Prijsontwikkeling van thuisbatterijen
Aid Henic
Laatst bewerkt:
Thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden, en de verwachting is dat deze trend zich voort zal zetten. In dit artikel bespreken we de prijsontwikkelingen en geven we een vooruitblik. Ook kijken we naar de ontwikkelingen binnen Nederland die invloed (kunnen) hebben op de prijs van thuisbatterijen.
Prijsontwikkelingen afgelopen jaren
Sinds 2013 zijn de prijzen van lithium-ionbatterijen wereldwijd aanzienlijk gedaald. Volgens Bloomberg is de prijs per kWh van dit type batterijen in de periode 2013-2023 met meer dan 400% gedaald. Hoewel deze cijfers een wereldwijd gemiddelde laten zien, geven ze een goede indicatie van de richting waarin de markt zich beweegt.
Deze daling is te danken aan technologische vooruitgang en schaalvoordelen in de productie. In Nederland hebben we deze trend ook gezien, met een toenemende interesse in thuisbatterijen als gevolg van de energietransitie. De prijsverlaging van de Zonneplan Nexus in september 2024 is een voorbeeld van hoe deze trend zich vertaalt naar de Nederlandse markt.
Prijsontwikkelingen (verwachting) voor de komende jaren
Hoewel het moeilijk is om exacte voorspellingen te doen, is het aannemelijk dat de kosten per kWh verder zullen afnemen. De verwachting van Bloomberg is dat trend van dalende prijzen zich voortzet, en bij Zonneplan verwachten we dat ook. Wel lijkt het erop dat de ‘scherpe’ daling van de afgelopen jaren wat af zal vlakken.
Deze prijsdaling komt voornamelijk door de toenemende vraag, concurrentie en productiecapaciteit.
Ontwikkelingen in Nederland
In Nederland spelen specifieke maatschappelijke ontwikkelingen een rol in de prijsverwachting van thuisbatterijen. De afschaffing van de salderingsregeling per 2027 is een belangrijke factor. Deze regeling stelde huiseigenaren in staat om overtollige zonne-energie terug te leveren aan het net tegen dezelfde prijs als waarvoor ze energie afnamen. Met het wegvallen van deze regeling wordt het aantrekkelijker om zelf opgewekte energie op te slaan, wat de vraag naar thuisbatterijen kan verhogen.
Daarnaast is er de uitdaging van netcongestie. Het elektriciteitsnet in Nederland heeft te maken met capaciteitsproblemen, vooral in gebieden met veel zonne-energie. Thuisbatterijen kunnen een oplossing bieden door energie lokaal op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is, wat de druk op het net vermindert.
Invloed van subsidies
Een andere factor die de kosten voor consumenten kan beïnvloeden, is de beschikbaarheid van subsidies voor thuisbatterijen. Hoewel subsidies de marktprijs van batterijen niet direct beïnvloeden, kunnen ze de aanschafkosten voor consumenten verlagen.
Het is momenteel onduidelijk of er in de toekomst (lokale) subsidies beschikbaar zullen zijn, maar dit zou een invloed kunnen hebben op de aankoopprijs van thuisbatterijen.
Conclusie
De prijsontwikkeling van thuisbatterijen in Nederland laat een dalende trend zien, met name door technologische vooruitgang en schaalvoordelen. Hoewel er momenteel geen specifieke subsidies zijn voor particulieren, biedt de mogelijkheid om de btw terug te vragen een financieel voordeel. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren verder zullen dalen, wat de aanschaf van een thuisbatterij zoals de Zonneplan Nexus steeds aantrekkelijker maakt.
Aid Henic
SEO specialistAid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy