Hoe verzeker je jouw laadpaal?
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
De toenemende populariteit van elektrisch rijden betekent ook een toename in de vraag naar laadpalen. Of je nu overweegt om een laadpaal thuis te laten installeren of al in het bezit bent van een laadpaal, het is belangrijk om te weten hoe je deze kunt verzekeren. Je bent met een eigen laadpaal verzekerd van een laadplek, maar is jouw laadpaal ook verzekerd?
In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten bij het verzekeren van je laadpaal.
Waarom je laadpaal verzekeren?
Een eigen laadpaal voor je elektrische auto is natuurlijk een investering. Jouw laadpaal kan vatbaar zijn voor risico’s zoals vandalisme, diefstal of schade. Een goede verzekering beschermt je dan tegen de financiële gevolgen.
Algemene tips voor het verzekeren van jouw laadpaal
- Controleer goed of jouw verzekering schade aan een laadpaal dekt – De dekking kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Check goed of jouw verzekering de schade voor een laadpaal dekt.
- Check of je voldoende dekking hebt – Heb je geen dekking bij je huidige verzekeringsmaatschappij of is deze niet voldoende? Kijk dan of je de dekking kunt verhogen of stap over naar een andere verzekeringsmaatschappij.
- Informeer je verzekeringsmaatschappij over de aanwezigheid van een laadpaal – Heb je een laadpaal in je bezit? Informeer je verzekeringsmaatschappij over de aanwezigheid van een laadpaal om te controleren of deze onder je verzekering valt.
Jouw laadpaal verzekeren
Jouw situatie bepaalt hoe je jouw laadpaal kunt verzekeren. Hieronder leggen we drie verschillende situaties aan je uit.
Laadpaal bij woonhuis
Heb jij een koophuis en staat er een vaste laadpaal bij jou op de oprit? Dan is je laadpaal vaak standaard gedekt via je opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Hiermee verzeker je alles wat vastzit aan het huis tegen schades zoals inbraak en storm.
Laadpaal bij appartement
Heb jij een eigen, persoonlijke laadpaal die op het terrein staat dat bij je koopappartement hoort? Dan is deze laadpaal in de meeste gevallen verzekerd onder je inboedelverzekering met de dekking eigenaarsbelang. Deze eigenaarsbelang dekking is een aanvullende dekking op je inboedelverzekering. Vaak heeft de VvE (Vereniging van Eigenaren) een opstalverzekering geregeld voor het gehele appartementencomplex. Bij extra voorzieningen, zoals een laadpaal, is deze dekking mogelijk niet voldoende.
Laadpaal bij huurhuis of -appartement
Woon je in een huurwoning of -appartement? Ook dan is het mogelijk om een laadpaal aan te schaffen. Uiteraard in overleg en met toestemming van de verhuurder. Je kunt de laadpaal dan meeverzekeren op je inboedelverzekering. De laadpaal valt dan onder de categorie huurdersbelang. Let op: dit is soms een optionele module. Deze verschilt per verzekeraar.
Laadpaal van Zonneplan
Een goede verzekering kan bescherming bieden tegen mogelijk schade, diefstal of vandalisme van je laadpaal. Hierdoor kun je zorgeloos blijven profiteren van je investering
Met een laadpaal van Zonneplan én een dynamisch energiecontract kies je bewust voor lagere laadkosten door slim te laden. Met de Zonneplan app plan je eenvoudig jouw laadsessies in tijdens de goedkopere uren van de dag. Hiermee bespaarden onze klanten gemiddeld €0,15 per kWh. Wanneer je uitgaat van een elektrische auto die 5 km per kWh rijdt, bespaar je bij 6.000 km al snel zo’n €900 per jaar.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy