Laadpaal leasen of laadpaal huren
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
Wat is het verschil tussen laadpaal huren en een laadpaal leasen? Bij huren in algemene zin zijn er vaak geen restricties qua termijn, dit zou dus ook een paar maanden kunnen zijn. Bij leasen wordt vaak een contract opgesteld voor een vaste periode van bijvoorbeeld 4 of 5 jaar. Een laadpaal huren wordt voor particulieren dus eigenlijk niet aangeboden. Een laadpaal leasen is voor particulieren wel een mogelijkheid. Al is een laadpaal kopen meestal wel de voordeligste optie. We geven je graag wat meer info.
Voordelen laadpaal leasen
Welke voordelen zijn er voor het leasen van een laadpaal?
Geen grote investering
Bij een leasecontract ben jij geen eigenaar van de laadpaal. Dat is namelijk de partij waar jij het leasecontract mee aangaat. Je hoeft dus niet de aanschafwaarde van de laadpaal in 1 keer te betalen, maar je betaalt de leasemaatschappij een vast bedrag per maand. Wel wordt er soms om aanbetaling gevraagd bij de start van het leasecontract.
Storingsdienst
De meeste leasecontracten bevatten ook een storingsdienst. Is er iets aan de hand dan wordt er meestal kosteloos een monteur gestuurd. Het voordeel is dus dat je gedurende de looptijd van jouw leasecontract geen extra kosten hebt.
Nadelen laadpaal leasen
Klinkt goed zo’n leasecontract, maar zijn er ook nadelen?
Laadpaal leasen duurder dan zelf aanschaffen
Tel je de maandelijkse kosten van jouw leasecontract bij elkaar op dan zijn deze kosten hoger dan de eigenlijke aanschafwaarde van de laadpaal. Dit zorgt ervoor dat je over de gehele looptijd meer geld kwijt bent aan een leasecontract dan wanneer je met eigen geld jouw laadpaal direct thuis laat installeren.
Alleen standaard installatie is inclusief
Bij een leasecontract voor een laadpaal zitten alleen de werkzaamheden van een gemiddelde installatie bij de prijs in. Zijn er extra werkzaamheden nodig dan moet je deze zelf betalen. Extra werkzaamheden kunnen zijn:
- Extra graafwerk.
- Extra kabeltraject.
- Extra boorwerkzaamheden.
- Eventuele verzwaring/aanpassing van jouw meterkast.
Aanbetaling
Start jij met een leasecontract van een laadpaal dan wordt soms om een aanbetaling gevraagd. Dit bedrag moet je eenmalig bovenop je maandbedrag betalen.
Opzegboete
Wil jij voor het einde van het leasecontract van jouw laadpaal het contract beëindigen? Dan moet je vaak een boete betalen. Hoe dichter je bij de einddatum van jouw contract zit hoe lager de boete meestal is.
Woningmeerwaarde
Soms wordt een laadpaal gezien als woningmeerwaarde. Bij eventuele verkoop van de woning wordt de laadpaal dan overgenomen door de nieuwe woningeigenaren.
Maar er zijn ook situaties wanneer dit niet het geval is:
- Je wilt zelf je eigen laadpaal meenemen omdat jouw nieuwe huis geen laadpaal heeft.
- De nieuwe eigenaren hebben geen elektrische auto en dus geen voordeel om jouw laadpaal over te nemen.
- Je hebt bij je laadpaal een abonnement waardoor overnemen door nieuwe eigenaar niet altijd mogelijk is.
Is laadpaal leasen interessant?
Heb je geen eigen vermogen? Dan kan lease aantrekkelijk zijn omdat dit goedkoper is dan een lening. Maar je betaalt altijd meer dan met eigen vermogen. Dus kun je het één keer betalen dan is dat de meest voordelige optie. Kies jij voor een slimme laadpaal dan kun jij jouw laadpaal zelfs terugverdienen. Lees meer over de laadpaal kosten.
Wat biedt de Zonneplan laadpaal?
Bij Zonneplan is het leasen van een laadpaal niet mogelijk. De laadpaal wordt jouw volledige eigendom. Wel krijg je met de aankoop van jouw Zonneplan laadpaal 2 jaar lang kosteloos de slimme Zonneplan Pro functies inclusief Dynamic Load Balancing en gebruik van de Zonneplan app. Ook krijg je 2 jaar lang het Zonneplan Serviceplan. Hierdoor betaal je tijdens deze periode geen voorrijkosten, arbeidskosten of onderzoekskosten als een bezoek van een monteur noodzakelijk is.
Kies je nu voor een laadpaal van Zonneplan, dan krijg je een totaalpakket inclusief Dynamic Load Balancing en gebruik van de Zonneplan app. Uiteraard zonder vervelend abonement. Ook krijg je 2 jaar lang het Zonneplan Serviceplan. Is er een bezoek van een monteur noodzakelijk? Dan betaal je geen voorrijkosten, arbeidskosten of onderzoekskosten. Dit is allemaal inclusief bij het Serviceplan.
Veelgestelde vragen over laadpaal leasen, huren of kopen
Wat is het verschil tussen een laadpaal leasen, huren en kopen?
Het huren van een laadpaal is niet mogelijk, terwijl leasen voor particulieren wel mogelijk is. Toch blijft het kopen van een laadpaal de voordeligste optie. Op deze pagina leggen we je uit waarom en vind je meer informatie over de voor- en nadelen van het leasen van een laadpaal.
Kan ik bij Zonneplan een laadpaal leasen?
Bij Zonneplan kan je geen laadpaal leasen; je kunt hem alleen kopen waarna de laadpaal jouw volledige eigendom wordt. Met de aankoop van jouw Zonneplan laadpaal ga je voor een totaalpakket: all-inclusive installatie, Dynamic Load Balancing en uitgebreide garanties met het Zonneplan Serviceplan. Meer weten? Vraag dan een gratis laadplan aan.
Voor welke auto’s is de laadpaal van Zonneplan geschikt?
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy