Laadpaal subsidie

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Laatst bewerkt:

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, wat leidt tot toenemende vragen over de kosten maar ook subsidiemogelijkheden voor laadpalen. De belangrijkste vraag: is er een subsidie beschikbaar voor laadpalen? Op dit moment is er voor particulieren geen subsidie beschikbaar. Voor een zakelijk aangeschafte laadpaal zijn er wel subsidiemogelijkheden. We leggen dit graag aan je uit.

Bestel nu de toekomst van thuisladen

Verschil tussen particuliere en zakelijke aanschaf van een laadpaal

Voordat we de verschillende subsidies bespreken, is het belangrijk om te weten of je de laadpaal particulier of zakelijk hebt aangeschaft. Een laadpaal is particulier aangeschaft wanneer deze op persoonlijke titel staat en niet gezien wordt als een investering van een onderneming. Als een laadpaal op naam van een onderneming is aangeschaft, is deze zakelijk. Voor zzp’ers kan dit ook gelden voor een thuis geplaatste laadpaal, mits de onderneming op hetzelfde adres staat geregistreerd.

Particuliere laadpaal

Heb je de laadpaal particulier aangeschaft? Op dit moment zijn er helaas geen subsidies voor beschikbaar.

Als je geen eigen oprit hebt en er is geen openbare laadpaal in de buurt, kun je vaak kosteloos een openbare laadpaal bij de gemeente aanvragen. Is dit voor jou van toepassing? Vraag dan via laadpaalnodig.nl een openbare laadpaal aan bij een van de aangesloten gemeenten bij jou in de buurt.

Zakelijke laadpaal

Voor zakelijk aangeschafte laadpalen zijn er verschillende subsidies beschikbaar die je helpen om je investering aantrekkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hiermee kun je tot 28% van je investering in bedrijfsmiddelen, zoals een laadpaal, aftrekken van je winst wanneer je minimaal €2.800 investeert.

Daarnaast is er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), waarmee je tot 45% van je investering in duurzame bedrijfsmiddelen kunt aftrekken. Vanaf 2024 geldt deze subsidie helaas niet meer voor slimme laadpalen, volgens het Open Charge Point Protocol.

Tot slot heb je de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), waarmee je zelf bepaalt hoe snel je je investering afschrijft. Let wel op, deze regeling geldt sinds 2022 alleen nog voor laadpalen voor zware elektrische voertuigen (M2, M3, N2 of N3).

Meer weten? Bekijk onze pagina over laadpaalsubsidies voor zzp’ers.

Slimme laadpaal van Zonneplan

Zelfs als particulier, zonder subsidies, is een slimme laadpaal een waardevolle investering. Met jouw eigen slimme laadpaal laad je goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Kies bewust voor lagere laadkosten door slim te laden met een slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract. In de Zonneplan app stel je eenvoudig je vertrektijd en het benodigde aantal kilometers in en Powerplay regelt de rest. Je profiteert automatisch van de laagste uurprijzen en laadt gratis bij stroomoverschot.

Bestel nu de toekomst van thuisladen

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy