Het thuis opladen van je elektrische auto kan een stuk sneller en efficiënter met een 11 kW laadpaal. Een 11 kW laadpaal maakt gebruik van een 3-fase aansluiting wat betekent dat het meer vermogen kan leveren. Hierdoor laadt je auto tot wel 10x sneller op.
Heb je een 3-fase aansluiting in huis en kan jouw auto met een vermogen van 11 kW of hoger worden geladen? Dan kan de Zonneplan Charge 2 nog wel eens een hele goede match voor jou zijn. Lees verder of stel jouw laadpaal samen.
Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken, sluit je elektrische auto aan op je eigen laadpaal en weet dat je de volgende ochtend weer met een volle accu kunt vertrekken. En dat ook nog eens tegen een lage stroomprijs. Dit is de realiteit met een 11 kW laadpaal.
Bij de keuze tussen een 11 kW en een 22 kW laadpaal is het belangrijk om rekening te houden met je auto en netaansluiting.
De meeste auto’s zijn uitgerust met een 3-fase boordlader die tot 11 kW kan laden. Wil je op 22 kW laden, dan heeft je auto een 22 kW boordlader nodig. Niet alle elektrische voertuigen zijn hiervoor uitgerust.
Een 11 kW laadpaal vereist een 3-fase aansluiting van 3x25A. Dit is een standaard aansluiting voor veel huishoudens en dus krijg je niet te maken met extra kosten. Voor een 22 kW laadpaal heb je een zwaardere netaansluiting nodig dan de standaard huishoudelijke aansluiting. Specifiek vereist een 22 kW laadpaal een 3x32A aansluiting. Dit brengt extra kosten met zich mee.
Met een 11 of 22 kW laadpaal laad je auto tot 10x sneller op. Om overbelasting op je stroomaansluiting te voorkomen is het belangrijk om je stroomverbruik te monitoren. Dynamic load balancing is uitgevonden om stroomuitval te voorkomen. Zorg ervoor dat je laadpaal over deze functie beschikt.
Vanwege de hogere kosten en vereisten is een 22 kW laadpaal vooral geschikt voor situaties met hoge laadbehoefte, zoals bij bedrijven met meerdere elektrische voertuigen. Wil je thuis laden? Dan is een 11 kW vaak al genoeg.
Een 11 kW laadpaal biedt een snellere laadtijd in vergelijking met een standaard 3,7 kW of 7,4 kW laadpaal. Dit betekent dat je elektrische auto sneller volledig opgeladen is. Een grote auto met een batterij van 80 kW laad binnen 7,5 uur bijna volledig op. Bij een gewone laadpaal duurt dit 21 uur.
Om een 11 kW laadpaal te installeren, moet je woning beschikken over een 3-fase aansluiting. Op die manier kun je het volledige vermogen van 11 kW benutten. Je kunt dit checken door in je meterkast te kijken welk type aansluiting je hebt.
Je kunt een 11 kW laadpaal combineren met zonnepanelen. Dit stelt je in staat om je eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken voor het opladen van je auto.