Koop je een product, dan kijk je vaak naar de specificaties. Eén van de bepalende specificaties bij zonnepanelen is het wattpiek. Vaak wordt wattpiek niet voluit geschreven, maar wordt de afkorting Wp gebruikt.
Wattpiek is een technisch begrip waarmee de capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Dus de hoeveelheid stroom vermogen die het zonnepaneel kan opwekken onder de meest gunstige omstandigheden. Dit houdt in dat het het zonnepaneel de meest voordelige opstelling heeft (richting het zuiden), gebruik maakt van maximale zoninstraling en zich bevindt in een omgeving van rond de 25 graden.
Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt vaak ook wel het piekvermogen genoemd. Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in een testcentrum. Daarna wordt de gemeten hoeveelheid Wp toegekend aan het zonnepaneel.
Vermogen in wattpiek kan nog wat onduidelijk zijn. Want wat levert het zonnepaneel je nou daadwerkelijk op? In Nederland brengt 1 wattpiek (Wp) gemiddeld rond de 0,88 kWh per jaar op, uitgaande van de meest gunstige ligging van de zonnepanelen. Dit maakt een berekening van de opbrengsten van één zonnepaneel met een specifieke wattpiek (Wp) eenvoudig. Stel we kijken naar de huidige zonnepanelen van Zonneplan, dan krijg je de volgende berekening:
0,88 kWh * 450 Wp = 396 kWh per jaar
Hoeveel wattpiek jouw zonnepanelen moet zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Beter gezegd: hoeveel zonnestroom heb jij nodig om jouw jaarlijkse energieverbruik te dekken?
Jouw energieverbruik geeft je een indicatie hoeveel de zonnepanelen per jaar moeten opbrengen om de kosten van jouw energieverbruik te dekken. Dus stel: je hebt een verbruik van 3.000 kWh per jaar, dan heb jij minimaal een systeem van 3.000 / 0,88 kWh = 3.409 Wp nodig.
Maar niet ieder dak is even groot. Soms moet je dezelfde hoeveelheid Wp bijvoorbeeld met een kleiner dak opwekken. In dit geval kunnen meer kleinere zonnepanelen met een lager wattpiek jouw meer plaatsingsmogelijkheden en opbrengsten bieden dan minder zonnepanelen met een hogere capaciteit. Want over het algemeen geldt: hoe hoger het piekvermogen van het zonnepaneel, hoe groter de afmeting van het paneel.
Bij Zonneplan werken wij momenteel met zonnepanelen met een piekvermogen van 450 Wp. Daarnaast bestaan er veel andere zonnepanelen met uiteenlopende piekvermogens in de markt. Wij lopen ze met je langs en leggen je uit waarom wij ervoor kiezen om zonnepanelen van 450 Wp aan te bieden.
Bij je zoektocht naar zonnepanelen zijn zonnepanelen van 300 Wp een van de opties die je tegen kan komen. Deze zijn vaak minder groot en minder duur dan de hogere wattpiek zonnepanelen. Wel heb je relatief veel zonnepanelen nodig om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Vaak is hier niet genoeg ruimte voor op het dak, en adviseren wij zonnepanelen met een hoger Wp.
Zonnepanelen van 350 Wp zijn een veel gekozen optie. Ze zijn goedkoper dan bijvoorbeeld 450 Wp zonnepanelen, maar als je kijkt naar de opbrengst van 350 Wp en 450 Wp panelen, loont het om voor de duurdere 450 Wp panelen te kiezen.
Bij je zoektocht naar zonnepanelen, kan je 360 Wp panelen tegenkomen. Op basis van de vele installaties die Zonneplan heeft mogen uitvoeren, merken wij dat onze voorkeur qua verhouding tussen kwaliteit, prijs en afmeting uitgaat naar zonnepanelen van 450 Wp.
Stel je hebt een verbruik van 3.000 kWh per jaar en je gaat voor 370 Wp panelen. Dan heb je minimaal 9 zonnepanelen nodig. Kijkend naar de afmetingen, prijs en kwaliteit, dan adviseren wij om voor 450 Wp panelen te gaan.
Ben je opzoek naar de beste zonnepanelen voor jouw dak, dan bekijk je alle beschikbare opties in de markt. Eén van de opties zijn zonnepanelen van 375 Wp. Over het algemeen zijn dit zonnepanelen met een gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting.
400 Wp zonnepanelen zijn in het verleden door Zonneplan gebruikt, voordat we overstapten op de 450 Wp zonnepanelen.
Zonnepanelen met een vermogen van 450 Wp zijn een uitstekende keuze. Deze panelen zijn momenteel populair vanwege hun hoge opbrengst en geschikte formaat. Bij Zonneplan maken wij momenteel gebruik van dit type zonnepaneel.
De laatste jaren zien we op het gebied van zonnepanelen steeds hogere vermogens voorbij komen. Waar we in 2010 nog rond de 230 wattpiek zonnepanelen zaten gaat dit nu al naar de 450 Wp of zelfs 500 Wp zonnepanelen. Gunstig, zo op het eerste gezicht. Want hoe hoger het vermogen, hoe meer opbrengsten. Toch zegt dit piekvermogen niet altijd alles over de geschiktheid van de zonnepanelen voor jouw dak.
We ziens steeds meer zonnepanelen met een hogere wattpiek, zoals 550 Wp. Dat lijkt op het eerst gezicht goed, want hoe hoger het vermogen, hoe meer je eraan verdient. Toch kiezen we bij Zonneplan niet voor 550 Wp panelen.
Zonnepanelen fabrikanten lieten weten dat zij vanaf 2021 zonnepanelen met 600 Wp wilden produceren. Zonnepanelen met zo’n hoog rendement, dat klinkt als muziek in de oren.
Maar in realiteit geeft dit nieuwe product ook beperkingen. Met name hun grotere afmetingen, toename in gewicht en hogere prijs. Daarom blijven wij bij Zonneplan werken met onze 450 Wp zonnepanelen.
1000 Wp zonnepanelen bestaan nog niet. Sommige fabrikanten geven wel aan om plannen te hebben voor 1000 Wp zonnepanelen. Overweeg jij om hierop te wachten, dan willen wij je er wel op wijzen dat je de komende jaren al behoorlijk wat opbrengsten misloopt.
Bij Zonneplan werken wij met zonnepanelen met een piekvermogen van 450 Wattpiek. Er bestaan ook andere zonnepanelen met uiteenlopende piekvermogens, van zo’n 300 tot 600 Wattpiek. Bij Zonneplan hebben wij voor onze zonnepanelen van 450 wattpiek gekozen door de optimale prijs-kwaliteit verhouding.
De ontwikkelingen binnen de zonnepanelen-markt staan niet stil en eens in de zoveel tijd komt er een paneel op de markt met een hoger piekvermogen. Op dit moment zijn er zonnepanelen met een piekvermogen van 600 Wp. Kijkend naar de kosten versus opbrengst, zijn wij van mening dat je nog steeds beter voor 450 Wp panelen kunt kiezen. Ben je benieuwd naar wat in jouw situatie de beste oplossing is? Vraag een gratis zonnepanelen dakscan aan.
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy