Bij het verbouwen of verduurzamen van een huis komt meer kijken dan het verbeteren of opknappen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de verbouwing rekening te houden met duurzaamheid. Dit betekent dat je rekening houdt met het milieu door gebruik te maken van duurzame materialen. Daarnaast bespaar je geld door te kiezen voor producten met een langere levensduur. Ze gaan dan langer mee en je kunt ze wellicht nog weer hergebruiken.
Hier lees je 10 tips hoe je je huis op een duurzame manier kunt verbouwen, van de juiste materiaalkeuzes tot het gebruik van energiezuinig gereedschap. Zo zorg je voor een verstandige aanpak zonder in te leveren op comfort of stijl.
Zoek naar manieren om je huis te verbouwen zonder grote veranderingen. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van isolatie of het vervangen van oude ramen door energiezuinige ramen, wat minder ingrijpend is dan een volledige verbouwing. Bij het vervangen van enkelglas door HR-glas hoef je het kozijn niet te vervangen als dat nog goed is.
Maak plannen voor je huis die in de toekomst makkelijk aangepast kunnen worden. Kies voor ontwerpen die eenvoudig te veranderen zijn zodat je huis met je mee kan groeien.
Misschien wil je in de toekomst elektrisch rijden, koken, of een warmtepomp aanschaffen. Door nu al zonnepanelen te plaatsen, zorg je ervoor dat je huis voorbereid is op deze ontwikkelingen en dat je de benodigde elektriciteit kunt opwekken. Bovendien kan het aanschaffen van zonnepanelen de waarde van je huis verhogen en bijdragen aan lagere energiekosten op de lange termijn.
Het is van belang om voor duurzame materialen te kiezen die ook lang meegaan. Hou er rekening mee dat er ook circulaire bouwmaterialen beschikbaar zijn. Deze zijn al eens eerder ergens voor gebruikt en worden hergebruikt. Ook hebben bouwmaterialen, zoals hout en staal, verschillende keurmerken als ze duurzaam zijn.
Verminder het gebruik van energie en bouwmaterialen door efficiënte manieren toe te passen en duurzame producten te gebruiken. Dit kan variëren van het installeren van energiezuinige verlichting en apparaten tot het zorgvuldig plannen van je materiaalgebruik om verspilling te tegen te gaan.
In plaats van nieuw gereedschap aan te schaffen, overweeg om gereedschap te delen of te lenen van buren of vrienden. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de vraag naar nieuwe producten en de bijbehorende milieubelasting.
Gebruik zoveel mogelijk tweedehands bouwmaterialen en meubels. Dit geeft bestaande materialen een nieuw leven en vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen. Bezoek kringloopwinkels en bouwmarkten voor gebruikte materialen.
In plaats van alles te vervangen, probeer kapotte of verouderde dingen te repareren. Dit kan gelden voor alles van meubels tot huishoudelijke apparaten en bespaart zowel kosten als materialen.
Overweeg om gebruikte materialen een nieuwe bestemming te geven in je huis. Oude deuren kunnen bijvoorbeeld worden omgetoverd tot tafelbladen en houten pallets tot tuinmeubelen. Dit vermindert afval en geeft je huis een unieke uitstraling.
Voorkom grote renovaties door regelmatig onderhoud aan je huis te plegen. Dit omvat het controleren van dakgoten, schilderwerk en het onderhouden van installaties. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je huis en voorkomt kostbare reparaties.
Zorg ervoor dat bouwafval gescheiden wordt ingeleverd bij de juiste afvalverwerkingsbedrijven. Materialen zoals hout, metaal en plastic kunnen gerecycled worden, wat bijdraagt aan een circulaire economie en minder afval op stortplaatsen.
Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is een geweldige manier om te verduurzamen. Zorg ervoor dat je dak stevig genoeg is en genoeg zonlicht krijgt. Bij Zonneplan ben je zeker van zonnepanelen van de beste kwaliteit en profiteer je van het 10-jarig Serviceplan.
Combineer je zonnepanelen met een dynamisch energiecontract om nog meer te besparen. Verbruik energie tijdens goedkopere momenten, zoals ‘s nachts of in het weekend. In de Zonneplan app zijn de actuele prijzen te volgen. Door zonnepanelen en een dynamisch energiecontract te combineren, maak je je huis groener en verlaag je je energiekosten. Verduurzaam als een pro!