Geweldig! Je gaat binnenkort je eerste huis kopen. Hoewel dit vooral erg leuk en een mooie nieuwe stap is, kan het overweldigend zijn en voelt het soms alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij je zoektocht kijk je naar de locatie, het huis en de vraagprijs, maar ook de duurzaamheid van het huis is belangrijk om in gedachten te houden.
Met deze tips ben je goed voorbereid tijdens de zoektocht naar een duurzaam huis. Neem dit dus mee tijdens de bezichtiging(en) van je potentiële nieuwe woning.
Een duurzaam huis begint bij het energielabel. Een energielabel A++++ betekent dat het huis zeer zuinig is, terwijl energielabel G aangeeft dat het huis niet zuinig is. Als starter op de woningmarkt zul je misschien niet direct een woning met het beste energielabel kunnen kiezen. Huizen met een hoog energielabel hebben vaak ook een hogere aankoopprijs. Omdat je nog geen vermogen uit de verkoop van een eerder huis meeneemt, kan dit helaas een uitdaging zijn. Het meest ideale, groene energielabel ligt tussen A++++ en B.
Huizen met een lager energielabel zijn vaak minder populair en daardoor goedkoper. Dit biedt jou als starter een mooie kans. Met een lening of startershypotheek kun je het huis verduurzamen. Een beter energielabel zorgt immers voor een lagere energierekening. Investeren in een huis met een laag energielabel is dus zeker de moeite waard.
Als je een nieuwe woning zoekt, is het goed om te letten op energiebesparende maatregelen die aanwezig zijn zoals isolatie, zonnepanelen op het dak en het type beglazing. We lichten ze hieronder voor je toe:
Een goed geïsoleerde woning is vaak ook een duurzame woning. Door je woning goed te isoleren voorkom je dat warmte ontsnapt of juist binnendringt. Woningen gebouwd na 1976 zijn vaak al goed geïsoleerd. Woningen voor 1976 niet. Check daarom altijd het volgende als het bouwjaar van de woning voor 1976 ligt:
We kennen vaak van enkel of dubbel glas. Maar tegenwoordig zijn er al veel meer soorten beglazing beschikbaar. Een bekend type is HR glas. HR glas heeft aan de binnenkant een coating die extra isolatie biedt.
Daarnaast is er triple glas. Dit is herkenbaar aan drie glasplaten waarvan er twee voorzien zijn van een coating. Triple glas biedt nog betere isolatie dan dubbel glas. Dubbel glas herken je aan twee glasplaten. Heb je slechts één glasplaat, dan heb je te maken met enkel glas. Type beglazing met de hoogste isolatiewaarde is HR++ glas.
Zonnepanelen op het dak verhogen niet alleen het energielabel en daarmee de waarde van je woning, maar maken je ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit draagt bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen en helpt je bovendien flink te besparen op energiekosten. Heeft het huis al zonnepanelen, dan is dat mooi meegenomen. Als dit nog niet het geval is, is investeren in zonnepanelen absoluut de moeite waard. Je bespaart op de lange termijn en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
Een warmtepomp vervangt de functie van je cv-ketel of werkt hiermee samen (in het geval van een hybride warmtepomp). Volgens Milieu Centraal bespaar je met een elektrische warmtepomp ongeveer € 1000 per jaar. Met een hybride warmtepomp bespaar je rond de € 600. Met een volledig elektrische warmtepomp kan je van het gas af, wat automatisch je huis een stuk duurzamer maakt. Wil je weten welke producten nog meer kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis? Lees deze pagina over energiebesparende producten.
Heb je je droomhuis gekocht? Dan wordt het tijd voor de hypotheekaanvraag! Hoe dit proces in elkaar zit, wat er komt kijken bij een hypotheekaanvraag, van welke verduurzamings(voordelen) je als starter kunt profiteren en hoe je met je eerste woning direct kunt investeren in een duurzamere toekomst lees je allemaal op deze pagina over de hypotheekaanvraag van je eerste huis!
Ben je benieuwd hoe je je huis kunt verduurzamen? Dat lees je op deze pagina.
We leggen je uit hoe je op meerdere manieren kunt verduurzamen
Begin samen met ons aan een duurzame toekomst, door een aantal stappen te volgen.
Met de juiste voorbereiding wordt het een stuk makkelijker
Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen. Er zijn twee soorten subsidies: landelijke en lokale subsidies. Deze zijn er voor onder andere warmtepompen en voor isolatie. Lees meer over subsidies voor energiebesparende maatregelen.
Het verduurzamen van je woning begint met het in kaart brengen van je budget, huidige situatie, zoals je energieverbruik en reeds getroffen verduurzamingsmaatregelen. Daarna bepaal je wat het doel is en kun je een investeringsplan opstellen. Op deze pagina lees je meer over hoe je kunt beginnen met het verduurzamen van je woning.
Enkele van de meest effectieve maatregelen zijn isolatie (dak, muren, vloeren), het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van oude verwarmingssystemen door energiezuinigere opties zoals warmtepompen.