Veel mensen twijfelen of zonnepanelen huren de juiste keuze is. Door zonnepanelen te huren, profiteer je direct van zelf opgewerkte zonne-energie zonder te hoeven investeren in een complete installatie. De huurkosten worden maandelijks bij jou in rekening gebracht en aan het eind van jouw huurcontract kun je de zonnepanelen overnemen voor een restbedrag of laten verwijderen van jouw dak. Het huren van zonnepanelen blijkt in de praktijk geen verstandige vorm te zijn, zo concludeerde Zonneplan en ook de Consumentenbond.
Lees 5 punten waarom het huren van zonnepanelen niet de beste keuze is. Lees ook hoe je zonnepanelen kunt financieren met een duurzame lening.
Het aanschaffen van zonnepanelen kun je zien als het kopen van een huis. Een huis kopen met eigen of geleend geld is op lange termijn interessanter dan het huren van een woning. Al met al is het huren van zonnepanelen op lange termijn dubbel zo duur. Verderop hebben wij een rekenvoorbeeld geplaatst. De hoge prijs heeft twee redenen:
Wil je liever nergens aan vastzitten? Dan lijkt het huren van zonnepanelen ideaal. Maar schijn bedriegt, want je zit vast aan een huurcontract waar je vaak moeilijk van af komt. Wil je het contract eerder stoppen, dan moet je vaak alle resterende huurtermijnen betalen of het systeem tegen een nader te bepalen bedrag overnemen. Kosteloos opzeggen is helaas niet mogelijk.
Bij de verkoop van jouw huis gaat het huurcontract van zonnepanelen niet automatisch over op de nieuwe eigenaar. Die kan het contract weliswaar overnemen, maar neemt daarmee ook een ‘schuld’ over, namelijk de meestal onvermijdelijke ‘demontagevergoeding’.
Als je zonnepanelen huurt, dan wordt dat soms gedaan in combinatie met een langdurig energiecontract. Dit is oppassen geblazen, want je bent overgeleverd aan de tarieven die de verkopende partij jou levert. Je kunt hierdoor soms niet meer overstappen op een andere energieleverancier. Geen handige positie wat ons betreft.
Als je zonnepanelen koopt, dan stijgt jouw woningwaarde gemiddeld met 2,68%. Dit gaat alleen op als het gekochte zonnepanelen betreft. Als je zonnepanelen huurt, kan dit een negatief effect hebben op de verkoopwaarde, aangezien het contract overgenomen dient te worden door de kopende partij. Wat wel kan stijgen, is de WOZ-waarde. De WOZ maakt geen onderscheid tussen gehuurde en gekochte zonnepanelen.
Eigenaren van zonnepanelen betalen geen btw over de aanschaf van hun zonnepanelen. Dit betekent enkele honderden euro’s voordeel op de aankoop van jouw zonnepanelen. Als je huurt ben je geen eigenaar, waardoor het btw-voordeel aan jou voorbijgaat. Zonde.
Als voordeel van het huren van zonnepanelen wordt vaak aangedragen dat het fijn is dat de consument geen omkijken heeft naar het systeem en dat bij stroringen het systeem wordt gerepareerd. Dat klopt, maar dat kan net zo goed gelden bij het kopen van een zonnepanelensysteem. Het is dus niet voorbehouden aan het huren van zonnepanelen.
Vraag binnen 60 seconden een persoonlijk plan aan. Een van onze adviseurs gaat vervolgens direct voor je aan de slag met de uitwerking. Gratis advies op maat dus.
Wat is voor jou de beste optie: huren, lenen of kopen (met spaargeld)? We helpen jou het beste uit jouw dak te halen met zonnepanelen. Gratis advies op maat.
Zonnepanelen kopen is in alle gevallen goedkoper dan huren.
Het aanschaffen van zonnepanelen kun je zien als het kopen van een huis. Een huis kopen met eigen of geleend geld is op lange termijn interessanter dan het huren van een woning. Ons advies is dan ook om zonnepanelen te kopen. Heb je daar momenteel de financiële middelen niet voor? Dan is een lening goedkoper dan huren.
Hieronder vind je berekeningen die het verschil tussen huren en lenen laten zien.
Bovenstaande punten zijn met zorg opgesteld – op basis van onderzoek van Zonneplan in 2024 – en zijn in lijn met de conclusies die de Consumentenbond enkele jaren geleden trok. Mocht je meer informatie willen? Vraag advies aan van een Zonneplan adviseur.
Voor het financieren van zonnepanelen zijn er verschillende opties: huren, kopen met eigen middelen, of kopen met een lening.
“‘Zonnepanelen huren klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De zon gaat voor niets op; dus dat lijkt snel verdiend. Maar in feite gaat het om een peperdure lening, zonder dat het een lening heet.”
Eind oktober 2023 stelde D66 Kamervragen over de kosten van het huren van zonnepanelen, naar aanleiding van een uitzending van Radar. Wij doken in de cijfers en berekenden het verschil in opbrengsten tussen het huren van zonnepanelen en kopen met behulp van een Duurzaamheidslening. De resultaten zijn schokkend. Lees onze blog: Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen.
Heb je geen geld op jouw bankrekening staan of doe je liever wat anders met jouw spaarcenten en wil je toch profiteren van zonnepanelen? Slim, en dat kan! Wij laten in dit geval onze klanten de zonnepanelen financieren met een duurzame lening.
Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom een Stimuleringslening aan. Hiermee leen je tegen aantrekkelijke voorwaarden geld voor energiebesparende maatregelen. Heeft jouw gemeente geen Stimuleringslening? Je kunt altijd gebruik maken van de GreenLoans lening.
Meer over de Duurzaamheidslening
Meer over de GreenLoans lening
Een andere optie is om energiebesparende voorzieningen zoals zonnepanelen mee te financieren in de hypotheek. Dit is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106% van de woningwaarde. In de praktijk betekent dit dat je voor een gemiddelde eengezinswoning zo’n €9.000 extra kunt lenen.
De Energiebespaarlening is een regeling die wordt verstrekt vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds van de overheid. Het fonds wordt ingezet om particuliere woningeigenaren een gunstige lening te bieden voor het verduurzamen van woningen. Belangrijk om in de gaten te houden: je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen.
Het Nationaal Warmtefonds
Meer over de Energiebespaarlening
De looptijd van een huurcontract voor zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van de aanbieder en de voorwaarden die ze stellen. In veel gevallen hebben huurcontracten voor zonnepanelen een looptijd van 10 tot 20 jaar.
Het huren van zonnepanelen kost gemiddeld €70 per maand, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De kosten voor het huren van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type en aantal panelen, en eventuele extra diensten die zijn inbegrepen zoals onderhoud en installatie.
Bij het kopen van zonnepanelen komen veel dingen kijken. Denk aan de kwaliteit en het vermogen van de panelen, de installatie(voorbereiding) en eventuele garanties. Op onze pagina over zonnepanelen kopen vertellen we je hier alles over en leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.
Zonneplan geeft je alle informatie over leningen voor zonnepanelen, investeren met eigen spaargeld en andere financieringsopties via bijvoorbeeld een lening. Kom je er niet uit? Schakel dan vrijblijvend een adviseur in.
Met zonnepanelen kun je enorm besparen op je energierekening, maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Dit hangt voornamelijk af van je eigen energieverbruik, zowel nu als in de toekomst. We geven je graag wat tips zodat je zelf kunt bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.