De energieprijzen rijzen de pan uit. Gas was nog nooit zo duur en als gevolg daarvan stijgt ook de prijs voor stroom tot recordhoogtes. Ten opzichte van begin van het jaar ligt de inkoopprijs voor stroom al gauw 6 eurocent per kilowattuur (kWh) hoger, terwijl we voor gas minimaal 20 cent per kuub extra betalen. Voor een gemiddeld huishouden dat binnenkort moet overstappen van energieleverancier betekent dit dat de energierekening per jaar zeker 400 euro hoger uitvalt. Bij Zonneplan zien we echter graag de positieve kant van het verhaal. Als het ooit hét moment is om zonnepanelen te nemen, dan is het wel met de hoge energieprijzen van nu.
Nu het coronatijdperk langzaamaan voorbij lijkt te zijn, trekt de economie weer aan. Waar veel industrieën ruim een jaar lang grotendeels hebben stilgelegen, starten ze nu massaal weer op. Het gevolg: een plotselinge enorme toename van de vraag naar energie. En daar waren veel wereldwijde gasleveranciers kennelijk niet op berekend. De grootste van allemaal, het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, lijkt bovendien bewust de gaskraan dicht te houden, zo legde energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise uit op Nu.nl. Daarmee wil Rusland de druk op de EU opvoeren, om mee te werken aan de komst van de zogeheten Nord Stream 2-pijpleiding onder de Oostzee door.
Deels een politiek spel dus en daarnaast ook deels gewoon pech. De winter van 2020 was ijskoud, waardoor de gasvoorraden in rap tempo leegliepen. Het warme voorjaar dat erop volgde hielp ook niet mee, doordat alle airco’s een hoop gasgestookte stroom vroegen. De angst voor opnieuw een koude winter is dan ook groot, aangezien de voorraden nog altijd lang niet volledig zijn bijgevuld. En in dat geval zullen de hoge energieprijzen nog wel een tijdje aanhouden.
Goed, tot zover het gasverhaal. Maar waarom is elektriciteit dan ook zo duur? Daarvoor moeten we toch nog even weer terug naar het gas. Want zolang hooguit een vijfde van de elektriciteit die we gebruiken duurzaam (dus door zon en wind) wordt opgewekt, blijven we gas en steenkool nodig hebben om in onze stroomvraag te kunnen voorzien. En aangezien gas een stuk minder vervuilend is dan steenkool, gaat de voorkeur daarbij uit naar gas. Voilà: zie daar de oorzaak van de peperdure stroom waar we momenteel mee te maken hebben. Er is haast een rechtstreeks verband tussen de gas- en de stroomprijs.
De goedkoopste stroom blijft natuurlijk de stroom die je niet gebruikt. Maar we zouden ook kunnen zeggen: de goedkoopste stroom is de stroom die je niet hoeft in te kopen. Want je kunt natuurlijk minder gaan verbruiken, maar je kunt er ook voor kiezen je stroom zelf op te wekken. En hoe hoger de energieprijzen bij je energieleverancier zijn, hoe waardevoller je zelfopgewekte stroom wordt! Iedere zelfopgewekte gratis kilowattuur stroomhoef je immers niet in te kopen.
Begin van het jaar hanteerden de meeste energieleveranciers een stroomprijs van zo’n 21 cent per kWh. Inmiddels moet je goed zoeken om een contract voor 33 cent of minder te vinden. Een driepersoons huishouden gebruikt gemiddeld zo’n 3.500 kWh stroom op jaarbasis. Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je je opbrengsten doorgaans wegstrepen tegen je verbruik. Bij een tarief van 21 cent bespaarde je daardoor jaarlijks 735 euro, maar bij een stroomprijs van 33 cent is het liefst 1.155 euro. Dat betekent dat de terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie die je een kleine 4.000 euro kostte terugloopt van ruim vijf jaar naar een kleine drieënhalf jaar!
Hoe lang we deze hoge prijzen nog blijven houden is tamelijk onzeker. Het hangt er deels van af wat voor soort winter ons te wachten staat. Wordt het wederom zo koud als afgelopen jaar, waardoor de cv-ketels in heel het land overuren moeten draaien? Dan lopen we ontegenzeggelijk tegen een groot gastekort aan, met torenhoge prijzen als gevolg. Maar wat gebeurt er als we juist zo’n zachte winter als in 2019 hebben? Het blijft gissen. Equinor, de grootste gasleverancier van Noorwegen, heeft al voorspeld dat het huidige prijspeil weleens tot aan komende zomer zou kunnen aanhouden. Reden genoeg dus om niet langer te wachten met zonnepanelen!