Rond je energieaanvraag af

Ga terug naar je energieaanvraag en rond dit af

Ga verder

Draagbare thuisbatterij

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Overweeg je een draagbare thuisbatterij om optimaal gebruik te maken van je zelf opgewekte zonne-energie? Het idee van een compacte stekker-batterij klinkt aantrekkelijk, maar er zijn enkele belangrijke punten die aandacht verdienen. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van draagbare thuisbatterijen en vergelijken we deze met ‘niet draagbare’ thuisbatterijen.

Een batterij die je mee kunt nemen voor op de camping kan je ook als een ‘draagbare batterij’ zien (vaak ‘draagbare power station’ genoemd), maar in dit artikel hebben we het specifiek over de thuisbatterij.

In het kort:

  • Draagbare thuisbatterijen zijn eenvoudig te installeren, maar kunnen voor overbelasting en brand zorgen bij onjuiste installatie.
  • Ze hebben een beperkte opslagcapaciteit en laag vermogen.
  • De terugverdientijd is vaak lang.
  • Slimme thuisbatterijen bieden meer voordelen van draagbare (stekker) batterijen.

Waar wordt een draagbare thuisbatterij voor gebruikt?

Een draagbare thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisbatterij met stekker, is ontworpen om zonne-energie op te slaan die je overdag opwekt. Deze energie kun je later gebruiken, bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts. Het idee is simpel: je steekt de batterij in het stopcontact en hij begint met opladen wanneer je zonnepanelen stroom opwekken.

Het gemak van installatie en gebruik maakt het een populaire keuze voor mensen die niet te veel willen investeren, maar er kleven wel nadelen aan zoals brandgevaar bij verkeerde aansluiting. En in tegenstelling tot geavanceerdere systemen, biedt een draagbare batterij geen slimme functionaliteiten zoals het inspelen op dynamische energieprijzen of op andere energiemarkten. Hierdoor mis je de kans om optimaal te profiteren van de fluctuaties in de energiemarkt, wat een slimme thuisbatterij wel kan bieden.

Is een draagbare thuisbatterij hetzelfde als een stekker batterij?

Ja, een draagbare thuisbatterij wordt vaak aangeduid als een stekker batterij. Het is een ‘plug and play’-systeem dat je eenvoudig in een stopcontact kunt steken.

Voordelen en nadelen van een draagbare thuisbatterij

Een van de voordelen van een draagbare thuisbatterij is de eenvoudige installatie; je hebt geen technische kennis nodig om de batterij in gebruik te nemen en het is letterlijk een kwestie van inpluggen in het stopcontact en gaan. Dit maakt het wel meteen gevaarlijk. Aan de NEN-1010 norm, die het eigenlijk verbiedt om stroom terug te leveren via een stopcontact, hoef je je als consument niet te houden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren zoals brandgevaar, vooral bij onjuiste installatie of bij een elektra-installatie in huis die niet aan de eisen voldoet.

Een andere beperkingen is de lage capaciteit, die vaak slechts tussen de 1,5 en 2,5 kWh ligt. Dit is vaak onvoldoende om grotere huishoudens van stroom te voorzien, vooral tijdens piekuren. En in de winter, wanneer er minder zonlicht is, kan de batterij vrijwel nutteloos zijn, waardoor je alsnog afhankelijk blijft van het elektriciteitsnet. Daarnaast is de terugverdientijd van deze batterijen vaak lang, soms wel acht jaar of meer, wat het financieel minder aantrekkelijk maakt.

Alternatief: een slimme thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij, zoals de Zonneplan Nexus, biedt een veel effectievere oplossing. Deze batterijen kunnen automatisch energie kopen en opslaan wanneer de prijzen laag zijn en verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Hiermee help je het energienet te stabiliseren en verdien je er ook nog eens geld aan. Bovendien zijn slimme thuisaccu’s uitgerust met geavanceerde beveiligingssystemen en worden ze professioneel geïnstalleerd, wat voor een veilige thuisbatterij zorgt. Slimme thuisbatterijen hebben verder ook nog een veel grotere capaciteit, tot wel 20 kWh, en kunnen een vermogen van 10 kW leveren (Zonneplan Nexus).

Veelgestelde vragen

  • Hoe zit het qua wet- en regelgeving?

    We vertellen je op een aparte pagina meer over de regelgeving rondom thuisbatterijen met stekker. Hoe het precies zit, is namelijk een grijs gebied en niet in een kort antwoord samen te vatten.

  • Zijn draagbare thuisbatterijen rendabel?

    Over het algemeen zijn draagbare thuisbatterijen niet rendabel vanwege hun beperkte capaciteit en lange terugverdientijd. Een slimme thuisbatterij biedt meer financiële voordelen en is een betere investering op de lange termijn.