Snellader elektrische auto’s
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
Wat is snelladen?
Het is allemaal in de naam. Snelladen gaat namelijk opvallend sneller dan normaal laden. Het verschil zit hem in de soort stroom waarmee geladen wordt.
De batterij van jouw elektrische auto maakt gebruik van DC-spanning (gelijkstroom). Ons Nederlandse elektriciteitsnet draait op wisselstroom (AC-spanning).
Bij een normale laadpaal wordt de AC-spanning door de on-board-charger van de auto omgezet naar DC-spanning. Hoe snel dit gaat hangt af van het vermogen van deze on-board-charger.
Bij een snellaadpaal, ook wel een DC-lader genoemd, zorgt de laadpaal zelf al voor DC-spanning. Het vermogen van zo’n laadpaal varieert van 50 kW tot rond de 350 kW. Zo is je elektrische auto binnen 30 tot 60 minuten tot 80% geladen.
Goed om te weten: Niet iedere EV kan deze hoge DC-laadsnelheden aan. Deze auto’s laden niet verder dan bijvoorbeeld 100 kW. Ook zijn er EV-modellen die überhaupt het DC-laden niet ondersteunen. Lees meer over de werking van de laadpaal.
Overzicht snellaadpalen
Jij wilt jouw elektrische auto snelladen. In Nederland kan dat gelukkig eenvoudig. Nederland heeft de meeste laadpalen van de EU. Op dit moment zijn er zo’n 120.000 reguliere laadpalen en 4200 snellaadpalen. Wil je weten waar je deze laadpalen kunt vinden? Via oplaadpalen.nl van Eco-Movement vind je een overzicht van alle snellaadpalen in Nederland.
Voordelen snelladen auto
Wat zijn nou precies de voordelen van snellaadpalen?
- Korte laadtijd: Hoe lang duurt het snelladen van jouw auto? Waar je met een ‘normale’ openbare laadpaal rekening moet houden met 4 tot 10 uur, doet een snellader het in een half uur tot een uur. Zo ben je snel weer op weg. Kortom; wil je je auto snel opladen? Een snellader is gewoon sneller.
Nadelen snelladen auto
Welke nadelen hebben snellaadpalen?
- Kosten snelladen: Waar bij ‘normale’ openbare laadpalen €0,35 per kWh een gangbaar tarief is, lopen de tarieven bij snellaadpalen op tot €0,80 per kWh. Dit zorgt ervoor dat de kosten soms te vergelijken zijn met de kosten voor het rijden op benzine. Heb je dus geen hoge nood om de batterij van je elektrische auto op te laden? Kies dan voor een openbare AC-laadpaal. Zo ben je voordeliger uit.
- Locatie van snelladers: Snelladers zijn echt bedoeld voor wanneer je lange afstanden gaat afleggen met jouw EV; om je in korte tijd meer rijbereik te geven. Je vindt snelladers daarom vrijwel alleen langs de Nederlandse snelwegen en niet bij winkelcentra of in woonwijken.
- Zware belasting voor batterij: Bij snelladen wordt de accu op volle snelheid opgeladen. Dit is een zwaardere belasting voor de accu van jouw EV en dus niet optimaal voor de mogelijke levensduur van de accu. Het is niet zo dat je snelladen altijd moet voorkomen, maar ‘normaal’ laden heeft de voorkeur.
Snelladen thuis
Een DC-snellader voor thuis is nu nog niet heel gangbaar. De hoge kosten van een auto snellader zorgen ervoor dat een snellaadpaal voor thuis nog niet financieel interessant is.
Toch is het niet gek om te denken dat hier mogelijk wel de toekomst ligt. De on-board charger van jouw elektrische auto is voor autofabrikanten een kostbaar stuk techniek. Voor hen is het aantrekkelijk om de omvormer van AC naar DC uit de auto te halen en in een laadpaal te verwerken. Bovendien krijg je hierdoor ook thuis de mogelijkheden om sneller te laden.
Benieuwd naar andere laadpalen? Bekijk dan onze pagina over laadpaal soorten, waar je meer leest over onder andere privé en openbare laadpalen.
De laadpaal van Zonneplan
DC-laden biedt onze laadpaal nog niet aan. Met de Zonneplan laadpaal kun je thuis AC-laden, zowel 1-fase als 3-fasen. Zo kun je laden tot wel 11 kW. Dit is 10 keer sneller dan laden via een gewoon stopcontact. Met ondersteuning via de Zonneplan app heb jij 24/7 live controle over de status van je laadpaal en jouw gehele energiehuishouden.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy