Inmiddels heeft bijna een kwart miljoen Nederlandse huishoudens een dynamisch energiecontract, waarbij de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag verschilt. Dat is drie procent van het totaal. Wij zochten uit wie dat zijn. Wat blijkt? Met name jongeren lopen warm voor deze relatief nieuwe vorm van energieconsumptie. Zo geeft maar liefst een op de acht twintigers aan inmiddels klant te zijn van een dynamische energie-aanbieder.
De resultaten zijn verrassend doch te verwachten: vooral de jongere generatie lijkt deze nieuwe energievorm te omarmen. Zoals gezegd lopen twintigers voorop, maar ook 7,3 procent van de dertigers maakt gebruik van dynamische tarieven. Bij oudere generaties, van veertigers tot en met zeventigplussers, ligt dit percentage beduidend lager, namelijk tussen de twee en drie procent. De keuze voor een dynamisch energiecontract lijkt niet afhankelijk te zijn van geslacht; er is geen significant verschil tussen mannen en vrouwen waargenomen.
Een mogelijke verklaring voor deze leeftijdsgebonden trend kan worden gevonden in de mate waarin verschillende generaties omgaan met technologische innovaties. Jongeren, die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk, hebben veelal een grotere affiniteit met technologie en zijn daardoor sneller geneigd om nieuwe innovaties te adopteren. “Het gebruik van apps en systemen die realtime prijsupdates bieden, is voor hen net zo normaal als het sturen van een berichtje via WhatsApp,” zegt onze woordvoerder Frank Breukelman. Oudere generaties kunnen dergelijke systemen echter als ‘gedoe’ ervaren en houden het liever bij hun vertrouwde energiecontract.
Flexibiliteit lijkt daarnaast een sleutelrol te spelen in het kiezen voor dynamische tarieven. Jongeren hebben over het algemeen minder vaste dagelijkse routines, wat hen in staat stelt om hun energieverbruik aan te passen aan de fluctuerende prijzen. Zo zijn veel jongeren opgegroeid in een tijd waarin thuiswerken en flexibele kantooruren steeds normaler werden. Even overdag de vaatwasser of wasmachine tijdens een gunstig uur aanzetten wordt dan een stuk eenvoudiger. Daarnaast spelen sociale factoren, zoals het vaak nog niet hebben van een gezin, ook een rol. Hierdoor hoeven zij minder rekening te houden met andere gezinsleden en kunnen zij hun energieverbruik gemakkelijker optimaliseren.
Onze verwachting is dat het dynamische energiecontract uiteindelijk de nieuwe standaard wordt. De komende jaren zullen vermoedelijk eerst met name huishoudens met grote stroomverbruikers de stap naar dynamische prijzen gaan zetten. “Hoe meer verbruik je kunt sturen naar goedkope momenten, hoe groter het voordeel van uurprijzen”, aldus woordvoerder Breukelman. “Denk dan aan een aanstuurbare warmtepomp, thuisaccu en natuurlijk een elektrische auto (EV).” Wij berekenden dat EV-rijders die thuis opladen op een dynamisch stroomtarief dit jaar gemiddeld 560 euro kunnen besparen ten opzichte van een energiecontract met een vast tarief.