De stroomprijzen zijn regelmatig hot-topic. Hoe komt de elektriciteitsprijs per kWh nou precies tot stand en waarom verandert de kWh prijs voortdurend? En hoe kan je zelf profiteren van uurprijzen voor stroom? Zonneplan legt het uit.
Wat is kWh?
kWh is de eenheid om de hoeveelheid gebruikte of geleverde energie uit te drukken. De afkorting staat voor kilowattuur. ‘Kilo’ wordt gebruikt om te refereren naar duizendvoud. 1000 Watt staat dus voor 1 kilowatt. De ‘h’ staat voor het Engelse hour (uur). Een kilowattuur geeft dus aan hoeveel vermogen (Watt) een apparaat verbruikt per uur. Ter illustratie: wanneer jouw stofzuiger van 900 Watt een uur aanstaat, verbruikt deze 0,9 kilowattuur (kWh).
Wat kost 1 kilowatt stroom?
De kilowattuur prijs hangt af van je energieleverancier en het soort contract dat je hebt afgesloten. Energieleveranciers kopen stroom voor je in op de groothandelsmarkt, waar de actuele stroomprijs tot stand komt. De actuele stroomprijzen variëren hier continu. Op de energiemarkt wordt gehandeld op basis van de ‘kale’ kWh prijs. Dit is de kale inkoopprijs. De uiteindelijke kilowattuur prijs die jij betaalt is nog uit enkele andere factoren opgebouwd:
- Energiebelasting
Naast de opslag voor duurzame energie wordt er nog meer energiebelasting gerekend over je verbruik. Een hogere energieprijs kan mensen aansporen om zuiniger om te gaan met energie. De energiebelasting voor 2024 is vastgesteld op €0,13165 per kWh (inclusief btw) - Handling fee
Dit zijn inkoopkosten die de energieleverancier heeft omdat zij de energie voor je inkopen, zoals transport- en administratiekosten. Dit is een variabele opslag welke verschilt per leverancier. - Btw
Naast de overheidsheffing zit er ook btw in de kWh prijs verwerkt die wordt afgedragen door de leverancier. Het btw-tarief op energie is vastgesteld op 21%.
Wanneer je een vast energiecontract hebt, neemt de energieleverancier nog een stuk marge op in het kWh tarief als winst. Bij een dynamisch contract wordt er geen marge in de prijs opgenomen en maakt de leverancier geen winst op je verbruik.
Hoe ziet de opbouw van de energieprijs er dan concreet uit? Het figuur hieronder laat zien hoe de energieprijs is opgebouwd bij een dynamisch energiecontract.
Actuele stroomprijs
De actuele energieprijzen vind je terug in deze grafiek. De stroom– en gasprijzen worden vastgesteld op basis van ontwikkelingen in vraag en aanbod. De prijs wordt beïnvloedt door meerdere factoren en beweegt gedurende de dag. De stroomprijs staat in relatie met de gasprijs, omdat stroom deels wordt opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron. De onrust rondom Rusland en Oekraïne bijvoorbeeld heeft de stroomprijs daarom negatief beïnvloed. Daarnaast is de afgelopen jaren het opwekken van energie uit duurzame bronnen fors toegenomen. Dit aanbod van stroom uit wind en zon is dan ook van grote invloed op de prijsschommelingen op de energiemarkt. De actuele kWh prijs verandert hierdoor zelfs ieder uur.
Wat kost 1 kWh stroom bij een dynamisch contract?
Zonneplan Energie werkt met dynamische energieprijzen. Dit houdt in dat Zonneplan stroom inkoopt tegen uurprijzen. De Zonneplan app toont ieder uur de stroomprijs, waardoor je zelf je verbruik kunt aanpassen aan wanneer de stroom groen, en dus het goedkoopst is. Aan het eind van iedere maand betaal je slechts voor de stroom die je daadwerkelijk hebt verbruikt.
Veelgestelde vragen over de stroomprijs
Wat is de stroomprijs nu?
De actuele stroomprijs (per uur) is te bekijken op onze energieprijzen pagina. Daarnaast is het in de Zonneplan App voor zowel klanten als niet-klanten van Zonneplan Energie mogelijk om de uurprijzen van stroom in te zien.
Wat betaal je voor 1 kWh?
De kilowattuur (kWh) prijs hangt af van je energieleverancier en het soort contract dat je hebt afgesloten. De energieleverancier koopt stroom in op de groothandelsmarkt, waar gehandeld wordt op basis van een ‘kale’ kWh prijs. Vervolgens worden hier de energiebelasting, de handling fee en btw bij opgeteld. Dit bepaalt de uiteindelijke prijs die jij voor 1 kWh betaalt. Leuk feitje: uit onderzoek blijkt dat Nederlanders met een dynamisch energiecontract in 2022 minder betaalden (0,37 euro per kWh) dan de gemiddelde Nederlander met een vast of variabel contract (0,53 euro per kWh).
Aid Henic
SEO specialistAid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy