen enkele weken na akkoord op je Zonneplan . Na enkele weken geen bevestiging ontvangen van jouw netbeheerder? Neem dan rechtstreeks contact op met je netbeheerder. Alleen zij kunnen jou informeren over de status van jouw aanmelding.

Bij een klein aantal netbeheerders kan Zonneplan de aanmelding niet voor je doen en kun je de aanmelding zelf uitvoeren via energieleveren.nl. Is dit bij jou het geval, dan brengen wij je hier tijdig van op de hoogte.

Daarnaast is het ook verstandig om jouw energiemaatschappij op de hoogte te stellen van jouw zonnepanelen. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering daadwerkelijk wordt geregistreerd en je hier een vergoeding voor ontvangt. Dit noemen we ook wel salderen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: