Makkelijke manieren om te verduurzamen

Verduurzaam je woning met deze tips

Wil je verduurzamen, maar wil je niet meteen een grote investering doen? Gelukkig zijn er bij het verduurzamen van je huis ook maatregelen die effectief zijn, maar minder kosten met zich meebrengen. We hebben een aantal tips voor je verzameld om je verder op weg te helpen.

Tips voor kleine verduurzamingsmaatregelen

1. Dicht naden en kieren

Door naden en kieren te dichten voorkom je dat warmte ontsnapt. Dit kan eenvoudig met tochtstrips en kit, en zorgt direct voor een warmer huis en een lagere energierekening.

Besparing: tot 200 m³ gas per jaar.

2. Gebruik tochtwering bij deuren

Plaats tochtstrips of een tochtrol bij de deuren om koude lucht buiten te houden. Dit helpt om je huis beter geïsoleerd te houden.

Besparing: tot 50 m³ gas per jaar.

3. Radiatorfolie

Plaats radiatorfolie achter je radiatoren om te voorkomen dat warmte naar buiten verdwijnt. Dit is een goedkope en effectieve manier om je huis warmer te houden.

Besparing: tot 100 m³ gas per jaar.

4. Zet apparaten helemaal uit

Veel apparaten verbruiken stroom als ze op stand-by staan. Zet apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt om energie te besparen. Besparing: tot 150 kWh per jaar.

5. Gebruik LED-verlichting

Vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.

Besparing: tot 200 kWh per jaar.

6. Korter douchen

Beperk de tijd die je onder de douche doorbrengt. Elke minuut minder helpt om water en energie te besparen.

Besparing: tot 60 m³ gas per jaar (bij 5 minuten minder per dag).

7. Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop vermindert het waterverbruik zonder dat je comfort verliest. Dit bespaart zowel water als energie.

Besparing: tot 40 m³ gas per jaar.

8. Plaats tochtstrips op ramen

Ramen zijn vaak een bron van tocht. Door tochtstrips te plaatsen houd je de koude lucht buiten en de warme lucht binnen.

Besparing: tot 50 m³ gas per jaar.

9. Zet de thermostaat lager

Verlaag de thermostaat een graadje. Dit maakt een groot verschil in je energieverbruik en je merkt er vaak weinig van in comfort.

Besparing: tot 150 m³ gas per jaar.

10. Droog je was aan de lucht

Gebruik een droogrek in plaats van de droger. Dit bespaart energie en is beter voor je kleding.

Besparing: tot 300 kWh per jaar.

Tips voor grote verduurzamingsmaatregelen

1. Zonnepanelen

Door zonnepanelen te installeren, kun je je eigen elektriciteit opwekken en je energierekening aanzienlijk verlagen. Afhankelijk van de grootte van het systeem en het aantal zonuren, kun je een groot deel van je jaarlijkse energieverbruik zelf genereren.

Besparing: tot 3500 kWh per jaar (voor een gemiddeld systeem).

2. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of water en gebruikt dit om je huis te verwarmen. Dit kan je gasverbruik drastisch verminderen en is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Besparing: tot 1500 m³ gas per jaar.

3. Thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat overtollige energie op die door je zonnepanelen wordt opgewekt, zodat je deze later kunt gebruiken. Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het energienet en zorgt voor een efficiënter gebruik van je opgewekte stroom.

Besparing: afhankelijk van de capaciteit, het vermogen en manier van aansturing.

4. HR++ of triple glas

Het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++ of triple glas verbetert de isolatie van je woning aanzienlijk. Dit leidt tot minder warmteverlies en een lagere energierekening.

Besparing: tot 300 m³ gas per jaar (bij vervanging van alle ramen in een gemiddelde woning).

5. Gevel-, vloer- en dakisolatie

Het isoleren van de gevel, vloer en het dak van je woning kan de warmte binnenhouden en het energieverbruik verminderen. Goede isolatie zorgt voor een comfortabelere leefomgeving en lagere stookkosten.

Besparing: tot 800 m³ gas per jaar (bij volledige isolatie van een gemiddelde woning).

Kies een betrouwbare partner

Van plan om een groter project uit te laten voeren? Ons advies: zoek naar erkende bedrijven en installateurs die ervaring hebben met verduurzamingsprojecten. Vraag offertes aan en vergelijk deze. Zo weet je zeker dat je jouw projecten voor het minste geld uit kunt laten voeren. Maar zorg dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit.

Lees daarom ook goed de reviews van de partijen door en vraag eventueel naar referenties om zeker te zijn van de kwaliteit. Bijvoorbeeld: Zonneplan is een betrouwbare partner wanneer je zonnepanelen aan wilt schaffen, omdat Zonneplan al op meer dan 125.000 woningen zonnepanelen heeft geïnstalleerd (en 24.000+ reviews heeft).

Lees meer over de producten van Zonneplan:

Zonneplan als betrouwbare partner

Ontdek wat onze klanten vertellen