Laadpaal financiering
Iris Folkers
Laatst bewerkt:
Elektrische voertuigen winnen snel aan populariteit, waardoor de behoefte aan een laadpaal onmisbaar is geworden. Als je overweegt om een laadpaal voor thuis aan te schaffen, zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar. Je kunt een financiering aanvragen voor je laadpaal, maar er zijn ook mogelijkheden om een laadpaal te leasen of te huren. Ondanks deze alternatieven blijkt echter dat het kopen van een laadpaal over het algemeen de meest voordelige keuze is. Wij leggen je alles uit over het financieren van een laadpaal.
Waarom een laadpaal financiering
Een laadpaal voor thuis kopen heeft veel voordelen. Echter heeft niet iedereen het kapitaal om in één keer een laadpaal te kopen. Financiering maakt een laadpaal toegankelijker voor mensen. Met het financieren van je laadpaal bepaal je zelf hoe je betalingsplan eruitziet, afhankelijk van waar je een financiering aanvraagt.
Waar kan ik een lening aanvragen?
Een mogelijkheid om de financiering van je laadpaal te regelen, is door een lening aan te vragen. Je kunt een lening aanvragen bij verschillende instellingen, zoals banken en kredietverstrekkers. Het is verstandig om verschillende leningen te vergelijken. Op deze manier ben je zeker van de meest geschikte lening in jouw situatie.
Als je leent, betaal je rente. De maximale rente op kredieten bedraagt 14%. De hoogte van de rente hangt af van het geleende bedrag. Over het algemeen geldt: hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente. Het is belangrijk om niet alleen naar de rentetarieven te kijken, maar ook naar de looptijd van je lening en eventuele bijkomende kosten.
- Let er goed op wat je iedere maand aan rente en aflossing moet betalen. Zorg ervoor dat je dit maandelijks kunt opbrengen.
Laadpaal leasen
Leasen wordt genoemd als mogelijke oplossing voor het kopen van een laadpaal. Hierbij betaal je de kosten van een laadpaal niet in één keer, maar kies je voor een maandelijks abonnement. Het lijkt op het eerste gezicht misschien aantrekkelijk, maar het is belangrijk om te realiseren dat dit soort abonnementen na verloop van tijd behoorlijk duur kunnen uitpakken. Daarom is leasen vaak niet de meest kosteneffectieve optie. Als je geen eigen vermogen hebt kan leasen aantrekkelijk zijn omdat het goedkoper is dan een lening. Je betaalt wel meer dan met eigen vermogen.
Laadpaal huren
Het huren van een laadpaal kan handig zijn in bepaalde situaties. Vooral bij een tijdelijke behoefte, zoals een evenement of op een bouwlocatie. Het biedt een snelle oplossing, maar is niet bedoeld als een permanente oplossing voor een laadpaal aan huis.
Wat kost een laadpaal zonder financiering?
De kosten van een laadpaal variëren afhankelijk van waar je het koopt, het type laadpaal, laadvermogen, merk, kwaliteit en andere factoren. Prijzen op de markt voor laadpalen variëren tussen €800 en €3100, inclusief installatiekosten. Jouw eigen laadpaal kopen? Vraag gratis advies aan bij Zonneplan.
Terugverdientijd laadpaal
Met een traditioneel vast energiecontract is de terugverdientijd van een laadpaal gemiddeld 7,5 jaar. Laad je je auto met een dynamisch energiecontract, dan is dit 3 jaar. Als je kiest voor thuis laden met Powerplay is de terugverdientijd zelfs maar 2 jaar. Een laadpaal is vaak eerder terugverdiend dan verwacht. Het betreft een investering, maar wel een waardevolle.
Een financiering voor je laadpaal: slim of niet?
Of het slim is om financiering voor je laadpaal aan te gaan, hangt af van verschillende factoren. Als je niet in een keer kunt investeren in een laadpaal is financiering een goede optie, mits je de maandelijkse aflossing kunt betalen zonder financiële problemen te veroorzaken. Is het mogelijk om in één keer te betalen, dan is dat het meest voordelig.
Iris Folkers
Online MarketeerIris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.
Opgeleid in de Zonneplan Academy